on the verge of extinction... again

despre copii si parinti: copiii cuminti fac cele mai mari tampenii [cadavre care put servite cu prajiturele]

Da, as fi putut sa ma abtin de la paranteza din titlu. Insa cine n-are stomacul suficient de tare pentru titlu, sigur n-are stomacul suficient de tare nici pentru restul porcariei asteia. N-as fi crezut ca o sa mai scriu ceva saptamana asta dupa cat de "frumos" a fost inceputul ei. Dar am vazut un post la dugy care mi-a adus aminte ca ma scarpina de ceva timp pe creieras sa scriu si eu cateva chestii despre copii si parinti. Astazi despre copii. Si o sa urmeze si o a doua parte despre parinti. Si poate o a treia parte despre marele zid dintre cele doua tabere, zid pictat cu vopseaua desteapta din Tom si Jerry care face lucrurile invizibile.

Am fost un copil fenomenal de cuminte. Da, stiu ca acum un an povesteam cum mi-am spart nasul in clasa intai inainte sa dau o lucrare la mate. Ca acum mai putin de o luna povesteam cum am fost capra si am rupt bratul canapelei. Si ca era sa le sifonez masina alor mei. Ca tot eu, copilul fenomenal de cuminte, mi-am spart capul in betoanele de sub bara de batut covoare. Si am ramas pentru tot restul vietii cu doua dungi albe paralele, cam de douazeci de centimetri fiecare, pe piciorul drept dupa ce am sarit din nuc intr-o caruta in miscare... si n-am fost nici suficient de nepriceputa incat s-o ratez de tot, nici suficient de priceputa in cat sa nimeresc exact unde trebuia - am nimerit fix in coltul din dreapta-spate (where there was also some sort of metallic spike). Ca tot eu am fost aia care m-am urcat pe cocina de porci si am cazut de acolo... peste niste scanduri din care ieseau niste cuie suficient de ascutite incat sa-mi treaca prin adidasi. Si tot eu am fost aia care a aruncat o pisicuta la cateaua cu pui. Si tot pot spune ca am fost un copil fenomenal de cuminte. Sa alunece pe gheata i se putea intampla oricui. Mai mult, daca as fi fost un copil obisnuit cu trantele, as fi bagat dracului mainile in fata sa nu cad direct in nas, nu le-as fi ferit de teama ca m-ar fi certat mama daca-mi murdaream manusile. De chestia cu bratul canapelei nici nu le-am spus alor mei decat dupa multa vreme. De isprava cu masina nu le-as fi spus daca as fi putut sa ies dracului singura dintre masina si gard. De piciorul drept n-au aflat decat dupa ce m-au vazut in pantaloni scurti. Semnele cazaturii de pe cocina de porci nu le-au vazut decat la doua saptamani dupa, intr-un moment in care tocmai iesisem din baie si nu purtam sosete. Daca n-as fi fost speriata ca eram asa plina de sange si ai mei acasa in momentul ala, poate nu le-as fi zis nici de nas/ crestet spart. Mai ales aia cu crestetul a fost penibila rau pentru ca mai facusem si am continuat sa fac o multime de chestii cu adevarat periculoase la bara de batut covoare si nu am patit nimic... cel mult simteam uneori ca parca mi s-au rearanjat in mine toate oasele si organele interne dupa unele aterizari pe betoanele alea. De pisicuta n-am zis nimic. Toate intamplarile astea n-au fost prea vizibile la vremea respectiva. De asta spun - pentru a treia oara, stiu asta - ca am fost un copil fenomenal de cuminte. Oficial.

