on the verge of extinction... again

textile - cum scoatem petele?

Asta pentru ca la inceputul saptamanii asteia brontozaurelu' avea un munte1 de textile care ar cam fi trebuit sa fie spalate. Unele inca de vreo luna.

Dar probabil ca ar trebui sa incep cu... inceputul. Brontozaurelu' are o groaza de haine negre. Nu doar din cauza ca e o satanista nenorocita care canta la diavol, se-inchina la gaini si sacrifica orga... aaa, nu prea le-am nimerit, nu? Ma rog, trecem peste asta. Brontozaurelu' are multe haine negre. Si multe haine colorate.

Toate hainele astea in culori mai puternice si le-a luat ea cu mult drag in ultimii patru-cinci ani de cand a inceput sa-si mai cumpere si ea haine nu doar sa primeasca.

A ales chestii cu negru/ gri/ bleumarin din inertie, pentru ca astea erau culori acceptate in liceu, cand avea uniforma obligatorie, uniforma pe care a urat-o la inceput si careia ajuns sa ii iubeasca variatiile dupa ce a descoperit ca se poate totusi jongla cu nuante si materiale.

Si a ales chestii colorate din curiozitate pentru ca un psihiatru i-a spus candva ca i se pare trist ca vede atat de multi oameni pe strada in culori standard. Bineinteles ca ce i-a zis referitor la scopul principal al prezentei sale acolo i-a intrat pe o ureche si i-a iesit pe alta, ca doar s-a dus (si s-ar duce in continuare) ca Zakk Wylde2, insa chestia asta cu culorile s-a lipit de creieras.

Asa ca incepand de acum patru-cinci ani mai are si alte haine in afara de cele albe/ serioase/ pastelate alese de altii pentru ea.

Acum patru ani, a primit cadou o masina de spalat si un aragaz3. Cu recomandarea iti speli tu lucrurile, nu mai trimiti la Brasov decat ce e greu de spalat. Mdeh. Mai e nevoie sa spunem ca masina de spalat n-a folosit-o niciodata, iar aragazul nu-l foloseste decat pentru incalzit apa? Nici macar pentru lapte nu-l mai foloseste de cand si-a luat o cana termorezistenta gradata, ca na, cuptorul microunde e cu timer si canta cand expira timpul, asa ca nu risca sa-si aminteasca de lapte doar cand iese fum negru din bucatarie si miros de ars4.

Dar cum nu mai putea sa trimita atatea rufe la Brasov, s-a apucat sa spele chestii de mana. Bineinteles, primele textile care se calificau aici au fost mereu cele alese de ea cu atata drag. Cu mare drag a inceput sa-si bage nasu' prin sticle de balsam de rufe in hipermarket, incercand sa se decida ce aroma ar merge cu ce culoare5.

Intotdeauna "de trimis" la spalat au ramas chestii pe care nu le cumparase ea. Lenjerii de pat, prosoape de bucatarie, haine albe... La haine albe intrand un maieu pe care i l-a cumparat mama din Selgros cand era in clasa a XII-a6, chiloti-parasuta7 si sosete, drace, o groaza de sosete albe si o parte din ele ii erau foarte dragi in timpul liceului... Chestii pe care inca le poarta uneori, ca ar fi sacrilegiu sa poarte hainele dragi alese de ea in zilele proaste...

Surprinzator, la categoria haine "de trimis" intra si camasile albe, care majoritatea ii sunt inca dragi, indiferent daca au fost luate sau nu de ea. Insa par mereu imposibil de scos albe dupa spalare...

Acum o luna avea deja pregatite o groaza de textile "de trimis". Cand a aterizat brontozauru' mare intr-o vizita surpriza. Care brontozaur i-a zis ca nu cara atatea si i-a propus sa spele toate chestiile pregatite la masina de spalat. Bineinteles ca brontozaurelu' n-a acceptat, asa ca lunea asta a ajuns sa aiba un teanc dublu fata de atunci.

Bineinteles, totul a decurs frumos cu hainele negre, mov si in nuante de albastru. Dar apoi a ajuns la prosoapele de bucatarie. Cu pete, ca brontozaurelu' e un adevarat purcelus repezit in bucatarie. Da, stiu... cand sunt in bucatarie... vreau doar sa ies cat mai repede de acolo!

