on the verge of extinction... again

are we getting sicker or are we getting over-medicated?

farmacii

Este o intrebare pe care mi-o pun de multa vreme. Dinainte sa pun prima data imaginea din dreapta pe blog (acum mai bine de un an).

Insa inainte de orice altceva, am o rugaminte pentru oricine se gandeste sa comenteze. Acela de a nu mentiona nume de medicamente. Nu vreau sa dam nimanui idei tampite.

Cand eram mica si lumea mea insemna doar o particica din cartier, particica din care nu ieseam des si niciodata singura, stiam de o singura farmacie. Cea de pe strada Oltet. Si, pana in clasa a opta, a ramas singura farmacie din Brasov de care am stiut. In clasa a opta, am facut-o brasoveanca si pe mama tatalui. Si am aflat de o a doua farmacie, la parterul blocului de langa blocul in care se mutase ea.

In liceu aveam sa aflu de mult mai multe prin tot Brasovul. In principal pentru ca atunci am inceput sa abuzez de un neam de pastile si nu le luam niciodata de la aceeasi farmacie pentru ca n-aveam chef sa risc sa-mi tina predici ca asa ceva nu se ia in mod regulat si poate chiar sa refuze sa mi le dea. Desi eram constienta ca trebuie sa existe si interesul de a vinde.

Am descoperit in felul asta o multime de farmacii. Din Bartolomeu pana in Noua.

Apoi am venit in Bucuresti. Unde erau chiar mai multe, unele chiar apropiate unele de celelalte. Si s-au inmultit de-a lungul anilor. Cateva s-au inchis, probabil n-au facut fata concurentei. Insa, per total, numarul lor a crescut. Si am ajuns sa avem peisaje ca asta sau ca cel din poza de sus.

Sunt zone in care se strang si mai mult de cinci intr-o intersectie. Zona Pietei Salajan are cam 120 de metri in lungime si cam 35 de metri pe latime. Si totusi, in perimetrul ala sunt cinci farmacii! Ceea ce e putin, au fost si sase.

In fata, pe Grigorescu sunt, in ordine de la intersectie: Belladonna (pozele Google Maps vad ca sunt din 2009 si asta a aparut acolo parca pe la inceputul lui 2010; totusi, este marcata pe harta), Sante si Catena. In piata mai exista una pe care o stiu de zece ani de cand m-am mutat in Bucuresti. In spate, cu fata spre blocuri, este o farmacie Remedio. Pana de curand, mai exista inca o farmacie langa ea, tot in perimetrul pietei. Fata in fata cu ea, deci tehnic nu in perimetrul pietei, insa la doar zece metri distanta, la parterul blocului de langa piata, mai este o farmacie Sensiblu - poza. Si aia exista acolo de zece ani. Fata in fata cu piata, de cealalta parte a bulevardului, se gaseste un City Farm (nici cu asta nu am poza din cauza unei bube Google Street View).

Nu este in nici un caz ceva unic in Bucuresti.

Avand in vedere ca au rasarit atatea si ca majoritatea rezista... probabil sunt o afacere profitabila. De ce? Profitul cu siguranta nu vine din vanzarea de animale de plus (motivu' pentru care am eu card Sensiblu si HelpNet: pufoseniile Lelly) sau de cosmetice la suprapret. Au renuntat la cele mai faine animale de plus pentru ca nu se vindeau...

Sa riscam sa spunem ca vand medicamente? Sau medicamente care is mai mult bomboane? Stiti la care ma refer, la alea pentru gat, cu arome de lamaie, de mere si de alte fructe. Arata la fel ca dropsurile din Lidl. Doar ca sunt de vreo zece ori mai scumpe (daca e sa luam in calcul si gramajul).

