on the verge of extinction... again

muzici si versuri

pointed hips

O chestie care ma scarpina pe creier de vreo doua saptamani, dupa doua postari: asta si asta. De-a lungul timpului, am avut nevoie, din diverse motive, sa gasesc versuri pentru unele piese. Fie nu intelegeam ce dracu' canta unii (si nici macar n-am fost in stare sa-mi imaginez vreodata o "perla" demna de un site cu "misheard lyrics"), fie voiam sa adaug cat mai multa informatie in tagurile mp3 in perioada in care inca tineam mp3-uri pe hard.

Inainte de august 2006... n-aveam internet acasa. Aveam in schimb o groaza de pagini HTML salvate. Ihi, mai toate cu versuri. Asa am ajuns sa am anumite preferinte legate de sursa versurilor.

Logica mea spunea ca cel mei bine este atunci cand vin de pe site-ul oficial al trupei. Insa de multe ori nu exista o astfel de sectiune. Sau uneori in spatele link-urilor se ascunde... Page Not Found! Bineinteles, am inceput cu cautarile pe net. In 2003 tin minte ca am gasit doua site-uri cu asa ceva pentru Aerosmith: Nuthin' But the Lyrics si Rock This Way. Ambele cu elemente de design pe care astazi nu le mai pot suferi, insa usor de folosit inca de la inceput, chiar si pentru cineva foarte nepriceput in materie de navigare pe internet asa cum eram eu atunci.

Cam un an mai tarziu, descopeream DarkLyrics.com. Pe care l-am retinut pentru ca era foarte simplu, organizat si usor de utilizat. A devenit rapid primul loc in care cautam versuri. Lucrurile nu s-au schimbat. Aceeasi tema, aceeasi organizare. Si o chestie pe care o apreciez astazi: reclame decente. Bineinteles ca n-am gasit acolo versuri pentru Serpent (ahem, stiu ca se gaseste acolo o trupa cu acelasi nume, insa nu este vorba de japonezi, ci de scandinavi), dar na...

Si fiindca ziceam de muzici in titlu, pun si niste chestii proaspete. Nu le incadrez in seria "muzicale si vizuale" inceputa vara trecuta pentru ca... nici una din trupe nu-mi era necunoscuta inainte de clipurile astea. Ordinea este cea in care am dat de ele

Running Wild. Al caror nou album a fost lansat la apa ieri (in Europa) si poate fi ascultat integral aici. Piesa de care m-am impiedicat acum o saptamana pe YouTube fiind cea mai jos - Shadowmaker. Catchy.

Delain. Videoclipul unei piese de pe albumul de anul acesta - Get the Devil Out of Me. Imi place cum e facut videoclipul. Suna... destul de diferit de ceea ce imi place mie de obicei, dar totusi ma prinde...

Sonata Arctica. Tot ceva foarte proaspat, de pe albumul care nici n-a iesit inca. Piesa se numeste I Have a Right. Cum mi se pare? Sa punem ca sunt foarte de acord cu tweetul asta.

Kataklysm. Ceva foarte proaspat, descoperit acum cateva ore - Iron Will. Imi place videoclipul ca idee, nu ma omor dupa cum a fost realizat.

Pantera. Ceva si mai proaspat, descoperit acum cateva minute, cand ma pregateam sa inchei postarea asta - Piss. Ihhh, slow motion! Dar m-a facut sa zambesc...

11 pareri

cine
Arisu
cand
marți, 24 aprilie 2012 la 10:18:00 EEST
În caz că nu le-ai găsit până acum:
http://www.metal-archives.com/albums/Serpent/Cradle_of_Insanity/83667
Am văzut că au şi alte albume cu versurile lor.
cine
scipio
cand
marți, 24 aprilie 2012 la 10:41:00 EEST
Nu imi place deloc piesa aia de la Sonata Arctica. Wtf. Nici nu stiu cu cine sa ii compar pentru ca nu ascult genul ala de muzica la care s-au convertit acum.
cine
brontozaurel
cand
marți, 24 aprilie 2012 la 14:02:00 EEST
@Arisu: LOL! Pe pagina aia am mai ajuns. Nu mai observasem insa niciodata link-urile pentru versuri totusi...
Mersi frumos!


