on the verge of extinction... again

the curious eye and the critical taste buds: easter square

['cause I'm geeky... 'cause I did try some sweet stuff this month... even though half the corners of the square were gifts and not stuff that I've bought myself.]

Primul dulce incercat, primul prezentat. Have I said I'm geeky? Anul intai, semestrul doi (la poli). Materia se chema "Data Structures and Algorithms". Capitolul "Queues". Principiul "FIFO (First In - First Out)". A fost fain cursu'. Profa explica fain. Ceea ce e putin trist. A murit. Si era destul de tanara. Nu stiu ce mi-a venit sa ma gandesc la asta in timp ce scriu despre dulciurile sarbatorii cu pascutul. Brrr... si sa revin. Eu am o slabiciune pentru chestiile cu citrice. Si m-am bucurat cand am primit de la ai mei acum 2 saptamani dracia asta. Boromir. Pasca cu crema Lamaie. Am vazut-o dupa aia in toate hipermarketurile in care am intrat. Adica alea din jurul Politehnicii. Am scanat lista de ingrediente repede ca sa ma conving ca nu contine branza sau smantana (detest orice lactate in afara de laptele simplu, semi-degresat). Nu contine asa ceva. Dar e o chestie cu al dracului de multe ingrediente si mi-a scapat unul foarte interesant pentru mine. Asa ca am avut parte de o surpriza. Partea de deasupra e... dulce, foarte dulce, cam prea dulce. Pasca in sine e in regula (desi stiu ca se poate si mult, mult mai bine). Crema in sine e si ea cam dulce, dar altfel foarte placuta la gust, foarte aromata, usor alcoolica (nu, n-o sa imbete pe nimeni, garantez asta) si... mi-a furnizat o surpriza: a fost prima data cand am dat de stafide in crema unui astfel de produs. Si cum eu sunt moarta dupa struguri/ stafide... normal ca am fost incantata.

Tot la capitolul primite, si vroiam sa le incerc. Pralin. O punga cu oua si o cutie cu praline. Mda. Oul mare de ciocolata e gol pe dinauntru. Din fericire. Pentru ca alea mici sunt umplute cu o crema care mie mi s-a parut gretoasa. Cutia contine 7 sortimente:

  1. Butoias (ciocolata cu lapte cu crema cu aroma de rom, stafide si alune caramelizate) - pe coloana din mijloc de tot, coloana 4, indiferent din ce directie s-ar porni cu numaratoarea: 1, 2, 3, 4
  2. Bob cafea (ciocolata cu lapte si crema cu aroma de cafea si feuilletine) - a treia coloana pornind de la stanga
  3. Nuca (ciocolata cu lapte si crema cu aroma de nuca si alune caramelizate) - a cincea coloana pornind de la stanga
  4. Confiseur (ciocolata alba cu crema cu aroma de tiramisu si boabe de cacao macinate) - a doua coloana pornind de la stanga
  5. Migdala (ciocolata alba cu crema de migdale si migdale feliate) - a sasea coloana pornind de la stanga, a doua pornind de la dreapta
  6. Spirala (ciocolata neagra cu crema marc de champagne) - prima coloana pornind de la stanga
  7. Boboc (ciocolata neagra cu crema cu aroma de cocos si nuca de cocos) - ultima coloana pornind de la stanga sau prima de la dreapta

Pe ambalaj sunt inversate descrierile pentru Butoias si Nuca. Insa eu le-am incercat si pot sa garantez ca descrierile sunt cele de mai sus si nu cele de pe ambalaj. Cum sunt?Hmmm, o idee interesanta, punerea in practica nu e tocmai pe gustul meu. Ceva in genul Butoias nu am mai vazut pana acum. Ciocolata + stafide + crema rom, toate in aceeasi pralina nu am mai intalnit pana acum. Si chiar mi-ar fi placut fara bucatelele de alune caramelizate. Stiu ca Ritter Sport au o ciocolata aproape pe aceeasi idee (link, screenshot). Si mie mi s-a parut forte buna acum... hmmm, 5 ani si cand am incercat-o. Tin minte cum am mancat-o acasa, pe hol, sprijinita de perete. Aia e insa ciocolata cu aroma de rom, nu cu crema cu aroma de rom. Cea cu Marc de Champagne m-a dezamagit... si mie imi plac de obicei chestiile de genul asta. Dar la asta exista alternativa si alternativa este de geniu, in mod sigur printre cele mai bune chestii incercate de mine in toata viata. Dragon Classique se numeste pralina cu Marc de Champagne (superba din toate punctele de vedere), Lindt Swiss Tradition Dark Collection se numeste cutia. Pretul cutiei este de asemenea de geniu. Nu stiu cata lume ar da 45-50 de lei pe o cutie de 240g de ciocolata... chiar daca ciocolata aia este dementiala. Revenind la astea de acum. Boboc m-a facut sa renunt la a mai incerca dracii cu cocos o vreme buna de acum inainte. Prea tare influeanta de cocos, face sa para ca nici n-ar fi in ciocolata. Fiidca n-am fost impresionata de sortimentele care de obicei imi plac, ma asteptam sa mi se para oribile pralinele cu ciocolata alba ci cea cu ciocolata cu lapte si cafea. N-a fost totusi asa. Mi s-au parut in regula, consumabile, n-am ramas cu o senzatie de bleah. Putin surprinzator, pentru ca eu nu ma omor nici dupa ciocolata alba, nici dupa tiramisu, nici dupa cafea si nici dupa migdale bucati (le prefer pasta). Ca impresie generala... nu cred ca mai incerc cioco de la Pralin. In mod sigur nu prea curand.