Oficial, am fost chiar mai mult decat fenomenal de cuminte. Tin minte ca i-am turnat un castron cu ciorba in cap unui coleg la gradinita (ca mie oricum nu-mi placea, nu mi-au placut niciodata chestiile care contin orice fel de legume) si ca m-am batut cu un coleg de la scoala pentru o guma de sters. Si cam astea sunt toate incidentele de cand am fost mica. Nu prea as fi avut cum sa ma cert cu alti copii pentru ca nu prea am interactionat cu alti copii. Cat am stat la parintii tatalui nu am iesit aproape niciodata din curte neinsotita de ei. La Brasov nu prea ieseam afara sa ma joc. Citeam acum aproape o luna un articol la Adrian Ciubotaru. Aproape toate cele din articol si comentarii imi sunt cunoscute doar din povestirile altora. Si e vorba de absolut toate cele care implica de mai mult de o persoana. Mi-ar fi placut sa joc tenis, dar n-aveam cu cine si ai mei au considerat mereu ca sportul nu e o chestie care "sa merite" asa ca... rachetele mai mult adunau praf si panze de paianjeni. Rar, rar de tot reuseam sa-l conving pe tati (mama nici nu era in stare sa ridice racheta, prea grea) sa iesim in parc sa jucam pe o alee. Si atunci se satura repede. Ba ca a obosit (ok, stiu, omul intotdeauna a muncit enorm si respect asta si totusi... uf!), ba ca lovesc prea tare si prea i le trimit "bombe", ba ca e prea multa lume care trece... Acrobatii prin casa sau la bara de batut covoare puteam sa fac si singura. Sa decupez personaje din hartie si sa imi imaginez povesti in care sa le pun sa joaca roluri la fel. Imi placea sa visez. Sa stau sa imi imaginez situatii similare celor din carti, continuari ale povestilor de acolo, cu mine printre personaje. Cu mine si nimeni altcineva dintre persoanele cunoscute. Si nu povesteam nimanui povestile din mintea mea. Ai mei n-ar fi avut rabdare sa ma asculte, iar cu altcineva nu prea vorbeam oricum. Am fost copilul care se ascundea in spatele parintilor atunci cand se intalneau cu altcineva, copilul care ramanea mereu mut cand i se punea o intrebare de teama sa nu spuna vreo prostie cu care sa i se poata da in cap.

Am fost mereu pe cont propriu. Daca se intampla sa ma lovesc, sa stric ceva, nu vroiam decat sa ascund asta si sa rezolv eu problema. La suprafata, totul era intotdeauna perfect. Mama n-avea nevoie de un drac de copchil care sa o supere si sa o bage in mormant. N-am spart geamuri, n-am murdarit haine de pamant. Dar ma taiam pe picioare cu niste lame boante cand eram singura in camera mea si nu ma vedea nimeni. In partea de sus, pe interior, sa nu se vada nici macar atunci cand purtam pantaloni scurti. De ce? Oricat de idiot ar parea motivul... era ideea aia cu a deveni mai bun prin suferinta. Mi-as fi dorit sa nu mai fiu urata, sa nu mai fiu proasta, sa nu mai fiu scarboasa. (Ah, da, in caz ca se gandeste cineva sa-mi vina cu chestii de genul "e trendy sa fii emo"... sa faca bine sa se apuce sa caute in galeata de gunoi inainte. Poate-si gaseste cei doi neuroni pierduti pe acolo. Chestia asta se intampla in urma cu mai bine de 15 ani, de "emo" sau de "trendy" auzisem un drac si am avut grija sa nu afle nimeni de obiceiul asta la vremea respectiva).

Am chiulit o singura data in scoala generala. Pe la sfarsit, la o ora de istorie la care profesorul intarziase (si sincer nici nu stiu daca a venit pana la urma) si tot restul clasei s-a decis sa plece. O singura data in clasa a noua. La ultima ora de latina din semestrul doi. Latina nu era o materie care sa-mi placa, aveam un 9 si un 10 si n-as fi vrut sa ma asculte si sa-mi stric media. Nici macar o singura data fara permisiune in clasele a zecea si a unsprezecea. Cu permisiune insemna permisiune de la parinti/ profesori/ directori. Permisiune pe care o obtineam fenomenal de usor de la oricine pentru ca in rest chiar lucram mult, mergeam la olimpiade locale, judetene, nationale si ma mai si intorcea cu premii. Mi-am facut aproape intotdeauna temele. De fapt, nu pot sa-mi amintesc de o singura data macar cand sa nu-mi fi facut o tema. Poate ca o fi existat si astfel de ocazii. D-aia l-am pus pe acel "aproape" acolo. In fine. Ideea e ca imi faceam temele. Chiar daca era vorba de materii care nu-mi placeau si atunci o lungeam, ramanea sa termin in noaptea dinaintea termenului limita. La materiile care imi placeau (mate, fizica, geogra, uneori engleza sau chimie) lucram in draci. Nu doar temele ci si suplimentar. La mate si la fizica am ramas cu teancuri de caiete de probleme suplimentare din perioada liceului, teancuri care cantaresc mai mult decat mine.

