on the verge of extinction... again

the curious eye and the critical taste buds: heidi saturday

Nu sunt fana Heidi. Au renuntat mereu repede la aproape toate sortimentele care mi-au placut vreodata cu adevarat. Din punct de vedere calitativ pot spune despre ciocolata in sine ca "merge" si cam atat. Singura chestie de la ei pe care as recomanda-o si care rezista de... aaa, nu stiu exact, eu le stiu de aproape 10 ani, e cutia de bomboane Piccoletti (link, screenshot). E drept ca eu nu m-am mai atins de ele din primavara lui 2003, ca am avut multe de incercat intre timp. Dar le-am incercat de vreo trei-patru ori acum 7-9 ani si mi-au placut cu adevarat.

De ceva vreme vroiam sa incerc totusi si Heidi Truffles (link, screenshot). Pentru ca am eu o slabiciune pentru genul asta de bomboane de ciocolata in general. Pentru ca sunt pozitionate in acelasi segment Heidi Premium Selected Pralines (link, screenshot) ca si Piccoletti si asta m-a facut sa ma gandesc ca ar fi peste media Heidi. Si acum o saptamana le-am vazut pentru prima data intr-un magazin (real Vitan... am auzit ca s-ar gasi si in cora). Si mi le-am luat, impreuna cu inca o cutie de Heidi, Heidi Select (link, screenshot). Nici pe alea nu le mai incercasem pana acum. Am tot zis ca nu par a fi pentru mine.

Cutiile arata bine, in special la Heidi Select. Imi place mult simplitatea cutiei, faptul ca e dintr-un carton tare, faptul ca pralinele de pe banda de carton sunt in relief, faptul ca pe spate e prezentat fiecare tip de praline cu poza, nume si o descriere. Orice cutie de bomboane de ciocolata asortate care nu are descriere individuala pentru fiecare fel de bomboane pierde automat puncte pretioase in ochii mei. Detest sa cumpar o cutie de bomboane asortate fara sa stiu ce dracu' am luat. Bine, cu adevarat nu stiu decat dupa ce le-am incercat, dar totusi descrierile individuale raman foarte importante pentru mine.

Din punct de vedere estetic stau bine. Atat inainte sa deschid cutia cat si dupa. La capitolul gust... hmmm, am spus mai devreme ca Select nu prea mi-au parut ca ar fi pentru mine. Nu m-am inselat. Am incercat intai Gianduja Dream. Am fost dezamagita de faptul ca baza de ciocolata neagra e de fapt doar un invelis, iar gustul de alune se simte foarte puternic. Apoi Nut Passion. Initial m-am gandit ca aduc putin cu Grand d'Or Moments (link, screenshot), dar nu. La alea alunele sunt pe un disc de cioco mai subtire si mai mare in diametru. La astea sunt pe o prisma triunghiulara cu latura mai micuta. Poate unora le plac alunele. Mie nu. Am si lasat la o parte alunele intregi. Asa ca e clar ca astea doua nu sunt pentru mine. Am incercat apoi (cu teama, recunosc!) Honey Desire. Cica miere naturala intr-un fagure de ciocolata. M-am temut ca rezultatul va fi ceva dezgustator de dulce. Surprinzator, nu e deloc asa. Cumva, mi-a placut gustul combinatiei asteia. Mierea e lichida, curge atunci cand le rup in doua. Daaa, din astea am mancat trei din cinci. Din Gianduja Dream si Nut Passion nu mi-a trebuit mai mult de jumatate. Am sarit peste ultimul sortiment, Dark Temptation, pentru ca se regasea si in cea de-a doua cutie. Cutia cu trufe. Pe care le-am incercat in ordinea culorilor: trufe cu ciocolata alba, trufe cu ciocolata maro cu lapte si trufe cu ciocolata neagra (sau Dark Temptation din prima cutie, acelasi drac). Sunt in regula. Imi place cum se simte crema pe limba, gustul nu e ceva fenomenal insa. Cel mai mult mi-au placut cele cu ciocolata neagra.

Nu m-am simtit dezamagita, inselata. Nu ma asteptam la mare lucru si era corect sa le incerc macar o singura data inainte sa le etichetez definitiv. Trufele nu mi-au displacut la gust si nu le-as refuza daca mi-ar fi oferite. Asta se aplica si pentru Honey Desire. Insa daca e sa imi iau eu trufe... raman la Lindor (link, poza de pe lindt.com/de, from Lindor with love: 1, 2, 3). Azi am primit iar Lindor simple, cu ciocolata cu lapte. Si n-am avut ce sa le reprosez la capitolul gust, sunt perfecte. Lindt au o reteta de ciocolata cu lapte care parca a fost facuta la comanda, special sa placa papilelor mele gustative. Lindt si Schwermer. Singurele ciocolate cu lapte dupa care nu simt nevoia sa beau apa.