Sunt o mare idoata. Des. Si chestia asta are consecinte. Pentru care am primit mereu o multime de recomandari de medicamente din dreapta si din stanga. Intrebarea este: pe ce se bazeaza cand fac astfel de recomandari? Excludem situatia "au studii" (intamplator, chiar n-a fost niciodata cazul) si ramanem cu:

  • au testat ei medicamentele respective intr-o situatie care isi inchipuie ca a fost asemanatoare cu a mea si a functionat la ei (sau cel putin isi inchipuie ca a functionat, ca unele chestii trec si de la sine si cand iei nspe chestii este greu de spus care ce dracu' a facut, mai ales daca esti in plop)
  • stiu pe cineva care a testat...
  • au vazut o reclama la televizor
  • au citit naiba stie pe unde pe net/ intr-o revista/ etc.

Primele doua inseamna ca farmaciile au vandut medicamentele respective. Toate inseamna ca farmaciile au cui vinde medicamentele respective.

Erau prea putine farmacii inainte? Eu nu tin minte sa fi fost cozi mai mari la singura farmacie din zona atunci cand eram mica. Ceea ce cam inseamna ca nu doar numarul farmaciilor a crescut, ci si volumul total al vanzarilor. Iar populatia a scazut (luati-o cum vreti, insa in ultimii zece ani a scazut atat populatia intregii tari, cat si a Bucurestiului... oricate bube ar fi avut recensamantul de anul trecut, diferenta este prea mare). Ceea ce inseamna ca mai putini oameni cumpara (n-am ajuns la consum inca) mai multe medicamente decat acum zece ani.

Daca le cumpara, nu inseamna neaparat ca le si consuma pe toate. La urma urmelor, si cu mancarea se procedeaza la fel. Se cumpara pana nu mai merge indesat nimic in frigider. Asa ca se indeasa pe gat si urmeaza un drum pe la spital.

Acum cativa ani am aruncat o cutie intreaga cu cutii de medicamente pe care mi-o umplusera ai mei cand m-am mutat aici. Unele pastile devenisera maro, altele gri-verzui, altele negre. Initial fusesera albe sau rosii. In plus, uneori de la farmacie nu-ti vand decat cutia de 24 de bucati cand tu probabil ai nevoie de o fiola sau doua. Am patit-o eu acum 5 ani si ceva cand am fugit disperata la farmacia de la parterul blocului. Din moment ce eram plina de sange, nu mi-a venit sa verific ce-mi da, cate sunt in cutie, sa verific data expirarii (pana la care mai erau 3 saptamani!!!) sau sa stau sa ma cert. Mi-am blesemat viata cand am aflat cat costa, da' mi-am zis bine ca macar am bani suficienti...

Deci foarte probabil ca unele ajung la gunoi. Totusi, cred ca majoritatea chiar sunt consumate. De ce? Sunt oamenii mai bolnavi sau boala este doar un alt obicei prost copiat de la americani si aflat pe acelasi nivel de idiotenie cu rahaturile motivationale "poti daca iti doresti" sau "esti special"?

Eu as spune ca ambele, desi nu am nici un fel de date sau dovezi in legatura cu prima. Si daca este sa vorbim de date reale, nici in legatura cu a doua. E vorba doar de faptul ca mie mi se pare stupid sa bagi pastile pentru somn, pastile pentru o durere de cap pe care poate o iesire pe balcon ar rezolva-o, pastile pentru ca-ti curg mucii, pastile pentru alergii mai mult sau mai putin inchipuite... Si, din pacate, cunosc destui oameni care fac asta. Majoritatea avand o varsta a carei prima cifra este 2.

12 pareri

cine
pinkISH
cand
marți, 8 mai 2012 la 03:18:00 EEST
Asa am fost noi invatati dintotdeauna, ca prin alte tari mai civilizate nu se pastileaza lumea ca la noi. Crescand si obijnuindu-ne cu pastilarea, nici ca vom mai putea face fata mai incolo, cand conteaza, la batranete. Si nici bani n-o sa avem sa ne pastilam atunci, c-o sa coste jdemilioane. Asa c-o sa murim repede.