"Imi urasc parintii."
In perioada liceului o spuneam cu toata sinceritatea. Spuneam mai devreme ca, atunci cand faceam o tampenie, tineam asta pentru mine si ma apucam sa o rezolv singura. Imi era groaznic de frica de reprosuri. Am auzit chestii de genul "vita incaltata" sau "scroafa ordinara" mult prea des. Daca luam un noua in scoala generala veneam acasa, deschideam toate geamurile "sa aerisesc" (mama avea o obsesie cu aerisitul de nu stiu cate ori pe zi), ieseam afara sa alerg in frig imbracata subtire. Scopul era sa racesc si sa treaca asta in prim-plan, nu faptul ca luasem un noua si ca eram "o vaca lenesa" care n-ar fi avut altceva de facut decat sa invete ca ei "imi suflau in cur" si nu trebuia sa am grija de un copil mic si sa muncesc pe camp asa cum facea mama cand era de varsta mea. Ah, si mai era o chestie. Ea totusi reusea sa aiba numai note de zece la toate materiile. Da, eram mica si proasta si credeam. Asa cum am crezut-o moarta de primele cateva ori cand s-a trantit pe pat tinandu-si respiratia dupa ce-mi spusese plangand ca nu stie de ce a fost pedepsita cu un asemenea drac de copchil, ca o bag in mormant, ca o sa vad eu ce rau e fara mama atunci cand o sa moara, bla, bla, bla. Ca fapt amuzant, alergatul in frig cu parul ud si haine putine chiar m-a ajutat sa am acum o oarecare imunitate. N-am nici pe dracu' daca ies dimineata afara cu parul inca ud dupa dus, chiar daca afara sunt cateva grade cu minus. De cand am venit in Bucuresti am avut parte de doua raceli serioase (adica nu chestii de genul ma trezesc dimineata cu o senzatie ciudata in gat "testing, testing, this is my voice... uuuu... nasty voice..." dar pana dupa-amiaza nu mai am nici pe dracu), in octombrie 2003 si noiembrie 2006. Imi era teama de decembrie 2009, dar m-a lasat in pace ghinionul la capitolul asta.

Mda, am cam deviat. Incercare de revenire... In perioada liceului s-au schimbat lucrurile. In clasa a noua am iesit pentru prima data in oras cu colegii. Au fost primele iesiri din viata mea fara cineva din familie cu o destinatie diferita de scoala. Na, cu exceptia iesirilor pana la o bara de batut covoare sau pana la containerul de gunoi din spatele blocului sau pana la masina din fata blocului.

De prima iesire, la biliard, ai mei nu au aflat niciodata. M-am temut de reprosuri. A fost un moment bun. Nu m-as fi asteptat sa ma descurc. Adica na, aveam masa de biliard acasa de cativa ani buni, ma descurcam bine la capitolul nimerit gauri, dar... acasa nu aveam cu cine sa joc, habar nu aveam de reguli. Apoi am fost cu colegii si cu profa de religie la colindat profesori inainte de Craciun. A fost prima si singura data in viata mea cand am fost la colidat. Si tata a sunat la politie pentru ca nu am fost inapoi acasa la ora 8 seara. Cunostea pe cineva si l-a pus pe om sa verifice daca a avut loc vreun incident in care sa fi fost implicata o persoana cu numele meu.

A treia iesire a fost tot inainte sa se termine iarna. Dupa olimpiada locala de engleza care s-a tinut in anul ala la liceul de arta. E o alta chestie pe care n-o sa o uit niciodata. A fost a doua oara in viata mea cand am simtit ca cineva imi ia apararea (prima data fusese in generala cand colega mea de banca si singura mea prietena pana in liceu se luase de alti copii care radeau de mine). Sa explic ce s-a intamplat atunci. Urma sa mergem la o cofetarie de pe Republicii. Si am traversat pe trecerea de pietoni care e aproximativ in fata la Modarom (Modarom pe vremuri, dracu' stie ce-o mai fi acum acolo). Eu ramasesem la urma. Intotdeauna ramaneam la urma, eram timida, inceata. Si in urma mea a trecut in viteza un troleibuz. Nici macar nu a incetinit. Pe mine m-a ratat, dar mi-a sters ghiozdanul. Eu n-am zis nimic, dar una din colege a luat foc. Si da, chiar m-a impresionat asta. O alta chestie pe care n-o s-o uit niciodata a fost ca... eu ma uitam ca dobitoaca acolo in cofetarie. Nu stiam sa comand ceva, nu stiam sa cheltui bani. Serios. Avesm mereu suficienti bani la mine "in caz ca..." dracu' stie ce. Dar nu stiam ce inseamna sa ies in oras fara ai mei, nu stiam ce inseamna sa cumperi ceva. DA, aveam buletin si eram chiar asa... salbatica. Special pentru cumparaturi nu imi placea sa ies cu ai mei. Asa ca mai mereu ramaneam acasa cu astfel de ocazii. La cate o cofetarie... ai mei stiau ca imi plac chestiile cu ciocolata si selectau ei ce era cu cioco si li se parea lor mai proaspat. Eu nu avusesem pana atunci treaba decat cu holbatul pe pereti (Dumnezeule, era in Piata Sfatului o cofetarie care imi placea mult, "Floare de Colt" - nu mai tin minte nimic legat de prajiturile de acolo, in schimb tin minte perfect scaunele, peretii, luminile, geamurile, aplicele de pe pereti... si tin minte ca am fost acolo rept rasplata pntru ca luasem premiul intai in clasa intai) si cu mancatul prajiturilor.