Hmmm, detergent. Nu face nimic. Sapun de rufe. Nimic. Detergent pentru scos pete din rufe colorate. A mers sa scoata "sangele" de la Motley, nu? Mmm, nimic! Inalbitor? Nu-i fana, ca nu-i place mirosul, da' totusi sa incerce. Mmm... nu! Hmmm, poate ar trebui mai mult? Inca putin. Poate inca putin... Poate... totusi... inca putin... Siii... hmmm, s-a cam dus un litru de inalbitor in galetusa cu cele doua prosopele.

Dupa ce au fost lasate asa vreo trei ore, petele disparusera. Prosoapele nu prea aratau ele albe, dar... nu mai aveau nici un fel de pete! Le-a clatit in draci dupa, dar totusi... intrebarea care se pune este: ati manca dintr-o farfurie care a fost stearsa cu un prosopel care a stat intr-o galetusa cu un litru de inalbitor timp de trei ore?

  • 1 Nu glumesc, ma puteam ascunde in spatele gramezii. Acum e drept ca nu-s eu amazoana inalta si lata in umeri ba da pentru inaltimea mea cam sunt, da' nu-s nici cat unul din cei sapte pitici. Poate doar cat toti sapte...
  • 2 OK, I'll do it, just get the fuck out of my hair! sau ceva de genu' asta.
  • 3 Foarte impotriva vointei sale!
  • 4 Si, din fericire, cu laptele nu s-au intamplat astfel de dezastre.
  • 5 Ar fi inadmisibil sa foloseasca pentru ceva portocaliu un balsam care n-are aroma de portocala sau de piersica!
  • 6 Cu care a incercat sa puna in practica o fantezie acum niste ani buni si a constatat ca nu e ca in filme, ca textila dracului e rezistenta rau si si-a mai taiat si mainile in dantela...
  • 7 Din aia care pot fi folositi ca in desene animate atunci cand sari din avion.

9 pareri

cine
liviu berdila
cand
marți, 16 octombrie 2012 la 07:09:00 EEST
pai ce are? am consumat mancare incalzita in oale si cratiti in care a stat inalbitor (are calitatea de a elimina ceea ce obisnuiesc sa ard cand pun mancarea pe foc si ma apuc de alte trebi, cum ar fi televizorul si calculatorul). daca nu am fost intoxicat pana acum (si am ceva experienta in ars mancarea si afumat bucataria) inseamna ca este bun, poate o avea si ceva vitamine.
cine
Andreea
cand
marți, 16 octombrie 2012 la 12:46:00 EEST
Hei, n-are nicio treaba prosopul cu farfuria. Prosopul e curat, tehnic e dezinfectat (ca la atata bleach a murit tot de prin el). Iti recomand ca lenjeria de pat si prosoapele de orice fel sa le speli la cel putin 60 de grade, sa arunci niste Vanish pe ele, iar ca detergenti (daca nu esti prea tipicara) - pernutele Ariel (n-am auzit pe nimeni sa se planga de ele).
PS: litrul ala de inalbitor e un pic cam prea mult. :)
cine
pinkISH
cand
marți, 16 octombrie 2012 la 23:39:00 EEST
faza cu balsamul "asortat" la culoarea rufelor mi se pare foarte tare :))
cine
brontozaurel
cand
miercuri, 17 octombrie 2012 la 05:02:00 EEST
@liviu berdila: Eu am incercat sa fierb apa cu detergent de rufe, ca sa decolorez ibrice devenite africane dupa ce am uitat de ele pe foc. N-a prea mers, ca le-am uitat pe foc si cu apa cu detergent de rufe...

@Andreea: Pernutele Ariel nu-s pentru masina de spalat? Eu folosesc tot ceva de gen de la Ariel pentru scos pete, dar ala stiu sigur ca e pentru spalat manual...