Concluzia: in vreo 30-40 de ani ne-am curatat.
cine
Cristi
cand
marți, 8 mai 2012 la 03:31:00 EEST
Mai avem situatia nr. 5: testarea medicamentelor pe brontozauri :P

Farmaciile s-au inmultit pentru ca s-au inmultit si tipurile de medicamente si pentru ca au aparut pe piata medicamentele "de firma" s-a marit si profitul la fiecare medicament vandut.
cine
Dan
cand
marți, 8 mai 2012 la 18:26:00 EEST
Multe din boli se datoreaza de la psihic, este doar vorba de vointa si de stres.
Da, lumea se "supra-medicamenteaza" pentru orice fleac, durere sau ichipuire de acest gen. Dar sa privim partea buna a lucrurilor, isi scad imunitatea, devin bolnaviciosi si poate mai scapam de unii din ei.
Si la noi in Cta am vazut asemenea peisaje, farmacii la tot pasul.
cine
Arisu
cand
marți, 8 mai 2012 la 21:50:00 EEST
Ai mare dreptate cu pastilele pentru somn sau pentru durere de cap. Din păcate, oamenii nu înţeleg că atunci când le spui să iasă la aer timp de cinci minute, să bea o cană de lapte sau un ceai de tei înainte de culcare, vrei să-i ajuţi. Nu ştiu dacă e vina sfatului nesolicitat sau e vina concepţiei că "eşti înapoiată şi masochistă dacă încerci să tratezi altfel micile probleme".
cine
brontozaurel
cand
marți, 8 mai 2012 la 22:22:00 EEST
@pinkISH: Eu ma cam tem ca si din tari mai civilizate sunt influentele. Si a "prins" la noi.

@Cristi: Si asta e adevarat. Au aparut multe chestii care nu se vindeau pe la noi acum 15 ani... desi ma intreb: n-ar trebui sa fie si mai eficiente? macar o parte din ele? si daca sunt mai eficiente, asta nu inseamna ca ar trebui sa se vanda mai putine?

@Dan: Aham, te-ai dat de gol: este totul doar o parte a planului tau diabolic de a cuceri lumea :P

@Arisu: Ah, victimizarea a propriei persoane si demonizarea celor cu idei diferite...
cine
Arisu
cand
marți, 8 mai 2012 la 23:18:00 EEST
Nu, victimă nu voi fi niciodată. Doar îmi pare rău că oamenii au impresia că pot trata cancerul prin homeopatie, dar când vine vorba de o banală durere de cap aleg pilule minune.
cine
brontozaurel
cand
joi, 10 mai 2012 la 00:07:00 EEST
Nu la asta m-am referit. Ci la faptul ca e amuzant cum isi plang oamenii de mila, dar nu vor sa incerce solutia cea mai simpla, ba mai si sar la beregata cui a propus-o...
cine
Dan
cand
joi, 10 mai 2012 la 18:29:00 EEST
Ah, m-ai prins..
Dar si asa planul meu malefic de a cuceri lumea va fi victorios.. Muahaha [ras diabolic aici]
cine
mirceah
cand
vineri, 11 mai 2012 la 19:47:00 EEST
Teoria mea e ca in ultimul timp a inceput sa doara prostia: de aia se vind asa bine calmantele si somniferele...
cine
brontozaurel
cand
vineri, 11 mai 2012 la 20:15:00 EEST
Eu sper sa doara macar peste o luna, la bac...
cine
Dan
cand
sâmbătă, 12 mai 2012 la 10:47:00 EEST
Nah mirceah, nu avem norocu' asta, ca incepeam sa auzim pe strada..
Si sunt de aceeasi parere cu brontozaurel, sa doara la bac, sa le dea peste nas, sa nu mai accepte bani si sa pice in masa.. Poate, poate o fi un start catre o Romanica mai buna
cine
brontozaurel
cand
sâmbătă, 12 mai 2012 la 13:17:00 EEST
Anul trecut a fost inceput. Dar atat. Promovabilitatea ar trebui sa fie sub 20% ca sa reflecte realitatea.

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)