on the verge of extinction... again

va rog eu frumos

S-a intamplat sambata. Atunci cand brontozaurelul asta, mare amator de cosmetice cu arome de fructe, vroia sa isi ia un deodorant cu aroma de zmeura. Care, da, miroase divin!

Si am auzit-o pe tipa de acolo:
"Avem decat..."
"Aveti doar..."
La care a confirmat senina.
"Avem decat..."
Aaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaa! Bun, m-am calmat acum, scuzati iesirea. Si nici atunci n-am urlat.
"Aveti doar!"
Dar ala a fost momentul in care mi-am zis ca o sa scriu asta. Si momentul in care i-as fi crapat ceva in cap, insa, din pacate (sau era oare din fericire, pentru ca n-as fi facut decat sa-mi creez alte probleme in felul asta), nu aveam ce (sa ii crap in cap). Si da, e o mica rautate in exprimarea asta, pentru ca se poate interpreta si cum ca eu consider ca duduia (si aveti dreptul sa suspectati si aici o rautate) n-avea nimic in cap.

Revenind. Titlul postului asta e "va rog eu frumos." Va rog eu frumos ca atunci cand auziti pe cineva ca foloseste exprimari de genul asta ("avem decat", "face sens") sa ii dati in cap (la figurat, ca nu indemn pe nimeni sa faca ceva ce-ar putea sa conduca la o aterizare intr-o celula, dar nu ma supar daca aveti curajul sa si puneti mana pe o lopata). Cu nesimtire, nu asa cum am procedat eu sambata. Pentru ca daca o sa continui sa imi fac griji ca par nesimtita si caut scandal n-o sa am parte decat (na, exemplu de folosire corecta, cu negatie in fata!) de urechi zgariate cu tot soiul de idiotenii. Pentru ca am inceput sa ma tem ca ma tampesc si eu. Sa ma explic. Semestrul asta mi-am luat un curs de la automatica. Si una din intrebarile pe care le auzim destul de des la laborator, in timp ce omu' ala explica este "are sens ce spun?" Si prima data chiar mi s-a parut ca suna ciudat. Ceea ce e trist - cat de poluat a ajuns sa fie creierul meu!

Asa ca... Va rog frumos sa facem ceva, ca eu nu mai suport. Sa sariti sa-i corectati pe cei care vorbesc in halul asta, sa ii rugati la randul vostru si pe altii sa faca acelasi lucru. Un fel de va rog frumos, dati mai departe, daca vreti. Nu vreau link pentru asta, nu vreau trafic, recunoastere, puteti sa spuneti ca a fost ideea voastra, nu ma intereseaza asta. Ma intereseaza doar urechiusele proprii. Nu vreau sa-mi mai auda din astea. Chiar daca stiu ca am mai primit reprosuri pentru ca, in familie, am obiceiul sa corectez lumea. Dar ma zgarie pe creier sa aud "use" sau sa-mi scrie cineva pe messenger "il chiama" - pur si simplu nu suport! Si nu consider ca trebuie sa pup pe cineva in dos (and I don't mean Disk Operating System) si sa ii ignor greselile de genul asta chiar daca face parte din familie sau dintre prieteni.

Sigur, atunci cand vine vorba de scris, exista graba, exista taste care nu se bat cum trebuie... de unde rezulta litere mancate. Le cunosc si eu foarte bine pe astea. Cine s-a conversat cu mine pe messenger a observat ca imi lipsesc destul de des 'a'-uri si 'i'-uri din cuvinte. Insa una sunt greselile facute din graba si alta sunt greselile facute din nestiinta. Exemplul de nestiinta (si in acelasi timp si motivul pentru care mi-am adus aminte as fi vrut sa scriu asta de sambata)? Articolul asta (link, screenshot), descoperit azi, via Neamtu'. Amuzant ca mentioneaza tema la romana. Se pare ca google nu prea ajuta totusi.

[Nota pentru cine nu stie.] Si brontozaurel o facut scolile in limba lu' nenea Shakespeare (da, aveam totusi si 2 sau 3 ore de romana pe saptamana, da' era sa raman corigenta), asa ca e tragic daca pana si ei i se pare ca sunt prea multi care nu stiu limba romana!!!

