on the verge of extinction... again

despre copii si parinti II: pentru parinti, reteta de preparare copii frustrati

Nu e vorba de bacalaureat. E vorba de ceva ce se intampla cu mult inainte. Parintii fabrica niste copii. Din toate punctele de vedere, presupun ca nu mai e nimeni care sa creada aia cu barza. Si dupa ce i-au fabricat fizic, le modeleaza gandirea. Na, parintii stiu cateva chestii de baza, de exemplu copiii aia trebuie sa aiba un sistem de valori, trebuie sa se integreze in societate, trebuie invatati ca aia e bine, ca aia e rau. Chestii de genu' nu te joci cu chibriturile ca dai foc la casa, nu sari de pe acoperis ca nu se intampla ca in desene animate cand Tom se sparge in bucati si apoi revine la forma initiala de parca nimic nu s-a mai intamplat, daca sari de pe casa iti rupi ceva si ia ceva timp pana sa te repare la loc sa fii ca nou sau ajungi la doi metri sub pamant si atunci nu se mai poate face nimic. Bineinteles, parintii pot sa-si incerce norocul sa fabrice un nou plod pe care poate reusesc sa-l invete chestiunea cu saritu' de pe acoperis. Si dupa aia pot sa treaca la nu te joci cu dinamita ca efectu' nu e o fata de negru si un ibric transformat in petale de floare asa cum vezi in aceleasi desene animate. Pfff!

Parintii ii spun copilului: puiule, nu e bine sa minti, nu e bine sa furi, nu e bine sa arunci pisica la cateaua cu pui (mie nu mi-a zis asta nimeni si am comis-o... ok, nu e ca si cum n-as fi stiut ca nu e in regula, da' atunci chiar am vrut rau de tot sa ma razbun pe pisica aia... ceea ce inseamna ca ceva nu e 100% in regula la mine la mansarda, dar deviez).

Asaaa. Parintii i-au spus copilului toate astea. Da' dupa aia se intorc acasa dupa-amiaza si incep sa scoata de pe pe sub haine diverse maruntisuri sterpelite de la lucru si isi povestesc unul altuia in fata copilului ce smecherii au mai invatat sa le scoata de acolo. Sau poate si-au facut firma si copilu' ii vede cum falsifica facturi. Si daca pune intrebari si compara ce l-au invatat parintii cu ce fac chiar ei... o incaseaza. Sau poate copilu' alearga ca un copil ce e prin casa si tranteste nu stiu ce bibelou de-al ma-sii pe jos. Cine l-a spart? Copilu' spune "eu" ca asa a fost invatat, sa nu minta. Si o incaseaza ca era nu stiu ce bibelou de la mamica si tu copil nerecunoscator nu ma iubesti cum ma iubea mamica si cum o iubeam eu mamica si aveam grija sa nu-i sparg bibelourile de la mamica ei. Si poate se aduna cu alti parinti de alti copii si incepe fiecare pereche de parinti sa se laude cu copilu' propriu, ca vai, al meu e asa cuminte si linistit, nu strica nimic si copilu' face da' mami nu tii minte cand am spart bibelou' si o incaseaza si pentru asta. Sa tot respecti porunca aia cu sa nu minti. Si sa-i tot dai de gol pe aia care mint.

Na, se face copilu' de scoala, mege la scoala, intamplator e in aceeasi clasa cu alti doi copii din blocuri vecine, vai, ce bine ca pot sa se intoarca impreuna acasa, nu? Pacat ca incep comparatiile cand se intalnesc parintii intre ei si incep sa discute ce-o fost la testu' ala sau alalalt. Sau se poate intampla ca parintii sa inceapa sa discute in fata copilului chestii de genu' na, sigur nu stiu ce coleg de-al lui are note mari pentru ca tac-su/ ma-sa e nu stiu ce. Si asa incepe si copilu' sa se simta nedreptatit si sa aiba ceva cu colegu' respectiv. Sau se poate intampla ca parintii sa cheme acasa nu stiu ce profesor la o cafea sa discute nu stiu ce nota proasta a copilului. Si asa invata copilu' ca o nota se poate aranja cu un cadou bun. Sau poate copilu' baga in el ca porcu' si se face cat porcu', nu e in stare sa scoata o nota decenta la sport, da' vai, cum sa-i strice sportu' media, asa ca parintii fac rost de-o scutire la sport. Si asa invata copilu' ca daca n-ai chef de ceva, incepi sa te plangi de sanatate pentru ca vai, tu nu esti in stare.

Ce rezulta? Un copil care a invatat ca sa minta, sa fure, sa mituiasca & altele inrudite sunt niste chestii perfect in regula pentru ca el, saracul, e mereu nedreptatit pentru ca ma-sa si tac-su nu umbla cu zgarda de diamante la gat. Un copil frustrat. Si prost. Din parinti la fel de destepti. Un copil care crede ca toate magariile lui sunt scuzabile pentru ca el n-a avut sansa altora. Dar ale altora sunt intolerabile. Asa apar standardele duble.

