on the verge of extinction... again

you give it a title, i have no idea

[Cine n-are chef sa citeasca gandurile mele fara cap si coada si vrea doar o povestioara poate amuzanta poate sa sara direct la sectiunea "Amintiri"]

1 octombrie 2003. Incepea anu' II. Eram la facultate, luam oraru' de la avizier. Si era plin de materii cu nume amenintatoare, materii la care nu eram sigura cum o sa ma descurc. Cineva comenta de una din materii ca e greu de trecut. Materia se numea FCT. Fundamentals of Circuit Theory. Cei care au studiat in romana probabil o stiu sub numele de electrotehnica.

A doua zi, joi, a fost primul curs. Surprinzator, toate lucrurile au parut simple si clare si frumoase. Si la fel si la cursu' de Advanced Mathematics din aceeasi zi de joi. Si la fel si la seminaru' de FCT de vineri. Dupa care am primit si o tema. Pe care am facut-o chiar atunci, in vinerea aia, imediat dupa ce am venit acasa. Pentru ca... ce dracu' altceva sa fac? Televizor n-aveam, de iesit in oras nu mi-a placut niciodata sa ies, n-aveam nici net acasa sa pierd vremea.

Si asa au cam curs lucrurile tot restul semestrului. Si in semestru' II la fel. A durat ceva pana mi-am dat seama ce era asa naspa la materiile astea, la matematicile de anu' I, sau la materii precum Data Transmission sau Integrated Circuits din anu' III... sau la materiile de care n-avea chef laptele meu praf... chiar se faceau, la dracu'! Adica se tineau cursurile, veneau oamenii si explicau incepand de la nivel de bovina, adica inclusiv chestii care probabil ar fi trebuit sa fi fost deja visate din liceu sau poate chiar din generala. Si se lucra la seminarii, laboratoare, se dadeau teme si asa mai departe.

Ceea ce mie mi-a placut la nebunie. Era fix de ce avusesem parte si in liceu. Ba chiar mai mult, ca in liceu nu ne luase nimeni chiar de la nivel de bovina. Era distractiv. Dar presupun ca nu toata lumea are aceeasi definitie pentru cuvantu' asta si ca majoritatea celor de acolo treceau pe la facultate ca sa le fie mai usor sa iasa intr-o zi definitiv din ea cu o diploma si nu sa se distreze ca mine. Macar ei stiau ca vor ceva dupa facultate. Eu n-am vrut niciodata altceva decat sa-mi placa materiile...

Da, trebuie sa recunosc, a fost si din cauza ca eram asa copilaroasa si iresponsabila. Si m-a tinut in stadiul ala. Nu trebuia sa trag eu pentru mine, profii isi faceau treaba, eu trebuia doar sa fiu acolo si sa ii urmaresc. Lucrurile s-au schimbat dupa anu' III, au urmat o groaza de materii cu profi care se faceau ca isi fac treaba si noi ar fi trebuit sa ne prefacem ca... ce? N-am inteles, n-am fost in stare sa ma adaptez si am fost prea timida sa protestez. Si in timp ce altii copiau cu nesimtire chestii uneori fara nici o legatura cu examenele si terminau facultatea, eu nu ma prezentam pentru ca ma simteam prea retardata ca sa fiu acolo.

Mi-a lasat un gust amar? Poate. Indivizi incapabili sa se prinda ce dracu' e un aparat de masura uitandu-se la unitati sunt acum ingineri. Eu sunt o ratata care n-a terminat facultatea. O ratata aroganta care incearca sa se consoleze cu gandu' ca oricum n-ar fi fost mandra de diploma aia. La fel cum simte ca n-are motiv sa se mandreasca cu aialalta care i-a intrat in traista fara sa-si dea seama pentru ca in perioada respectiva era mai preocupata de... alte chestii.

Amintiri

In fine. In caz ca vrea cineva sa citeasca si ceva interesant, poate bucata asta se incadreaza. Bronto a trecut examenu' de FCT cu 10. Si la fel si examenul de Electromagnetism, Logic Systems, Advanced Mathematics, tralala... Si apoi a venit semestru' II cu continuarile materiilor astora. Care in cazu' FCT s-a numit CAM. Circuit Analysis and Modelling.