A, si inca o chestie. In timp ce bantuiam pe site-ul Heidi, am observat o noua sectiune, produse de sezon. Sunt doua colectii, de urecheat si de primavara. Cutiile cadou de urecheat nu aduc nimic nou, sunt doar praline Bouquette in ambalaj adaptat la ocazie. Figurinele de ciocolata sunt ceva mai interesante, urecheatii arata diferit fata de anii trecuti. Colectia de primavara nu vine nici ea cu nimic nou in afara de ciocolata LoveVenture despre care am mai scris acum aproape o luna. O alta chestie pe care am constatat-o a fost ca au mutat ciocolata neagra cu menta si lamaie (link, screenshot) din gama ChocoVenture Fruits (link, screenshot), unde era vara trecuta, in gama Grand d'Or Dark (link, screenshot). Si ca a aparut un nou sortiment (pe care nu l-am vazut inca prin magazine... edit: dar mi se sopteste ca s-ar gasi deja in Carrefour) in gama ChocoVenture Natural (link, screenshot), si anume Heidi ChocoVenture Cocoa & Coffee (link, screenshot). Nu, n-o s-o incerc. Pentru ca pe mine cafeaua nu ma atrage chiar deloc. A, da, si gama Grand d'Or Nuts (link, screenshot) are un sortiment nou care n-a aparut inca prin magazine (sau cel putin eu nu l-am vazut): Heidi Grand d'Or Florentine (link, screenshot). Nu prea cred ca o sa incerc nici tableta asta. Sau n-o s-o incerc prea curand. Imi place aroma de migdale, imi place pasta de migdale. Insa nu imi place sa mestec la migdale... intregi sau bucati.

13 pareri

cine
Camil Stoenescu
cand
duminică, 7 martie 2010 la 17:43:00 EET
da știu că ai răbdare (sau preocupare) să scrii toate chestiile astea despre ciocolată
cine
brontozaurel
cand
duminică, 7 martie 2010 la 18:33:00 EET
oh, well :)
cine
Camil Stoenescu
cand
duminică, 7 martie 2010 la 21:52:00 EET
why not work in PR for a chocolate manufacturer? :D
cine
brontozaurel
cand
duminică, 7 martie 2010 la 22:12:00 EET
'cause i very much doubt i'd be any good at it :))
cine
mircea
cand
luni, 8 martie 2010 la 20:04:00 EET
Bai, da' tu chiar te pricepi la astea! Ca bine zicea Camil: why not...?
Sau, varianta hard: daca faceai chimia alimentara si lucrai in domeniu, oare ce mix-uri scoteai?
Ma intreb si io, asa ca un consumator ocazional de ciocolata cu rom sau amaruie - dar doar intre 75% si 90%. Ca am luat una odata 99% (de-aia subtire si la 60 g) si a stat doi ani desfacuta...
Ca asa-i tineretul de azi, nu mai recunoaste valorile consacrate, si-or scos pe piata ciocolata expandata (2% cacao, 8% zahar, si restul: apa, aerul si fraierul) sau si ma grav, ciocolata cu ardei iute. Astept cu nerabdare varianta cu castraveti murati sau cu umplutura de salata de vinete...
Serios acum, e o chestie sa stii sa scrii despre ciocolata.
cine
brontozaurel
cand
marți, 9 martie 2010 la 05:32:00 EET
Ohoo, au scos si ciocolata cu iarba... si nu ma refer la din aia de fumat. Chiar a aparut ciocolata cu levantica sau cu nu nu mai tin minte cum se cheama alta buruiana care cica ar avea efect afrodisiac. Ca sa nu mai vorbim de ciocolata alba care uneori n-are absolut nimic in comun cu ciocolata adevarata si e facuta in principal din... zahar+ ulei de palmier.
cine
brontozaurel
cand
marți, 9 martie 2010 la 05:39:00 EET
PS - La capitolul dark, incearca Lindt 70% (e una din cele mai pure chestii... facuta din 4 ingrediente: masa de cacao, zahar, unt de cacao si vanilie... aroma de vanilie chiar se simte destul de puternic) sau Lindt 85% sau 90% (mai au in plus pulbere de cacao la ingrediente... ajung totusi sa fie cam prea mult pentru mine)
cine
clarra
cand
marți, 9 martie 2010 la 14:33:00 EET
Eu nu sunt fan ciocolata, n-am fost niciodata. Da, stiu, sunt defecta. Singura chestie de ciocolata care-mi place este ciocolata Heidi cu miere si nuci, care din pacate se gaseste tot mai rar. Suna tentant si Heidi cu migdale caramelizate.
cine
Dojo
cand
marți, 9 martie 2010 la 18:21:00 EET
Lindt am mancat si noi. 99% cacao. Sinistra :D
cine
mircea
cand
marți, 9 martie 2010 la 22:13:00 EET
http://www.chocablog.com/reviews/sambirano-madagascar-dark-chocolate/
Citez: The chocolate itself is a dark, 75% cocoa blend with superb woody, citrus tastes and a wonderfully soft mouthfeel. As it melts away, the citrus notes are amplified, and the finish is a slightly spicy, almost coffee-like flavour with dark, strong cocoa undercurrents. In short, it tastes fab.
cine
brontozaurel
cand
marți, 9 martie 2010 la 23:21:00 EET
citrus imi suna bine :)

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)