on the verge of extinction... again

cum sa fii un incurca-lume enervant

pagini aurii

Foarte simplu! Pur si simplu nu te documentezi din timp despre cum se ajunge intr-un anumit loc, esti incapabil(a) sa citesti harti/ afise/ schite sau sa procesezi informatiile primite de la altii, te depasezi cu viteza melcului/ te opresti pe mijlocul drumului incercand sa te lamuresti.

Nu-i inteleg pe oamenii astia. Am fost si sunt convinsa ca este foarte usor sa te orientezi in orice oras. Trebuie doar sa stii ce e aia o harta si sa fii capabil sa o vizualizezi si sa o completezi mental cu informatii pe masura ce descoperi terenul.

Toamna lui 1990. Aveam 6 ani si jumatate, tocmai incepusem scoala, nu ma indepartasem niciodata singura la mai mult de 500m de casa, din cartier nu iesisem decat extrem de rar pe jos si niciodata singura. Am ajuns acasa si am constatat ca nu pot descuia usa. Eu aveam cheie doar de jos, insa in ziua aia mama plecase mai tarziu decat mine si avusese un moment blond (probabil trecuse cam multa vreme de la ultima vopsire): incuiase si sus. Jumatate de ora mai tarziu... se trezea cu mine la poarta fabricii.

Inceputul verii lui 1998. Lumea mea se limita la strada Independentei si stradutele din jur. Plus zone restranse de pe langa fabrica unde lucreaza doamna mama, de prin zonele unde stateau nasii nostri si o verisoara a lui tati, de prin centru... si atat! Habar n-aveam unde era liceul la care voiam sa dau. Pentru inscriere, m-am dus cu mama. Pentru prima proba de admitere (la engleza in cazul meu, pentru ca am fost la clasa... de engleza, bineinteles) m-am dus singura. Pe alt drum. Fara sa cer indicatii, fara sa ma fi uitat pe vreo harta, doar ghidandu-ma dupa directia strazilor, imaginandu-mi cam pe unde ar trebui sa conduca si construindu-mi in minte harta proprie.

Iulie 2002. Ajungeam pentru prima data in Bucuresti. Mi-a fost suficient un singur drum cu metroul ca sa-mi fie clar cum stau lucrurile si cum pot ajunge in orice statie. Apoi, de fiecare data cand a trebuit sa ajung intr-un loc necunoscut am avut la dispozitie Pagini Aurii (avea harta si index al strazilor). Si "pe teren" hartile Bucurestiului de la gurile de metrou. Pot numara pe degetele de la o mana de cate ori a trebuit sa apelez la indicatiile cuiva de pe strada ca sa ajung la destinatie. De obicei am mers direct la "tinta".

Timpul a trecut si, de cinci ani si jumatate, am intrat si eu in randul oamenilor cu internet acasa. Am renuntat la Pagini Aurii in favoarea Google Maps. Desi in nici un caz infailibil, Street View este o unealta fenomenala - nu doar ca stiu cum sa ajung intr-un loc, insa stiu si cum trebuie sa arate.

E simplu. Sau cel putin asa mi se pare mie. Insa foarte multi nu sunt de aceeasi parere. Mereu dau de dezorientati la metrou. Iar unii sunt de-a dreptul enervanti. Ieri am pierdut un metrou din cauza unei dame care se pusese la marginea peronului, in fata usii deschise, fix in mijloc(!!!) si cerea indicatii celor din metrou. N-am putut sa trec de ea, usile s-au inchis si eu am ramas sa astept, timp de aproape zece minute, urmatorul metrou. Cu un ghiozdan de 18 kile in spate si cu o geanta de voiaj intr-o mana. Adica in total cam jumatate din greutatea mea. Da, existau banci in statie. Nici una libera. Oricum nu stiu cum dracu' m-as fi ridicat de pe banca daca m-as fi asezat cu ghiozdanul in spate. Si nu stiu cum l-as fi luat inapoi in spate fara ajutor daca l-as fi dat jos...

7 pareri

cine
joyflint
cand
duminică, 1 aprilie 2012 la 23:29:00 EEST
Ai dreptate. Totul trebuie sa mearga rotund, sa planifici, sa verifici, pe urma sa aplici. In afara de orientare trebuie si mobilitate cu cat mai mic efort. Rotite la bagaje.
cine
brontozaurel
cand
luni, 2 aprilie 2012 la 00:11:00 EEST
Rotite inseamna tras. Tras inseamna maini ocupate. Maini ocupate nu place.
cine
Andra
cand
marți, 3 aprilie 2012 la 17:13:00 EEST
eu sunt undeva la mijloc. imi place sa stiu dinainte unde merg, dar nu am un simt de orientare asa ca tine. in capu meu nu se formeaza nici o harta si o data am ratacit prin viena de nebuna cu harta in mana pentru ca am retinut gresit numele strazii unde era hotelul :)) (culmea, mai eram cu o prietena si, mai culmea, austriecii habar nu aveau sa ne indrume) da in general ma descurc cu harti. iubesc hartile. oamenii reusesc uneori sa te incurce mai mult decat te ajuta :D
cine
pinkISH
cand
miercuri, 4 aprilie 2012 la 22:54:00 EEST
eram un "incurca-lume enervant" pana sa-mi deschida cineva ochii si acum am trecut in barca ta :)

calatoriile in strainatate, spre exemplu - persoana care a incercat sa-mi deschida ochii a discutat cu mine prin 2004-2005, dar a fost nevoie de propriul "dat cu capul de sus" ca sa ma prind cum trebuie facuta treaba. eram prin Sheffield, incercand sa ajung la toate locurile de filmare pentru "The Full Monty" si am avut 'aroganta' sa nu ma organizez inainte. eram cazat la ceva departare de Sheffield si a trebuit sa fac 2 drumuri in 2 zile diferite ca sa vizitez 2 locuri aflate la 500 de metri unul de celalalt... numai ca eu nu stiam ca sunt unul langa altul :)
cine
brontozaurel
cand
joi, 5 aprilie 2012 la 03:23:00 EEST
Deci e adevarat, trebuie sa doara ca sa iei masuri ;))
cine
Anonim
cand
joi, 5 aprilie 2012 la 16:50:00 EEST
Mie imi place la nebunie sa hoinaresc prin orase pe care nu le cunosc prea bine. Nu am reusit sa ma pierd pana acum decat o singura data: cu bicicleta - in Bucuresti, prin Ferentari. :)

Prima amintire de hoinareala este de cand aveam vreo 8 ani si am plecat la un turneu de sah in Timisoara. Ma plimbam de capul meu prin oras, le-am cumparat cadouri la cei de acasa, etc. :)

Insa exista oameni care nu au nici cel mai vag simt de orientare, care se pierd in propriul apartament intre bucatarie si baie. :) Asa sunt ei - iar unii sunt chiar simpatici.
cine
brontozaurel
cand
joi, 5 aprilie 2012 la 18:08:00 EEST
Una e sa hoinaresti fara vreun scop, alta e sa te pornesti la drum fara sa te documentezi atunci cand trebuie sa ajungi undeva anume. Si eu m-am plimbat prin zone necunoscute din Brasov sau Bucuresti doar ca sa le descopar si sa imi fac in minte o harta a locului.

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)