on the verge of extinction... again

the curious eye and the critical taste buds: comparing chocolate bars

Acum o saptamana si jumatate s-au adunat ciocolatele... alea primite si alea cumparate. Asa ca mi-am zis... hai sa incercam in paralel.

E vorba de:

  • Schogetten
    • Jamaica-Rum Truffle. O ciocolata care nu apare pe schogetten.eu. Pacat, e preferata mea din toata gama lor. Am descoperit-o acum aproape trei ani. Impreuna cu doua sortimente care, din pacate, au disparut intre timp, Amaretto Truffle si Marc de Champagne Truffle, si intr-un alt ambalaj. Pana sa ajunga la ambalajul curent, in care se gaseste din toamna trecuta, a mai trecut si prin ambalajul asta. E una din putinele tablete de ciocolata de care m-am atins de mai multe ori in ultimii opt-noua ani. In primul rand pentru ca unii s-au prins ce-mi place. Hmmm, de fapt nici nu cred ca pe asta am cumparat-o eu vreodata... parca si prima data cand am incercat-o a fost tot cadou. Cred ca deja e clar ca imi place ciocolata asta. Ciocolata cu lapte de la Schogetten nu e cine stie ce, insa crema de rom e foarte buna.
    • Marzipan. Incercata pentru prima data si cumparata de mine - 3.4 lei. E un sortiment pe care nu-l mai vazusem la noi pana acum, desi ma rodea ca il tot vedeam de un an pe schogetten.eu. Schogetten n-au reusit sa ma impresioneze la capitolul ciocolata cu lapte, insa au o ciocolata neagra foarte reusita. Celor care le place ciocolata dulce n-o sa le placa insa. Mie imi place tocmai pentru cat de intens loveste gustul de cacao. Componenta asta mi-a placut. Ce nu mi-a placut a fost insa martipanul. Dubios de lichid (a trebuit sa bag ciocolata la congelator sa se inchege putin) si putin dubios si la gust. Mare dezamagire. Mai ales in conditiile in care acum doi ani incercam niste bomboane cu martipan foarte bune... tot de la Trumpf (de care tin si Schogetten).
  • Milka
    • Zartherb (link, screenshot). Tot o ciocolata primita cadou pentru ca unii s-au prins ce-mi place. Eu am incercat-o pentru prima data in aprilie si atunci am si scris despre ea. Mi-a placut. Pastreaza exact ce imi place la ciocolata de baza Milka, cea simpla cu lapte - e cremoasa. Si, in acelasi timp, scapa exact de ceea ce nu-mi place la aceeasi ciocolata de baza - de gustul de alune. Mai mult, il inlocuieste cu un gust de cacao. Nu este ciocolata neagra. Este tot o ciocolata cu lapte (pentru ca, in continuare, contine lapte, iar ciocolata neagra este ciocolata fara lapte). Insa o ciocolata cu lapte cu continut ridicat de cacao. Si asta imi place. Mult.
  • Gubor. Incercate ambele pentru prima data si cumparate de mine - 2.99 lei. N-o sa uit niciodata. Le-am descoperit acum un an si aproape trei luni, in dimineata zilei de 27 aprilie, in timpul unei excursii prin real. Tin minte si ce purtam - pantalonii roz si tricoul roz cu Tweety (da, am si haine roz, puteti sa radeti cat vreti). Si sandale cu ditamai toacele de 12 centimetri. Si geaca violet cu alb. E vorba de o geaca subtire de primavara, iar in dimineata aia era destul de rece (mda, mi-au inghetat degetele de la picioare). Si plecasem de acasa cu parul inca ud dupa dus. La pranz ar fi trebuit sa trec pe la un profesor (nu terminasem inca facultatea de mate-info atunci). Dar n-am mai ajuns la timp. Macar am descoperit ciocolatele Gubor. Cu niste produse speciale de sarbatori. Mai precis de... Craciun! Stiu ca tocmai trecuse Pastele, dar ce am luat eu erau de Craciun. Pentru Paste au oua de ciocolata cu diverse creme in centru, iar pentru Craciun ouale se transforma in ghinde cu agatatoare aurii... pentru agatat in pomul de Craciun, bineinteles. Pungile pe care le-am luat eu atunci erau cu ghinde. Avand in centru pasta de