La inceputul liceului mi-a fost frica. Ca si noii colegi o sa-si bata joc de mine asa cum se intamplase mereu in familie, la gradinita, la scoala generala. O teama care a ramas mereu acolo, chiar daca momentul de care ma temeam n-a mai venit niciodata. A fost un adevarat soc sa vad ca toata lumea se poarta frumos cu mine. M-am simtit asa rasfatata. Si asta m-a facut sa-mi fie si mai teama. Ca de fapt sunt asa cum imi zicea mama ca sunt. Ca se poarta asa frumos cu mine pentru ca nu ma cunosc suficient de bine. Ca o sa-i dezamagesc. Asa ca am tras tare. La tot ce puteam eu sa trag tare. Si e asa de al dracului de ciudat ca toata tema aia de reprosuri pe care chiar le primeam de la ai mei in generala nu m-au facut sa trag asa tare ca teama de reprosuri pe care nu le-am primit niciodata in liceu. La fel de ciudat e ca... desi am tras mai tare ca niciodata, notele au inceput sa ma intereseze mai putin ca niciodata. Nu-mi convenea o chestie? Dadeam foaia goala. Sa-mi puna 2. Cui dracu' ii pasa? Aveam atitudinea aia de "you can kiss my ass, I know what I know!" Pentru prima data in viata aveam senzatia aia usor sinistra, dar asa delicioasa de "so now you are powerful!"

Lucram suplimentar in draci in liceu. Deja era un fel de joc de-a soarecele si pisica cu ai mei sa nu ma prinda ca stateam noptile sa lucrez probleme suplimentare. Imi placea sa lucrez cu muzica, dar noaptea trebuia sa am liniste, sa fiu mereu cu urechile ciulite ca poate vin sa ma verifice. Aveam un spatiu gol in spatele sertarului. Acolo aveam becuri de rezerva pentru situatia in care ma prindeau si imi luau becul. I-am urat pentru chestia asta. Dupa toate reprosurile ca sunt proasta, ca sunt lenesa... tot ei nu vroiau sa ma lase sa fiu altfel. Pot sa inteleg ca erau ingrijorati pentru mine, dar tot n-o sa le iert niciodata modul in care au abordat problema. Am plecat din Brasov dupa liceu. Inainte de liceu nu mi-as fi pus vreodata problema sa plec vreodata din Brasov. Dupa liceu nu mai suportam sa stau cu ei. Toata lumea mi-a zis ca lucrurile o sa se schimbe dupa ce o sa fiu departe de ei cateva saptamani, ca o sa-mi fie dor sa stau cu ei. Lucrurile s-au schimbat, dar in directia opusa. Nu mai suport sa stau sub acelasi acoperis cu ei nici trei zile. Mai mult, dupa ce am stat atata timp singura, nu mai suport sa mai stau in aceeasi casa cu nimeni altcineva.

Da, am ajuns sa fac mari tampenii in urma certurilor cu ai mei in liceu. Si am continuat asa si in facultate, de fiecare data cand ma vad cu ei, de fiecare data cand ne certam la telefon. Si sunt in continuare cuminte, tacuta si timida.

Ca un fel de paranteza sau... nu stiu nici eu. Dar habar n-aveam unde sa pun asta. E vorba de o amintire din liceu. Din dupa-amiaza aia din clasa a noua cand eram in clasa si asteptam sa vina profa de religie ca sa mergem la colindat. Gramada in jurul catedrei. Era vorba despre sex. O colega a zis "Cei mai cuminti o s-o faca primii... except they won't tell." Cred ca se aplica la mai multe. Nu se stie ce fac de fapt copiii cuminti. Decat atunci cand consecintele nu mai pot fi ascunse. Si ce soc atunci, nu? Copilul perfect, olimpic, era prieten cu heroina.

Ascult, observ, trag concluzii, fac planuri, provoc, actionez in liniste. Nu spun niciodata ce am de gand sa fac. Mi-e prea frica de faptul ca s-ar putea sa-mi puna cineva bete in roate. Daca povestesc despre ceva, cu siguranta chestiunea respectiva e deja moarta si ingropata. Doar ca la momentul respectiv ma amuza sa dezgrop cadavre. Ah, in caz ca se intreaba cineva, da, cadavrele put (si cred ca asta e momentul potrivit sa anunt ca cine a reusit sa citeasca tot pana aici primeste o prajiturica la pachet cu un craniu - da, pot fi asa dezgustatoare uneori). Iar alea care sunt inca oarecum vii put si mai tare. D-aia n-o sa discut tampeniile zilei de azi sau ale zilei de ieri.

