on the verge of extinction... again

prajituri. amintiri si recomandari.

prajitura mousse de la Billa

Cand eram mica, ai mei ma duceau uneori la sfarsit de saptamana la cofetaria Floare de Colt din Piata Sfatului. Si pe la altele - tin minte ca mai era una pe 13 Decembrie, fata in fata cu parcul Tractorul, inca una in cartier, una pe Republicii, inca una in Piata Sfatului si mai era una in Poiana, pe straduta aia pe care se ajungea la butoiase/ mini gradina zoologica unde mergeam mereu pentru ursi si caprioare. Insa preferata mea era Floare de Colt. Acolo m-au dus si la sfarsitul primului an de scoala ca rasplata pentru premiul intai. Bine, asta dupa ce am trecut si pe la o librarie de unde mi-au luat un ursulet albastru.

Este singura cofetarie pe care o tin minte bine. Amuzant, tin minte cofetaria, nu prajiturile. Nu-mi pot aminti ce prajituri vindeau pe acolo, desi in mod sigur aveau si chestii cu ciocolata. Nu de alta, da' eu is soi rau si ai mei n-ar fi avut ce sa-mi ia sa si mananc daca n-ar fi gasit chestii cu cioco. Tin insa minte cum arata la interior - treptele si holul de la intrare, peretii, aplicele de pe pereti, scaunele acelea cu partea din lemn vopsita in alb, cu spatarele inalte, "de om mare".

Imi amintesc putine prajituri din copilarie. Tin minte doar ca in Brasov am descoperit amandinele si in Braila chestiile de genul jofre sau mascote. Probababil si pentru ca numarul iesirilor pe la cofetarii s-a redus aproape de zero dupa ce am inceput sa merg la scoala.

Iulie 2002. Ajungeam in Bucuresti pentru inscrierea si admiterea la facultate. La colt, intre blocul in care era garsoniera inchiriata de tati si metrou, era o cofetarie. Prajiturile erau ieftine (tin minte preturi de la 13 la 17 mii de lei vechi in perioada aia) si destul de in regula. In fiecare zi incercam ceva nou. Timpul a trecut, cofetaria aia nu mai exista. A fost o sala de jocuri o vreme, acum este o farmacie City Farm. Dar eu o tin minte ca fiind locul in care am descoperit o noua prajitura: Padurea Neagra.

La inceputul anului doi de facultate, descopeream cofetaria Tosca de la Dristor. Care a supravietuit pana in ziua de azi si unde am facut cunostinta cu o gama foarte bogata de prajituri, mereu in schimbare - aproape de fiecare data cand ajung acolo dupa o pauza de cateva luni descopar chestii noi. Si, in acelasi timp, interesante si delicioase, cum ar fi asta (Orange & Chocolate Mousse).

Alte chestii interesante incercate anul trecut au fost: o prajitura numita Plum & Chocolate Mousse, gasita in Carrefour Unirii, una cu nuca & macaron de la Cofetaria Paradis si fluturasul gasit la o cofetarie dintre cele doua guri de metrou de la Iancului (cofetarie al carei nume imi scapa acum).

Luna asta am descoperit o prajitura noua in Billa. Este vorba de cea din poza de la inceputul postarii. Se numeste simplu mousse. A fost foarte proaspata, a avut blatul foarte bine insiropat, iar crema a fost si ea placuta.

La fel de placut surprinsa am ramas si de o prajitura din soiul Padurea Neagra, luata din Brasov de la cofetaria care este fata in fata cu magazinul Penny de langa gara. Ambele sunt in beciul centrului comercial... Unirea? parca asa ii zice... in orice caz, este vorba de ala de langa gara. Extrem de reusita din punct de vedere estetic, foarte proaspata, cu blatul foarte bine insiropat, cu crema racoritoare si avand deasupra niste afine acrisoare care sa echilibreze gustul.

Voi? Amintiri, preferinte, recomandari?

16 pareri

cine
Arisu
cand
miercuri, 28 martie 2012 la 20:25:00 EEST
Ai mei îmi cumpărau doar prăjituri cu ciocolată, prăjituri care mi se păreau mereu prea dulci, mai ales cele cu glazură. După '89 am mâncat prima prăjitură cu frişcă şi mi-a plăcut că nu era atât de dulce ca ciocolata şi era mai pufoasă. De-atunci n-am mai mâncat prăjituri cu ciocolată decât de vreo 2-3 ori, în mare parte pentru că nu am avut de ales. Banala savarină e prăjitura mea preferată (cu condiţia să nu aibă gel de căpşuni). Îmi mai plac toate prăjiturile cu fructe, fără excepţie.