alune si lichior de oua. Al dracului de ieftine - hei, produse de Craciun vandute dupa Paste, probabil erau si aproape de expirare, da' n-am mai verificat asta. Nici pe loc, din moment ce erau produse noi care aratau interesant si nu mi-a mai pasat de altceva. Si nici dupa ce le-am consumat din moment ce n-am avut motive sa ma plang de gust. Si apoi n-am mai vazut nimic de la ei. Pana cand au aprut dulciurile de Craciun in magazine. Si apoi iar au disparut. Pana de Paste. Si dupa aia n-au mai disparut de pe rafturi. Dar nici n-au mai aparut alte sortimente in afara de cele de sarbatori. Pana acum o saptamana si jumatate cand am dat o tura printr-un magazin care stiam ca mai are uneori chestii interesante. Tot acolo am dat si de minunile de la Virginias si de celelalte ciocolate de la Gubor, cele alcoolice. Si de ciocolata Schogetten cu martipan de care ziceam mai sus. Si de bomboanele alea de la Lir (cele cu crema Baileys) care mie nu mi-au placut.
    • Edel Vollmilch. Ciocolata cu lapte. Destul de buna la gust si cremoasa, desi nu la fel de cremoasa ca si Milka.
    • Edel Zartbitter. Ciocolata neagra... hmmm, nu contine lapte, asa cum contine cea de la Milka, dar contine unt din lapte (in jumatatea inferioara a listei de ingrediente, ce-i drept). Prin definitie, ciocolata neagra e aia fara lapte. Acum... din ce am citit, unii producatori trag de definitie, iar altii "cu pretentii" (genul de ciocolate la 5 lire sterline punga de 40g) nu. Iar altii (Lindt) trag de definitie doar pentru unele procentaje - tot ce e de la 65% cacao in sus de la Lindt nu contine nimic din lapte. Revenind la ciocolata asta. E cremoasa. Per total, destul de reusita. Mi-a atras atentia ca pe eticheta scrie ca ar contine vanilie. Nu se simte. Desi nu contine decat sase ingrediente. N-am putut sa nu ma gandesc ca la Lindt Excellence Dark 70% (link, screenshot), alta ciocolata care contine vanilie, gustul de vanilie chiar se simte. Si inca destul de puternic.
  • Lindt
    • Excellence Caramel Intense Dark (link, screenshot). Si asta incercata pentru prima data si cumparata de mine - 8.19 lei. O noutate in gama Excellence. Produsa in Elvetia pentru Suedia, asa ca ambalajul e in suedeza. Asta e o chestie a dracului de interesanta. Ciocolata neagra cu doar 49% cacao (cu aceeasi rezerva ca si la precedenta: contine unt din lapte). Si totusi gustul de cacao e mai intens decat in altele care se lauda cu un procentaj mai ridicat. E o ciocolata a dracului de interesanta. Mai ales atunci cand fiecare patratica e taiata in bucatele mici care sunt lasate sa se topeasca pe limba. Pentru ca in felul asta se topeste intai ciocolata (si si asta e cremoasa). Asa ca gustul initial e unul intens de cacao. Si raman bucatele de caramel, care se topesc mai incet. Dar cand se topesc... fac gustul final sa fie unul dulce. O variatie care mie mi-a placut. Ce nu mi-a placut la ciocolata asta a fost ca mai contine si bucatele fine de migdale... care imi raman intre dinti. Si asta nu imi place. Chiar daca imi place gustul de migdale, nu imi place sa mestec la ele. Le prefer sub forma de pasta sau de... Amaretto.

2 pareri

cine
krossfire
cand
joi, 15 iulie 2010 la 15:22:00 EEST
Jamaica-Rum Truffle - Dap, that's the stuff (voiam sa folosesc alt cuvant dar suna tamp). Schogotten sunt si sub forma de bombonele, motiv pentru care-s mai usor de ingurgitat. E probabil cel mai bun sortiment al lor.
cine
brontozaurel
cand
joi, 15 iulie 2010 la 22:52:00 EEST
Cuvant care incepe tot cu 's'? :))

Formatul mi s-a parut si mie super tare la Schogetten inca de cand eram mica si-mi aducea mama asa ceva cand se intorcea din Germania.

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)