19 pareri

cine
Pavel
cand
joi, 4 februarie 2010 la 09:40:00 EET
Si eu fu un copil extraordinar de cuminte. Pana la fugile mele prin porumb sau urcarile mele in podul casei si de acolo pe casa, pana la certuri enorme, dar enorme cu parintii. Nu stiu cum se face, dar acum chiar sunt cuminte. Foarte cuminte. Insa ceva nu s-a schimbat la mine, vorba multa si sacaitoare.

Si totusi vreau prajitura :D

PS: Nu lua ca un sfat, dar articole mai mici nu se pot scrie? :P
cine
Mircea
cand
joi, 4 februarie 2010 la 10:20:00 EET
Ce ma mir e ca daca parintii te-au considerat fenomenal de cuminte de ce nu ti-au oferit un grad mai mare de libertate?
Ai mei au trait mereu cu impresia ca sint un sfint si pe chestia asta niciodata nu mi-au limitat gradul de miscare. De la 9 ani mergeam in cantonamente, tabere, n-am avut niciodata dupa virsta de 15 ani (clasa a X-a)limita de ora de venit acasa, ba mi se spunea ca e mai bine daca a trecut de miezul noptii sa ramin acolo unde am fost decit sa vin noaptea pe strazi. Si am fost prins de militie chiulind de la scoala, si m-a prins dirigintele bind vermut in cabinetul de istorie, la 17 ani ma plimbam cu Dacia lui taica-meu ziua in amiaza mare prin Timisoara. Dar am fost bun la scoala, si eram pramatia favorita a tuturor profesoarelor. Zi de zi luam cite un 3 la analiza sau la algebra la inceputul orei (nu mi-am facut tema NICIODATA acasa) iar la sfirsitul orei eram scos la tabla si rezolvam problemele "de azi" ca sa mi se anuleze treiul.
Da' ma intind, si nu despre asta era vorba. Parerea mea e ca e normal sa faci prostii in copilarie, ca e normal sa inveti sa minti si sa fii in realitate alceva decit vor parintii sa creada. E vorba de a-ti elibera personalitatea si de a iti gasi limitele.Fiindca pina la un punct totul e normal, si fiecare dintre noi vrea sa gaseasca acel punct.
Mai trebuie sa inveti sa iti imparti spatiul cu cineva. Sa il gasesti pe cel pentru care sa nu iti para rau cind faci compromisuri. Chiar daca trebuie sa speli o tigaie unsa si o farfurie in plus sau sa maninci o felie de pizza si sa bei un pahar de cola. Cind faci chestia asta pentru cine consideri tu ca vrei si merita, ai sa vezi ca si scirba trece, si greata.
:-)
L.E. Am vrut sa semnez "idiotul" dar nu ma lasa.
cine
Camil Stoenescu
cand
joi, 4 februarie 2010 la 10:43:00 EET
vorba lui Creangă, copil cuminte și babă frumoasă...
dacă nu faci tâmpenii când eÈ™ti copil, atunci când să le mai faci? eu n-aÈ™ putea scrie despre mine pe blog - adică aÈ™ putea, dar nu vreau, din raÈ›iuni evidente - dar cred că în cazul tău e o formă de „exorcizare/eliberare”...
cine
Neamtu'
cand
joi, 4 februarie 2010 la 12:02:00 EET
Copilule... parintii au tendinta de a face din astea, iar copii au tendinta de a face orice sa fie vazuti. Parintilor li se intampla sa 'orbeasca' temporar si sa nu vada evidentul , dar asta se intampla rar si nu cred ca e un motiv suficient sa ii urasti, in orice perioada a vietii. Ca adolescemt e doar normal sa existe o accentuare a conflictului :) Tu incearca sa fii multumita de ceea ce esti acum, pentru ca asta este momentul in timp care conteaza cel mai mult. Acum. Lasa ce-a fost, nu-ti face griji pentru ce va fi. Traieste, fericita, "acum"ul asta, care dureaza atat de putin...
cine
brontozaurel
cand
joi, 4 februarie 2010 la 14:55:00 EET
@Mircea: Copil cuminte nu a insemnat niciodata copil descurcaret in cazul meu. In caz ca nu ti-au atras atentia, subliniez doua chestii din text:
* in decembrie 1990, la 6 ani si 9 luni, eu nu stiam ca atunci cand pici, pui mainile in fata sa nu-ti spargi figura si am cazut direct in nas; au stat ai mei dupa aia cu mine sa imi explice ca trebuie sa pun mainile in fata daca simt ca ma duc buf!
* in februarie 1999, la aproape 15 ani, eu nu stiam cum se cumpara o prajitura... de fapt nu stiam cum se cumpara ceva, orice...
Adauga la chestia asta faptul ca mie nu imi plac legumele de nici un fel si nici carnea daca s-au pus orice fel de condimente pe ea. Explica toate chestiile astea de ce nu prea am avut libertate de miscare pana la inceputul liceului? De ce ai mei mi-au spus la sfarsitul clasei a zecea ca ma lasa in tabara cu colegii doar daca vin si ei cu mine? Si asa n-am fost eu niciodata intr-o tabara... Asta e un aspect.

