on the verge of extinction... again

hi5 - pacat ca manualul a fost ignorat

Mi-am facut cont de hi5 in urma cu multi ani, la invitatia unei foste colege de liceu. Treceam printr-o faza Twisted Sister, de acolo a venit knife-in-the-back. Pana acum l-am folosit in principal pe post de... nici nu stiu cum sa-i spun. Ma face sa ma simt putin ciudat, ca si cum as spiona niste oameni pe care nu i-am mai vazut de multi ani. Oameni la care am tinut, dar de care, cumva... m-am indepartat. Distanta fizica, la care s-a adaugat timiditatea mea si refuzul de a vedea pe oricine in momentele proaste - eternul meu "nu vreau sa fiu vazuta in halul asta!" Probabil ca ca au vazut-o ca pe o scuza, desi n-a fost vreodata cazul. N-am vrut sa-i evit niciodata pe ei, chiar mi-am dorit foarte mult sa-i vad. Insa mi-am dorit sa evit propria mea transformare in cel mai urat cosmar al meu. Daca ei ar fi vazut-o, asta m-ar fi fortat si pe mine sa o accept ca pe o realitate. E o parte din mine care isi doreste ca pur si simplu sa arhiveze trecutul si in cazul lor. As spune asa cum am facut cu G., dar inca ma gandesc la el, chiar daca m-am tinut de promisiunea de a nu-l mai cauta, de a evita locurile in care as putea sa dau de el, chiar daca i-am sters numarul din agenda. Mi-as dori sa arhivez trecutul si in cazul lor pentru ca... sunt convinsa ca nu se mai gandesc vreodata la mine. Si daca as avea vreodata curajul sa incerc sa ma apropii iar, sunt sigura ca pur si simplu as fi ignorata. Am fost timida, tacuta - deloc genul de persoana care sa ramana in amintire. Asa ca ma gandesc... daca ei au mers mai departe, de ce sa n-o fac si eu?

Ma gandesc uneori ca poate hi5 a fost totusi o idee buna. Pacat ca a fost pusa in practica prost. Si pacat ca a fost folosit prost. Ar fi trebuit sa existe o limita inferioara de varsta. Plus alte restrictii. Sa nu mai avem fetite de 11 ani care pun poze facute in baie in costumul Evei. Sa oblige la un nume real, sa nu ne mai impiedicam de printzesik_doolcik♥♦★☆. Insa in primul rand ar fi fost nevoie de o educatie a utilizatorilor. Unele reguli exista si acum pe hi5, insa sunt ignorate. Limita inferioara de varsta exista, este de 13 ani. Asta dupa TOS. Si tot dupa TOS la "Prohibited Content" intra si "pornographic or sexually explicit material of any kind and in any form" sau "information that you know is false, misleading or that promotes illegal activities or conduct that is illegal, abusive, threatening, obscene, defamatory or libelous" sau "racism, bigotry, hatred or physical harm of any kind against any group or individual;" sa nu uitam nici de "any content used for or photographs posted by you in your Member profile may not contain nudity, violence, sexually explicit, or offensive subject matter" sau de "you may not post a photograph of another person without that person's permission." Pacat ca foarte multi n-au citit pagina aia. Gata, stiu! Ar fi trebuit sa se dea un test cu intrebari de acolo inainte sa permita crearea de conturi. Si poate ca hi5 nu s-ar mai fi transformat intr-o gradina zoologica. Pentru ca ideea care a stat la baza a fost totusi una buna.

De ce spun asta? Azi am dat de profa de mate din generala pe hi5 - cea mai tare profa din generala, n-o sa uit niciodata cum ne construia figurile geometrice din betisoare atunci cand am facut geometrie in spatiu. Am primit un mail legat de o zi de nastere. Nici nu stiu de ce am mai facut setarea asta. Oricum nu le uit niciodata zilele de nastere. Chiar daca de multi oricum nu mai reusesc sa dau. Dar de fiecare data cand primesc un mail din asta... intru pe hi5 si ma uit la Friend Updates. Poate ca de asta. Stiu ca altfel n-as mai intra deloc. Iar astazi, pe lista aia am vazut ca fosta mea colega de banca din generala a adaugat-o pe profa de mate la prieteni.