Si ajungem si la prima chestie cumparata de mine, nu primita cadou. Urecheati... asortati. Esprit de Fete. Am mai luat o cutie cu praline de ciocolata cu arome de ceai care purtau acelasi nume inainte de Craciun. Incercate si pozate, n-am apucat sa scriu despre ele. Insa au fost foarte, foarte bune. Asa ca dintre toate chestiile pe care le aveau in Carrefour, urecheatii astia au reprezentat cea mai tentanta chestie. Si, la 12 lei cutia, singura chestie sub cei 22 lei pe care ii aveam la dispozitie. Restul chestiilor tentante vazute pe acolo erau intre 45 si 50, asa ca n-a fost deloc greu sa ma decid. Ce-am putut afla despre Esprit de Fete astea e ca sunt produse special pentru Carrefour. Si ca, spre deosebire de primele doua chestii, cele despre care am scris pana acum, nu contin nimic altceva in afara de ingredientele de baza pentru fiecare din cele 3 tipuri de ciocolata. Si cam atat. A, si ca sunt deliciosi iepuroii. Chiar daca lipsesc aromele interesante din cutia de cioco incercata de Craciun, ciocolata in sine este foarte buna. Iepuroiul de ciocolata neagra a avut insa peretii foarte neuniformi, grosimea a variat de la un milimetru la un centimetru (nu exagerez, am stat mult si m-am holbat la peretii lui). Asta nu mai conteaza foarte tare atunci cand sunt asa frumosi si buni la gust.

Berning's. Hopa, au site! Din pacate, fara detalii despre produsele individuale. Pana saptamana asta nu mai auzisem de ei. Feine Truffel Eier. Mai aveau si cu cocos, dar alea nu mi-au trebuit (amintirea Pralin). Prima impresie: cam turtite saracele. De, conditiile in care fusesera tinute la Penny plus cum inteleg unii sa isi faca cumparaturile, vandalizand totul. Eier. Asa scrie pe eticheta. Da' nu prea au forma de oua. In fine, sa zicem. Le-am incercat si, cum nu ma uitasem pe spate la ingrediente, am avut o micuta surpriza: bai, astea sunt alcoolice! Uitat pe spate. Da, intr-adevar. Alcoolice. Ca sa citez: "Nu se recomanda copiilor. Contine alcool!" Da' is bune de tot pentru mine, care sunt moarta dupa trufe alcoolice. Si sunt si destul de ieftine. 6.5 lei punga de 175g.

3 pareri

cine
mircea
cand
sâmbătă, 27 martie 2010 la 02:41:00 EET
Si io am incercat citeva ciocolati in ultimele 2 saptamini. Din pacate doar una mi-a placut, si aia nu foarte tare. Hershey's Dark Chocolate, parca 75% cacao. Am mai incercat Trader's Joe citeva modele (asta e de fapt un brand generic, cam cum e Aro pentru Metro sau Clever pentru Billa). Si desi sint Swiss Made nu mi-a placut absolut nici una din cele 3-4 sortimente incercate. Si nici lui Dojo. Ce am gasit relativ "potabila" e una belgiana la pachet de juma' de kil, la un pret de... stai sa calculez... de 40 centi suta de grame (fata de 4 dolari rebuturile alea elvetiene!).
Ma uit pe eticheta, e tot sub brandul Trader's Joe, "Pound Plus", imported from Belgium, bla bla bla... In Ro, n-as minca-o... pe niciuna din ele!
cine
Neamtu'
cand
sâmbătă, 27 martie 2010 la 12:52:00 EET
Eu incep sa cred ca, daca mai citesc mult despre ciocolata, o sa devin dependent. NU de gust... de imagini! :)
cine
brontozaurel
cand
sâmbătă, 27 martie 2010 la 23:18:00 EET
@mircea: Interesant :) N-am avut niciodata ocazia sa incerc nici Hershey's si nici Trader's Joe. Am auzit ca Hershey's ar avea un gust specific, mai greu de suportat de cei care n-au crescut cu ea.


@Neamtu': asta inseamna ca incepi sa afli cum e sa fii in locul meu :)

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)