Al doilea aspect este ca nu am pretentia ca libertatea de miscare reala a coincis cu libertatea de miscare perceputa. Mai clar. Eram atat de obisnuita sa nu am voie, incat nici nu m-am gandit sa cer voie. Pana prin liceu si si atunci doar pentru chestii pe care nu le puteam face fara ca ei sa afle. Daca era vorba de ceva ce puteam ascunde de ei, o faceam pe ascuns, nu ceream niciodata permisiunea. Pentru ca presupuneam din start ca o sa ma lovesc de un refuz. Chestia cu ramas pana dimineata ca sa nu ma intorc acasa noaptea a fost valabila si la mine. Incepand cu 22 mai 2000. Da, inca tin minte zilele de nastere ale tuturor colegilor de clasa din liceu. Atunci am fost pentru prima data la o zi de nastere serbata noaptea. Initial au fost ceva discutii, mi-au facut urat ca ei nu pot intelege de ce nu si-o poate sarbatori ziua. Dar m-au lasat. Si dupa aia nu mi-au mai interzis nici o zi de nastere. Dupa aia mi le-am interzis eu daca ma simteam ca dracu' in urma unor certuri cu ei si consideram ca ar fi o lipsa de respect sa merg la ziua unei persoane la care tineam atunci cand eu eram praf. Si stiu ca alor mei nu prea le-a convenit asta ("cum sa nu mergi"). Pe la sfarsitul liceului chiar si-ar fi dorit sa ies mai des. Doar ca... eu nu-mi mai doream decat sa ma izolez. Dupa toate scandalurile din clasele a zecea si a unsprezecea legate de faptul ca nu ma lasau sa lucrez cat vroiam eu dupa ce toata viata ma facusera de cacat, am cedat nervos in ultimul an de liceu. Si am inceput sa lipsesc in draci. Pentru ca pur si simplu imi era rusine de colegi, de profesori din cauza halului in care ajunsesem dupa toate chestiile urate dintre mine si ai mei. Si nu vroiam sa fiu vazuta in halul ala. Daca s-ar fi putut, m-as fi mutat intr-un tomberon de pe Strda Lunga. Singura, sa nu ma vada nimeni.

Legat de "e normal sa faci prostii in copilarie" - vezi raspunsul la comentariul precedent. Exact despre tampeniile facute pana la o anumita varsta nu e vorba. Toata porcaria asta pe care am scris-o se refera la tampeniile cu adevarat grave, cu adevarat periculoase comise de copiii cuminti de la o anumita varsta incolo.

Am impartit spatiul cu altcineva. Si asa am ajuns sa nu mai suport asta. Si sa nu mai suport niste persoane la care totusi tineam enorm initial. In urma mai multor experiente de genul asta. Pentru ca ma simt ingradita si simt ca nu mai am libertate de miscare si nu mai pot face toate tampeniile in jurul carora a ajuns sa se invarta viata mea acum. Demonii mei au din ce in ce mai mare nevoie de mine. Si oricine se apropie de mine e inamicul.

Poti sa te semnezi cum vrei. De la "Comentati ca" alegi din drop-down "Nume/ Adresa URL" unde campul adresa url poate fi lasat liber.
cine
brontozaurel
cand
joi, 4 februarie 2010 la 14:55:00 EET
prajitura:
[IMG]http://img704.imageshack.us/img704/6903/3026641841c2e4f48b21o.th.jpg[/IMG]
(Padurea Neagra cu cioco Lindt)

si craniul:
[IMG]http://img704.imageshack.us/img704/5743/54064.th.jpg[/IMG]
(one of my all-time favourites)


@Pavel: Bingo! Ma refer la asta:[quote]Nu stiu cum se face, dar acum chiar sunt cuminte.[/quote]Exact despre asta era vorba. Ca eu nu sunt. Nu sunt cuminte acum vreau sa zic. Miciile prostii ascunse fata de parinti sunt doar un fel de "build-up" pentru ceea ce urmeaza, pentru ascunderea unor tampenii mari si cu adevarat grave.