Anul acesta o să-mi fac un tort fără frişcă, doar cu cremă de cacao şi fructe (oare dacă amestec pudră de cacao cu frişcă iese ceva?) pentru că vreau să fac o bucurie cuiva care nu mănâncă nimic cu frişcă. V-am zis că urăsc să coc blaturi? Ei bine, urăsc să coc blaturi.
cine
brontozaurel
cand
miercuri, 28 martie 2012 la 20:46:00 EEST
Am vazut frisca + cacao prin Carrefour si Auchan (lichida din an in paste, de obicei la tub). Si cand eram mica, ai mei imi preparau frisca cu zahar si cacao si... medicamente facute praf, pentru ca altfel nu ma puteau convinge sa le iau.
cine
Dan
cand
miercuri, 28 martie 2012 la 22:49:00 EEST
Clasicul cremsnit era preferata mea, dar nu am mai mancat de ceva vreme.
Mai mancam si diplomat uneori.
In Brasov, acum niste ani buni de zile, am gasit niste prajituri cu crema de lamaie foarte bune (Vatra Ardealului daca nu ma insel se cheama cofetaria).
Mai nou, face bunica de casa tot felul de prajituri/torturi. Nu se chinuie prea mult cu ele si ies si ceva mai dietetice.
Pofta buna la dulciuri!
cine
brontozaurel
cand
miercuri, 28 martie 2012 la 22:56:00 EEST
Da, Vatra Ardealului se numeste - acolo m-a dus primul meu prieten a doua oara cand am iesit in oras impreuna.
cine
Cristi
cand
miercuri, 28 martie 2012 la 23:40:00 EEST
Mie imi plac in general chestiile sarate. Prajituri si ciocolata nu prea mananc. Daca se intampla sa mai cumpar ciocolata mananc maxim 1 bucatica, pentru ca mi se pare foarte dulce...
Anul trecut, un coleg de servici a adus niste ciocolata facuta in casa, care mi s-a parut mai buna decat orice alta ciocolata pe care am mancat-o vreodata. Nu prea ma pricep sa descriu gustul... era dulce dar nu foarte tare, iar pe langa ciocolata mai avea o usoara aroma (cred ca de vanilie dar nu sunt sigur).

@Arisu: Se gasesc blaturi facute deja la supermarket.
cine
brontozaurel
cand
joi, 29 martie 2012 la 00:17:00 EEST
Stiai ca exista ciocolate cu sare? :) Bineinteles ca nu-s extrem de sarate, cristalele de sare sunt acolo doar ca sa adauge o noua dimensiune gustului (si sa influenteze cum sunt eliberate aromele de cacao atunci cand se topeste ciocolata pe limba).

Eu am incercat astfel de tablete de la Lindt (tableta Excellence Mild Dark cu 47% cacao) si de la Lauenstein (tableta cu lapte cu 45% cacao). Lindt mai au si o tableta neagra (70%) cu vanilie.
cine
Arisu
cand
joi, 29 martie 2012 la 00:33:00 EEST
@Cristi: Da, ştiu, numai că am găsit doar rotunde şi nu-mi plac pentru că nu mă pricep aşa de bine să tai tortul rotund fără să deformez partea subţire din felie (cea apropiată de centrul cercului). Cea mai ciudată fază a fost anul trecut, am fost la Kaufland şi nu mai aveau niciunul pe stoc, cred că expiraseră şi erau retrase. Altă explicaţie nu găsesc.
cine
Cristi
cand
joi, 29 martie 2012 la 01:02:00 EEST
Nu stiam despre ciocolatele cu sare. Daca le gasesc pe undeva, imi iau una neaparat.
Am incercat insa bomboanele cu sare. Acum cativa ani, eram in vizita prin Suedia si am dat peste un magazin de bomboane. Avea zeci de tipuri de bomboane: dulci, sarate, acre... Cred ca am stat vreo 20 min sa-mi aleg si am plecat cu 2 pungi :) Cele sarate nu prea mi-au placut... si nici cele din categoria liquorice (nu stiu cum se traduce sau daca exista un echivalent in romana)
cine
George
cand
joi, 29 martie 2012 la 22:49:00 EEST
vad o adevarata pasiune pt ciocolati, prajiturele si dulciuri...am o curiozitate, incerci si in bucatarie sa combini zaharul aromele, esentele, etc - adica sa experimentezi noi retete bogate in carbohidrati?
cine
brontozaurel
cand
joi, 29 martie 2012 la 23:28:00 EEST
@Arisu: Stiu ca mama facea prajituri pentru care folosea blat dreptunghiular, deci teoretic ar trebui sa se gaseasca si asa ceva :-? Parca vazusem si eu in cora, da' nu bag mana in foc, plus ca ultima data cand am fost intr-unul pe aleea aia a fost anul trecut...