"Manualele de utilizare" sunt ignorate des. Comunitatile online au si o pagina cu reguli. Care probabil e citita de 1% de cei care isi creaza cont. Am dat de cele mai cretine intrebari posibile pe forumuri. Daca s-ar fi obosit sa citeasca paginile pe care fiecare nou membru avea obligatia sa le citeasca si-ar fi gasit cu siguranta raspunsul acolo. E adevarat, majoritatea sunt standard, regulile sunt aproximativ aceleasi cam peste tot. Pentru softuri exista un help. Si mai exista oricand si nenea Google pe care il putem pune sa ne gaseasca tutoriale. Dar na, e mai simplu sa-i injuram pe aia care au facut softul pentru ca noi suntem prea lenesi sa invatam cum sa-l folosim. Sunt ignorate si manualele de utilizare in forma fizica. Doar oamenii sunt destepti si stiu sa foloseasca orice produs. Si asa se ajunge la accidente domestice stupide.

Foarte multi stramba din nas cand aud de hi5. Pe buna dreptate. Pana la urma, calitatea membrilor determina calitatea unei comunitati. Asa ca degeaba spun eu ca ar fi putut sa fie o chestie buna daca nu scapau atatia retardati pe acolo. Lucrurile au evoluat asa cum au evoluat. Asta e...

Dracu' stie... Sau, cum zicea profa de mate, "o, la dracu'!"

6 pareri

cine
Ionut
cand
luni, 2 august 2010 la 02:04:00 EEST
tine de marketing. s-a indus ideea ca facebook-ul e mai select decat concurentul lui direct, adica hi5. fals, aceleasi persoane au cont si acolo si acolo, e un must!

aceleasi commenturi tembele, aceleasi nume tembele ... nu aduce nimic in plus sau nu are nimic in minus, sunt identice, doar ca unul e international deci legitim si unul mai romanesc, desi si el tot strain e!

in fine, tine de prietenii pe care-i ai, ei reusesc sa faca agreabil si cel mai infect loc. :)
cine
brontozaurel
cand
luni, 2 august 2010 la 02:32:00 EEST
Facebook a lovit intr-o perioada in care deja nu stiu... nu m-a mai tentat. Am primit invitatii, am si incercat sa-mi fac un cont candva, n-a mers si am lasat-o moarta. Si aia a fost, nici acum n-am cont.

E adevarat, tine de fiecare persoana si de prietenii sai. Pe hi5 n-am adaugat necunoscuti, comentariile nu apar decat daca le aprob si logic ca alea retardate zboara la gunoi.
cine
Pavel
cand
luni, 2 august 2010 la 22:10:00 EEST
Am avut pe hi5 cont pentru ca multi din colegii de liceu ma inebuneau toata ziua cu "ce commenturi am primit de la...", "mi-am pus poza aia de la... pe hi5". Nu m-a incantat niciodata, nu lasam comentarii, nu stateam cu orele pe el si am renuntat intr-o zi cand mi-a trimis invitatie de imprietenire un pusti de 10 ani care se semna ceva de genul "bossul bosshilor". Din acel moment am zis pas.

Off: Nu stiu daca ti-am mai zis, dar fundalul negru, scrisul alb duce la dureri de ochi :D Am ajuns sa dau cu copy/paste in word la ceea ce scrii :D
cine
brontozaurel
cand
marți, 3 august 2010 la 02:49:00 EEST
La varsta aia nici n-ar fi trebuit sa aiba cont. In teresant e ca eu n-am vazut sa existe un buton de genul flag/report user :-?

Alt fundal nu se potriveste cu starea mea de spirit...
cine
Ionut
cand
marți, 3 august 2010 la 10:33:00 EEST
da, sa stii ca ma omori cu zile, ce-i cu scrisul alb!?
cine
brontozaurel
cand
marți, 3 august 2010 la 16:51:00 EEST
Sa trec la negru pe negru?

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)