In caz ca se intreaba cineva ce-i cu postarea asta... am febra, delirez, saptamana asta am imbogatit producatorii de servetele (d-alea de sters mucii), tocmai mi-am vazut ingerul mortii in oglinda... uitasem ca mi-am luat tricoul alb si nu pe cel galben pe mine si pe moment n-am gasit alta explicatie la figura alba care se holba la mine. As mai fi aberat ceva, da' o inchei aici, simt o nevoie acuta sa-mi vomit mucii si sa-mi vars pe nari ciocolata calda si limonada de azi. Si am nevoie sa ma spal pe fata ca mi-au transpirat pleoapele. Ah, sa zicem ca asta e continuarea de la cadavrele care put servite cu prajiturele. Si inca o chestie: daca gasiti dulciuri spaniole Virginias cu lichioruri, incercati-le - sunt dementiale!

Edit: Mai tine minte careva teletextu'? Candva butonam si eu la un televizor. Au trecut opt ani, da' inca tin minte unele canale. Printre ele, CNN. Aveau o chestie pe teletext care se numea "CNN Quote of the day" sau ceva de genu' asta. Si unele chiar imi placeau mult. Asa ca m-am apucat sa le notez... intr-o agenda sparlita de mami de la fabrica. Una cu coperti maro de piele. Si acum o am. Cu citatele. Doar ca... nu stiu, nici n-am nevoie sa le citesc, cumva inca le tin minte pe toate. Nu stiu cum dracu'... unu' din ele era "don't let us make imaginary evils, when you know we have so many real ones to encounter" (Oliver Goldsmith, "The Good-Natured Man") - un fel de hai sa nu ne mai simtim asa persecutati, ca nu e cazul... eu as pune-o chiar sub forma "the world is not out to get us... because the world doesn't care about us that much..." Mi se pare mie sau chiar e foarte mult narcisism in toata... sa-i zicem credinta (eu i-as zice altfel, titlul celui de-al doilea album al trupei cu care a pornit la drum ametitu' care primeste multi lilieci cadou si pe care o sa-l vad in noiembrie) asta cum ca toti ne vor raul si ca ne fac sa fim nevoiti sa scurt-circuitam trasee, sa jucam murdar... altii ne fac sa fim asa, nu e alegerea noastra, nu, nuuu! L'enfer, c'est les autres...

6 pareri

cine
DeMaio
cand
marți, 6 iulie 2010 la 01:15:00 EEST
Eu cred că trece toată starea asta, nu? Că până la urmă, ce ai făcut tu aș fi vrut să fac eu, dar nu am avut șansa asta.
Hai!
cine
brontozaurel
cand
marți, 6 iulie 2010 la 01:30:00 EEST
Eu n-am facut decat sa-mi fut toate sansele si mi s-a dat "o a doua sansa" de vreo douazeci de ori deja. Mda, faci ceva ca lumea de tot si se intampla exact chestia aia de care zicea Jean Todt in '97 "people will tolerate anything because they see potential". Mda, da' cand potentialu' nu e niciodata treaz, are mereu ceva in sange... si asta se intampla timp de cativa ani buni... banuiesc ca la un moment dat o sa se sature toata lumea de rahaturile in care tot intru.

I can be a real ass - i-am zis unui coordonator de proiect go fuck yourself cand mi-a facut scandal ca n-am ajuns pentru o prezentare pentru ca de, bagasem coniac si pastile in noaptea precedenta asa ca in dimineata aia eram prea ocupata sa-mi studiez mutra in apa din wc. E adevarat ca-i trimisesem prezentarea la timp pe mail. Si la fel de adevarat e ca lui nu-i mersese netu' in dimineata aia. Si n-a avut-o la ora la care trebuia.
cine
morbo
cand
joi, 8 iulie 2010 la 19:52:00 EEST
l'enfer, c'est (il a ete?) dans ma tete, plus qu'il est les autres :)
teletexul? cum sa nu, foarte util si acum, pentru soruri si pentru ceas.
cine
brontozaurel
cand
joi, 8 iulie 2010 la 20:28:00 EEST
si tu savais ce qui a dans ma tete... :))

lasand gluma la o parte... asta ma face sa-mi dau seama de o chestie: noi ii creem pe ceilalti, e vorba de perceptia noastra, nu putem sti cu adevarat ce e in mintea lor, ce gandesc, ce simt, ce isi doresc, de ce se tem, putem doar sa ne imaginam... si asta creaza infernul...
cine
danbrasov
cand
joi, 8 iulie 2010 la 23:00:00 EEST
Sunt curios daca, atunci cand te vei trezi din starea de cacat prin care tocmai treci, mai recunosti ceva din ce-ai scris. Mno, tu zici ca-i din cauza febrei, dar nu-i asa. Da` stii ce? Cred ca daca toate erau la locul lor am fi trait intr-o perfectiune plictisitoare.
cine
brontozaurel
cand
vineri, 9 iulie 2010 la 23:09:00 EEST
Daca o anumita chestie era la locul ei, nu mi-ar mai fi pasat de restul...

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)