@Cristi: Lauenstein nu stiu unde se mai pot gasi acum, insa tin minte ca Lindt cu sare mi-am luat de la supermarketul Fonzi din Piata Victoriei si mai vazusem si la Intermacedonia la Iancului. Totusi, pe la Fonzi n-am mai trecut din primele zile ale anului si prin celalalt de cel putin jumatate de an...


@George: De obicei e mai bine daca eu stau departe de bucatarie. Daca ma chinuie talentul sa fac ceva, are o sansa la mie sa iasa "mancabil". De-a lungul timpului am reusit urmatoarele performante:
- gogosi emo (roz si tari si oarecum elastice... ca niste cauciucuri de tractor)
- clatite lipicioase, carnati cu aracet, cremwursti cu hartie igienica, supa cu etichete autoadezive, friptura cu detergent
- tarta ca granitul
- sa ard ibricul cu apa
- sa fac diverse chestii sa explodeze la microunde... si afara
cine
George
cand
joi, 29 martie 2012 la 23:48:00 EEST
iti recomand cu caldura sa urmaresti show-ul de la Protv - MasterChef :)- o sa te apuce un chef nebun de gatit, serios...butonand am nimerit intamplator si am urmarit fascinat emisiunea pana la final. Apoi mi-a venit un chef teribil de a gati ceva - cartofi prajiti. Cred ca o sa aiba un succes teribil, fiecare om de pe planeta asta a fiert macar odata in viata un ou
cine
brontozaurel
cand
vineri, 30 martie 2012 la 00:02:00 EEST
Nu mai am televizor de zece ani. Am vazut cateva clipuri pe net, si... neh, nu e pentru mine - am vazut doar oameni gatind doar chestii care mie oricum nu-mi plac.

Ca sa imi placa mie o chestie, trebuie ori sa se incadreze la dulciuri, ori sa fie super simpla - un ingredient (ou fiert, somon incalzit la microunde), maxim doua (galbenus de ou spart peste somon si apoi incalzite impreuna la microunde). Nu-mi plac combinatiile la felul principal. Nici macar n-am mancat vreodata ceva cu paine (in afara de gem si parca tin minte ca si miere imi puneau ai mei cand eram mica, da' nu-mi placea :( ), desi imi place painea daca e fierbinte si alba. Plus ca nu suport sarea, condimentele, sosurile, ierburile si legumele.

PS - Eu am facut mai mult: am fiert oua si pana le-am facut scrum!
cine
Cristi
cand
vineri, 30 martie 2012 la 01:10:00 EEST
Nu conteaza ca nu prea ai succes la gatit, macar au iesit niste povestiri foarte amuzante :)
cine
joyflint
cand
vineri, 30 martie 2012 la 22:38:00 EEST
Dulceata de nuci verzi.
cine
joyflint
cand
vineri, 30 martie 2012 la 22:41:00 EEST
PS. ( scuze ) Pe biscuiti sau cu biscuiti sfaramati in dulceataaaa.
cine
brontozaurel
cand
sâmbătă, 31 martie 2012 la 02:11:00 EEST
@Cristi: Pe moment n-a fost deloc amuzant sa curat resturile de ou de pe pereti :P


@joyflint: Dulceata de multe feluri (cirese negre, gutui, nuci, portocale, trandafiri) si gemul si cremele de ciocolata (da' sa nu fie de genu' Nutella sau Finetti, adica pasta de alune) pe biscuiti mi-au placut mereu si mie. Preferata mea e insa cea de cirese negre. Si-s moarta si dupa nucile ajunse la maturitate. Plus ca ma simt "fortoasa" cand le sparg in mana :D

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)