@pinkISH: That's just the top of the iceberg! Asortez si cosmeticele pe care le port la haine. Daca port ceva pe galben/ maro, atunci folosesc crema de corp cu aroma de ananas, parfum de vanilie, deodorant de vanilie sau deodorant cu migdale, gel de buze cu aroma de migdale sau de ciocolata, crema pentru pielite cu aroma de migdale sau de ciocolata. La ceva rosu folosesc, in functie de nuanta, cosmetice cu aroma de capsuna, zmeura, visine sau mar cu scortisoara. La ceva albastru/ mov, cosmetice cu aroma de mure sau pruna. La ceva verde, cosmetice cu aroma de mojito. La ceva portocaliu... bineinteles, arome de portocala, mandarina, caisa...
cine
pinkISH
cand
miercuri, 17 octombrie 2012 la 07:46:00 EEST
Superb! Ideal ar fi sa gasesti pe cineva alaturi care sa aprecieze chestiile-astea ;)
cine
liviu berdila
cand
miercuri, 17 octombrie 2012 la 10:03:00 EEST
Asta este avantajul clorului (inalbitor). Nu este nevoie sa fierbi nimica (si daca incerci asta nu vei apuca sa-ti dai seama ce ai facut)si nu se intampla nimic daca il lasi prea mult pentru ca nu ataca emailul sau metalul ( daca tii mortis sa provoci un dezastru, pui detartrant +doua pastile de perogen, faci toate cratitile si ibricele strecuratori)
cine
Andreea
cand
miercuri, 17 octombrie 2012 la 10:55:00 EEST
Pai da... pernutele sunt pentru masina de spalat. Ma gandeam ca poate incepi s-o folosesti, castigi si timp, si nici nu-ti mai strici mainile spaland. :)
cine
Arisu
cand
miercuri, 17 octombrie 2012 la 14:20:00 EEST
Eu nu ştiu să scot pete decât de pe rufele albe. Le puneam în Ace albastru câteva ore apoi le clăteam juma' de oră. De la un timp nu am mai găsit Ace albastru şi le bag în apă cu Domestos (câteva căpăcele la 5 litri de apă). Prosoapele de bucătărie le folosesc doar să mă şterg de apă sau de ulei (în rest folosesc prosoape de hârtie, din alea care se pun pe suport de lemn - 2 role îmi ajung o lună), aşa că nu au pete, iar ca să scot uleiul din ele le las câteva ore în apă cu săpun de casă, după care trec la elbow grease câteva minute.

Inutil să mai spun că după ce clătesc bine de tot prosoapele şi albele tratate cu Domestos le pun pe toate la grămadă în maşina de spălat rufe pentru că n-am chef să le storc (am mâinile mici).


Prosoapele mă gândesc că nu-s toxice dacă le-ai clătit bine, bine înseamnă că nu mai ai mâinile alunecoase sub jet de apă după ce atingi prosopul ud.

De pe rufe colorate am încercat să scot pete cu Dero 99, Vanish lichid, Vanish pudră, Vanish Oxy Action (era o cutie roz) şi n-a mers. Câteodată a mers cu săpunul de casă, dar depinde şi de material. Petele ies mai greu din materialele ţesute şi mai uşor din materialele tricotate (alea tricotate sunt cele care se deşiră când rupi un fir: maieuri, bluze de iarnă, şosete).

P.S. Ştiaţi că puteţi spăla rufele negre şi cele albe la un loc? Trebuie doar să nu puneţi rufe din care iese culoarea. În caz că iese culoarea se pot lăsa câteva ore sau peste noapte în apă cu oţet. Dacă la următoarea spălare nu mai iese culoarea se pot spăla la grămadă cu albele.

P.P.S. Unele pete se scot doar cu foarfeca.
cine
brontozaurel
cand
miercuri, 17 octombrie 2012 la 22:22:00 EEST
@liviu berdila: Nu stiam. Nici de fiert detergent nu stiam pana nu m-a sfatuit mama.

@Andreea: Detest ideea de spalat la masina, exceptand poate lenjeriile de pat. Eu spal toate chestiile cate una, nu suport ideea ca doua chestii cu grade diferite de murdarie au fost spalate impreuna. Mainile nu patesc nimic, ca oricum nu insist niciodata la capitolul frecat sau stors pentru ca nu vreau sa intind/ deformez haine.

@Arisu: Direct pe prosop nu ma sterg niciodata direct, dar sunt foarte repezita cand ma spal pe maini in bucatarie si uneori nu se ia toata ciocolata sau pestele sau oul de pe degete la spalat.

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)