@scipio: Nici eu nu apreciez genul de muzica spre care s-au dus, dar cumva totusi clipul asta m-a prins :-??
cine
Dan
cand
marți, 24 aprilie 2012 la 20:45:00 EEST
Da, chestia aia cu versuri salvate imi amintesc si eu ca faceam, dar in word, notepad cum aveam chef.
Sonata s-au departat de ce cantau da, cu toate ca vidul este catchy, recunosc.
Delain s-au departat putin de stilul lor mai metalic, insa imi place.
Celelalte sunt ok, dar nu pot spune ca ma dau in vant dupa ele. Nu imi plac growl-urile in general, dar ritmul de obicei e bun.
Si Epica a scos un nou album, dar nici ala nu m-a atras in mod deosebit.
Interesant este noul album de la Xandria. Au schimbat din pacate vocalista, iar albumul aduce putin a Nightwish vechi, dar suna bine.
cine
brontozaurel
cand
marți, 24 aprilie 2012 la 23:45:00 EEST
Si eu am salvat in word, notepad la inceput, dar m-am plictisit repede de atata copy-paste. Mult mai comod sa dau doar un save la o pagina :)
cine
pinkISH
cand
sâmbătă, 28 aprilie 2012 la 12:49:00 EEST
Faza cu versurile e absolut dubioasa cand vezi pe materiale oficiale (CD-ul albumului) versurile gresite sau incurcate. Am descoperit asta la foarte multe trupe, iar ultimul exemplu este albumul Roses de la Cranberries.

Si ma depaseste faza... cum naiba sa ai versuri gresite pe albumul oficial?
cine
brontozaurel
cand
sâmbătă, 28 aprilie 2012 la 16:41:00 EEST
Neglijenta?
cine
pinkISH
cand
sâmbătă, 28 aprilie 2012 la 17:08:00 EEST
Nu, cred ca e vorba de o mare falie intre cei care se ocupa de grafica si autorul versurilor, care de obicei este solistul.

Ma gandesc ca nimeni nu deranjeaza solistul sa verifice versurile si fac ei toate eforturile la casca. Altfel nu-mi explic. Plus ca, uneori, CULMEA, mai greseste si solistul versurile cand le verifica!
cine
brontozaurel
cand
sâmbătă, 28 aprilie 2012 la 17:24:00 EEST
Pai da, neglijenta! Not checking and double checking and triple checking and so on... ;))

Logic ca in aproape toate cazurile, cei care au scris versurile nu sunt tot cei care realizeaza coperta albumului si nici cei care verifica ce au realizat si dau bun de tipar (sau ma rog, care o fi procedeul, desi presupun ca nu-i chiar asa departe de ce faceam eu inainte sa dau verde la tipografie sa inceapa sa scoata cataloagele de produse).

Si nu mi se pare asa "culmea" ca membrii trupei sa greseasca versurile atunci cand le verifica - nu ti s-a intamplat sa citesti corect un cuvant gresit, doar pentru ca era clar sensul frazei? Adica omul citeste ce stie ca ar trebui sa scrie... asa, din inertie, din neatentie...
cine
Drace
cand
sâmbătă, 28 aprilie 2012 la 17:25:00 EEST
Kataklysm au fost mult timp trupa mea preferată, acum nu-mi mai provoacă aceeaşi reacţie, dar când i-am ascultat pentru prima dată mi se păreau foarte extremi, simţeam că în sfârşit ascult ceva care se potiveşte cu mine şi cu ceea ce vreau să aud de la o tupă death metal. Este vorba de albumele demo The Mystical Gate of Reincarnation şi Vision the Chaos plus o înregistrare din concert din perioada 1993-1994 (toate le aveam pe casetă), după aceea au început să cânte ca o trupă normală.

http://www.youtube.com/watch?v=FyNaGyU1GnY
cine
brontozaurel
cand
sâmbătă, 28 aprilie 2012 la 17:45:00 EEST
:)
Eu n-am trecut prin toata discografia (i-am si descoperit mult mai tarziu... e drept ca mult mai tarziu nu inseamna nici recent in cazul asta...), doar prin piesele cu vizibilitate de pe YouTube. Care se incadreaza toate in zona de death metal care imi place...

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)