Stiu ca dracia asta e cu adevarat lunga. Cat de lung imi iese ceva... depinde de dispozitie. De cat de tare ma aprind pe un anumit subiect. Nici eu n-am stiut atunci cand m-am apucat de scris ca o iasa cea mai lunga chestie pe care am scris-o vreodata.
cine
brontozaurel
cand
joi, 4 februarie 2010 la 15:00:00 EET
@Camil: Ma repet, stiu, dar exact de tampeniile facute pana la o anumita varsta nu e vorba. Si nu e exorcizare, doar ca uneori cand vad stereotipuri iau foc si nu mai pot sa ma abtin.


@Neamtu': Tendinta de a face ceva, orice sa fiu vazuta am avut-o. Doar ca n-am facut nimic cu ea. Mi-a fost prea frica. Si n-am stiut niciodata sa fac altceva in afara de a ma ascunde. Si "acum"-ul... wow, am o viata cu adevarat palpitanta! Dar asta nu e neaparat ceva pozitiv.


That's all, folks! Cu ocazia asta am aflat si eu ca pe blogger nu se pot baga comentarii mai lungi de 4096 caractere! Asta fiind motivul pentru care am ajuns sa-mi spamez propriul blog impartind un comentariu in 3... La la la la!
cine
Camil Stoenescu
cand
joi, 4 februarie 2010 la 16:15:00 EET
nu se voia a fi un stereotip, doar o variantă de interpretare. altfel nu prea înțeleg de ce scrii, dacă nu ajută...
cine
brontozaurel
cand
joi, 4 februarie 2010 la 18:42:00 EET
Am zis de stereotipuri despre copilarie in general, nu despre un stereotip gasit in comentariul tau. Si nu trebuie sa ajute si nu trebuie sa inteleg macar eu de ce dracu' scriu. De ce fac tampenii? Crezi aia ajuta? Mai degraba imi fac rau singura. Si stiu asta de fiecare data. Si nu ma opreste niciodata.
cine
Mircea
cand
joi, 4 februarie 2010 la 19:39:00 EET
[quote] Pentru ca ma simt ingradita si simt ca nu mai am libertate de miscare si nu mai pot face toate tampeniile in jurul carora a ajuns sa se invarta viata mea acum. Demonii mei au din ce in ce mai mare nevoie de mine. Si oricine se apropie de mine e inamicul.[/quote]
Poa' ca-s idiot, dar citatul ala suna ca un mare strigat de ajutor...
Ar trebui sa-ti pui demonii intre filele unei carti. Sigur nu ar fi genul meu de literatura, dar in loc sa te devoreze ei pe tine, ii vei imblinzi tu pe ei.
Iar radicalismul e o boala juvenila. O sa-ti treaca. Ba poate o sa-i ierti si pe ai tai, chiar daca nu-i vei intelege. Eu am o cicatrice pe frunte de la o sticla de sampanie in urma unei batai pe Semenic de Revelion 1992-1993 intre timisoreni si resiteni (pentru o fata, normal!). Ani mai tirziu am avut surpriza sa aflu ca autorul e exact colegul impreuna cu care am facut proiectul de diploma, care mi-a gasit primul post de inginer si singurul din grupa cu care tin si acum legatura... A doua zi dupa eveniment daca l-as fi cunoscut ii saream de git... acum ridem cind ne aducem aminte. In viata totul se schimba, de la optica pina la principiile dupa care ne ghidam viata. Dupa un timp n-o sa ti se mai para atit de dezastruos faptul ca nu te-au lasat sa faci "ore suplimentare" la invatat, ba chiar o sa rizi ca nu stiai cum se cumpara o prajitura. Regele Mihai povestea ca dupa ce a fost exilat si-a invitat sotia la cinema, si s-a simtit foarte penibil ca nu stia cum se cumpara bilete. Asta chiar ca s-a intimplat si la case mai mari.
Despre demoni, iti doresc sa scapi de ei asa cum m-am lasat io de fumat. Dupa 23 ani, si cu un job care "cere" tigari: santierul. Cum? Brusc si dintr-o data, fara nici o pregatire dinainte. In sensul ca am fumat cu placere, si nu ma simteam psihic pregatit sa ma las. Am uitat tigarile intr-o zi acasa. Si gata. Fara crize, fara unghii roase sau mai stiu eu ce. Si au trecut aproape doi ani de atunci...
Bafta!
P.S. Cind sa apas pe "postati un comentariu" mi-a mai venit o idee (am fo' asta seara la dentist si inca-s anesteziat...): io dac'as fi in locul tau as deveni o corupatoare de geeks. Ai fost un geek in adolescenta, drept razbunare pentru tot ce ti s-a intimplat, i-as juca pe degete pe toti "studiosii" timizi din jur. Dac'ai sti cit e de simplu, trebuie doar sa te uiti in ochii lui si sa oftezi...
Nu-mi vine sa cred ce "sfaturi" iti dau. De ma citeste a mea ma taie de la portie o saptamina :-)
cine
Camil Stoenescu
cand
joi, 4 februarie 2010 la 20:57:00 EET
he-he...bun comentariul lui Mircea de mai sus. deși pentru bărbați e mereu mai ușor să depășeasă probleme sau să uite
cine
brontozaurel
cand
vineri, 5 februarie 2010 la 15:38:00 EET
@Mircea:
[quote]Am uitat tigarile intr-o zi acasa. Si gata.[/quote]
Asta se cheama ca s-a creat un context favorabil. Contexte favorabile mai creez si eu ca uneori sunt asa furioasa si pot sa imi ucid demonii, sa ii arunc la ghena de gunoi, whatever... Dar... apoi ii primesc inapoi de la ai mei, in pachetel legat cu fundita rosie. Si uneori si de la altii. Si paradoxal, evit restul lumii atat ca sa pot ramane singura cu demonii mei cat si ca sa pot ramane singura-singura fara ei. Pentru ca, dupa ce i-am aruncat la ghena... nu exista riscul sa apara din nou atata timp cat nu interactionez cu alti oameni.