12 pareri

cine
Camil
cand
marți, 20 aprilie 2010 la 19:11:00 EEST
daca am crapa capul tuturor celor ce nu vorbesc corect am depopula rapid plaiul mioritic
cine
morbo
cand
marți, 20 aprilie 2010 la 20:25:00 EEST
am la lucru doua colege care mai baga din cand in cand cate un decat nepotrivit.asta la sibiu!dar ambii parinti ai fiecareia sunt din valcea. totusi, nascute la sibiu, crescute (mai ales) la sibiu si sa nu-si dea seama ca decat-ul fara negatie l-au auzit doar in casa si pe la bunicii lor din judetul de origine...sau printre cunostinte venite de prin aceleasi meleaguri...in plus, sunt destui din sud care stiu sa nu foloseasca (mai mult decat in gluma) regionalismul asta care se intampla sa se bata cap in cap cu limba literara.atat de greu ma abtin sa le corectez...dar oricum trebuie sa suporte accesele de xenofobie (nu adresate lor direct, of course) ale mele si ale altor colegi, asa ca le las in pace :)
cine
brontozaurel
cand
marți, 20 aprilie 2010 la 23:19:00 EEST
@Camil: Am specificat in paranteza - la figurat! Dar sa stii ca mie nu-mi suna deloc rau asta cu depopulatul... :))


@morbo: Unele regionalisme mi se par chiar simpatice. "Decat" fara negatie ma calca pe nervi! Si traducerea lui "makes sense" ca "face sens" la fel.
cine
Ceasornicarul
cand
miercuri, 21 aprilie 2010 la 00:05:00 EEST
Şi eu îi corectez pe cei care îmi spun că au mâncat "căpşuni" (ce-i drept, conform dex '98 forma este corectă), se "accesorizează" (chiar mă amuză cuvântul ăsta) sau mai ştiu eu ce fac. Dar îmi place şi când sunt corectat pentru că aşa mai învăţ ceva în plus.
Apropo, "vroiam să scriu asta de sâmbătă" nu e bine, se zice "voiam" pentru că provine din verbul "a voi" ;)
cine
brontozaurel
cand
miercuri, 21 aprilie 2010 la 04:49:00 EEST
"accesorizeaza"? :) Amuzant ca am fost chiar in seara asta pe la Accessorize :)
Si am modificat. :)
cine
Camil
cand
miercuri, 21 aprilie 2010 la 11:50:00 EEST
@ morbo - dacă prin regionalism te referi la perfectul simplu, greșești
cine
morbo
cand
miercuri, 21 aprilie 2010 la 20:02:00 EEST
@camil
ma refer la folosirea lui ''decat'' in loc de ''doar'' sau ''numai''. e o chestie regionala - muntenia si oltenia, nu stiu daca si moldova. n-o auzi la ardelenii (mai mult sau mai putin)inculti (cu exceptii de genul colegelor de care am zis - adica origini mai putin ardelene) ci la sudistii de acelasi nivel.
folosirea excesiva :) a perfectului simplu e si ea o chestie regionala, dar bineinteles ca nu se bate cap in cap cu limba literara. asta cu ''decat'' e o chestie care prea suna gresit ca sa fie acceptata ca si ceva in regula, cum este acceptata, cu anumite limite, marea majoritate a altor caracteristici lingvistice regionale.
cine
Camil
cand
miercuri, 21 aprilie 2010 la 22:13:00 EEST
@ morbo - ok, am înțeles.
cine
pretorianul
cand
marți, 27 aprilie 2010 la 07:10:00 EEST
"Decât" la piaţă:

Cumpărător: Aş dori nişte cartofi, vă rog.
Vânzător: De cât?
Cumpărător: "Decât" cartofi.

Mi s-a părut fabuloasă.
cine
brontozaurel
cand
joi, 29 aprilie 2010 la 13:17:00 EEST
O stiam. Dar deja devine trista in situatia in care atatia folosesc "decat" fara negatie.
cine
scorojit
cand
miercuri, 7 iulie 2010 la 06:18:00 EEST
Mie mi se par dobitoci aia care incearca sa arate ca-s inteligenti evitand cacafonia exprimandu-se ca o cizma ("ca VIRGULA care/cand/cat etc").
cine
brontozaurel
cand
joi, 8 iulie 2010 la 01:02:00 EEST
Si asta suna ciudat. Eu incerc sa reformulez. Folosesc sinonime, rearanjez cuvintele in propozitie.

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)