Bronto se hraneste cu succes si in semestru' II era pe val. E ca un catelus caruia daca ii zici "good doggie!" simte nevoia sa faca o scamatorie si mai complexa. Chiar daca risca sa-si rupa gatu'. Asa ca a inceput sa lucreze din ce in ce mai mult la toate materiile astea. Fiecare tema/ lucrare de laborator sa fie si mai impresionanta decat precedenta, cu mai multe probleme suplimentare/ mai multe grafice, explicatii detaliate. Pacat ca a crapat computeru', da' n-a contat prea tare. Stransese bani dand examene in locu' altora si si-a luat o "racheta" pentru vremea respectiva...

Iar la examene... a cam uitat ca exista o limita de timp. Si a scris in draci la teorie. O tona de explicatii, grafice... ca de, pornind de la intrebari se cam putea trece printr-un sfert din materie. A avut bafta ca la Programmed Logic Systems si la Advanced Mathematics II n-a existat parte de teorie.

Iar la FAM (Field Analysis and Modelling) profu' a lasat-o sa scrie, scrie, scrie, scrie, scrie, scrie, scrie... si cat a corectat restul lucrarilor, cat a discutat contestatiile si cat s-a certat cu un student care ii falsificase semnatura pe niste "servite" si mai si facea scandal ca vrea sa treaca... Oricum n-a terminat nici in tot timpu' asta, asa ca profu' i-a zis sa-i povesteasca ce nu apucase sa scrie. Chestie care s-a terminat cu bronto dand din aripi si desenand in aer graficele pe care nu apucase sa le deseneze pe hartie. Memorabil momentu' ce descrie varful vectorului?
Pai vine asa... si bronto invarte aripa in aer.
... ??? Un cerc?
Ooops! Now why didn't I think of saying that instead of torturing the air with my arm? Doar gandita, bineinteles.

Dar la CAM mai avea prea mult cand au inceput sa se stranga lucrarile. Strategia clasica de urgenta: luat foaie alba, scris numele pe ea, predat foaia aia, plecat acasa, las' ca rezolv la restanta. Doar ca o saptamana mai tarziu aproape ca pica pe jos in momentu' in care o colega o suna sa o felicite ca a luat examenu' cu 8. Ca de, era totusi printre nu foarte multii care-l luasera.

Bronto a fost intotdeauna o creatura inceata. Dar in ziua aia s-a infiintat la laborator in timp record. Sa protesteze, bineinteles. Ea daduse foaia goala ca sa pice! Si sa poata sa dea restanta ca sa ia examenul cu 10. Nu sa-l ia cu 8 din prima. Asa ca la cateva zile dupa dadea iar examen. Cu ceva mai mult timp la dispozitie. Mai exact, a umplut ca disperata 24 de foi, de la ora 8 pana la ora 14:42 cand a fost intrerupta de un stii, as vrea sa ma duc si eu acasa...

S-a simtit vinovata si oricum nu prea mai ramasesera decat calcule numerice... si fie ca nu inlocuieste cu valorile, fie ca buseste calculele in fuga tot un drac se cheama, nu? Nici macar nu s-a mai semnat pentru ca oricum ii stiau prea bine scrisu'. Dar cel mai tare a fost ca bronto chiar a ramas socata si dezamagita cand s-a dus o saptamana mai tarziu dupa rezultate si raspunsul a fost tu oricum ai 10... - adica nici macar nu citisera ce scrisese ea acolo, toate alea 24 de foi?

De ce...

Pentru ca imi verific mail-ul... mbine, doar adresa de gmail, cea "serioasa" in fiecare dimineata. Iar joia trecuta am primit un mesaj prin care eram anuntata ca a murit profesorul cu care am facut FCT si CAM. Sa spunem ca mi-a picat ceva mai prost decat probabil v-ati astepta sa pice o astfel de veste.

2 pareri

cine
boemul
cand
miercuri, 24 aprilie 2013 la 08:28:00 EEST
geeeeek!!! :)
cine
morbo
cand
joi, 25 aprilie 2013 la 21:33:00 EEST
faine superputeri ai. dar perfectionismul ne-o face rau uneori.

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)