@Camil: I wouldn't know about that...
cine
Miruna
cand
vineri, 5 februarie 2010 la 15:43:00 EET
E aiurea ca ai tai te-au tinut din scurt . Ce au vrut sa iti demonstreze cu asta? Sau mai bine zis ce au vrut sa isi demonstreze cu asta . Si eu pana nu de mult , am avut niste parinti destul de comunisti , insa am reusit sa ii aduc pe calea cea buna . Sa ii fac sa aibe incredere in mine caci mai devreme sau mai tarziu o sa plec de langa ei si pot sa fac o gramada de prostii acolo unde ma voi duce .
Chiar mai zilele trecute am avut o reactie de genu ca abia astept sa scap de ei insa nu a fost chiar asa iar Dugy are mare dreptate :D .
cine
brontozaurel
cand
vineri, 5 februarie 2010 la 16:37:00 EET
In cazul meu nu are dreptate. Nu ii urasc, tin la ei si stiu ca si ei tin la mine... in a twisted way... dar daca sunt departe de ei, nu imi doresc sa fiu din nou aproape, chiar mi-e groaza de momentele in care stiu ca nu pot sa-i evit.
cine
morbo
cand
duminică, 7 februarie 2010 la 11:47:00 EET
m-am tot gandit ce sa zic, eu am avut o varianta mai light a experientei tale generale, si probabil cel mai bine e sa treci peste. ceea ce probabil ai si facut,intr-o anumita masura, daca sunt moarte si ingropate chestiile astea.
oricum, poate treburile urate prin care treci te fac in final mai destept. mai lasa si urme la cap, da', per total, mai destept :)
cine
brontozaurel
cand
duminică, 7 februarie 2010 la 14:22:00 EET
Cred ca ai pus punctul pe i.

I guess things can turn out right in the end... I guess... And some might say all's well that ends well. But my mind sure gets fucked up in the process :|
cine
Sabotor
cand
miercuri, 10 februarie 2010 la 21:18:00 EET
Abia acum am citit articoul asta (deh, l-am vazut lung si am tot amanat) si nu-mi vine sa cred... Da, mi-au spus si mie ce au facut ei la varsta mea, in ce conditii am crescut eu si cat de bune sunt fata de cele in care au crescut ei, dar nu intr-o cearta, pentru a-mi reprosa, ci doar mi-au spus prin ce au trecut ei la varsta mea. Iar pentru note mici nu m-au certat niciodata, dar imi aminteau ca daca nu invat bine, voi ajunge sa dau la lopata toata viata. Si desi m-au certat de multe ori (faceam niste tampenii fenomenale) n-au folosit niciodata "prostule", "boule" sau alte asemenea apelative, doar cateodata mai scapau cate un "nesimtitule". Poate de aceea ma socheaza "vita incaltata" sau "scroafa ordinara"...
cine
brontozaurel
cand
joi, 11 februarie 2010 la 13:20:00 EET
Cred ca multi parinti procedeaza asa, intr-o masura mai mica sau mai mare. Intentia e buna, dar asta nu prea onteza... rezultatul depinde in primul rand de cum o ia si copilul.
cine
brontozaurel
cand
joi, 11 februarie 2010 la 13:25:00 EET
PS - Si eu fac la fel cand vad articole lungi :)

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)