on the verge of extinction... again

boala noua

Solar System Builder

Altii cu Farmville (sau cum dracu' se cheama, eu sunt ignoranta la capitolul asta, nici macar n-am cont de Facebook), eu cu... Solar System Builder! In decembrie 2010 descopeream Jigsaw Puzzle Generator si ajungeam sa pierd zilnic macar vreo doua ore din cauza lui, incercand mereu sa-mi imbunatatesc timpii - chiar, poate cineva sa coboare sub 3 minute? Tin minte ca cel mai bun timp al meu a fost de vreo 3 minute si 50 si ceva de secunde. Azi am dat de jucaria asta cu sistemul solar... si nu ma mai pot dezlipi de ea.

Chiar daca primul lucru pe care l-am aflat e ca... daca as fi creat eu sistemul nostru solar, ati fost morti pana acum. De fapt nici nu stiu daca Pamantul ar fi supravietuit suficient ca sa ajunga sa apara viata pe el. Si nu, faptul ca nu citesc niciodata instructiunile inainte n-a avut prea mult de-a face cu asta. Modul in care functioneaza jucaria asta e chiar foarte usor de inteles.

In primul rand, primiti o stea in jurul careia sa va construiti sistemul solar. Puteti sa selectati ce tip de stea (drace, mereu scriu star... ceea ce n-ar trebui sa ma mire, mereu am zis ca o sa fie o adevarata performanta daca reusesc sa scriu vreodata pe blog un articol pe o tema de gen in romana - am facut destula fizica si am citit destule chestii legate de astronomie... dar totul a fost in engleza) vreti sa aveti. Sunt patru optiuni: Dwarf, Main Sequence, Giant si Super Giant. Sa zicem ca se refera la dimensiuni, desi nu e chiar asa. Apoi puteti controla masa si cromosfera stelei (puteti vedea cum se modifica dimensiunile si culoarea in timp ce trageti in dreapta sau in stanga de... draciile alea).

Si apoi vine partea cea mai interesanta, pentru ca puteti adauga planete (exista un buton care o spune foarte clar - Add Planet). Dupa ce adaugati planeta, puteti alege ce tip de planeta sa fie - Rocky Planet, Rocky Water Planet, Liquid Planet, Dust Planet, Gas Planet, Gas Giant Planet. Aveti posibilitatea controla atmosfera (nu mi-e foarte clar ce anume - compozitia, densitatea, grosimea? din moment ce se modifica culoarea, ar trebui sa aiba legatura cu compozitia) si masa planetei. Apoi puteti trage de planeta ca sa o mutati mai aproape sau mai departe de stea. Si puteti controla si traiectoria initiala a planetei, tragand de... chestia aia care iese din ea. Directia va fi directia pe care va porni planeta cand se va porni simularea. Si cu cat trageti de dracia mai departe, cu atat viteza planetei va fi mai mare. Eu am considerat ca e vectorul vitezei la momentul in care se porneste simularea (cei care nu mai tin minte atata mecanica sa ignore fraza asta).

Asaaa... Dupa toate astea, exista un buton de Play in partea din stanga jos. Rosu, imposibil de ratat.

Prima mea simulare n-a mers deloc bine. Trantisem o planeta si am vrut sa vad cum imi functioneaza sistemul solar. Mare dezamagire! Planeta mea s-a prabusit in soarele ei in mai putin de 40 de ani (ah, tot din caseta de Run Simulation se poate controla cat de repede sa curga timpul). Trist, foarte trist.

Am facut apoi cateva modificari. Prea radicale, din pacate... de data asta, planeta mea a scapat de sub controlul stelei si s-a pierdut in spatiu. Si am inchis tabul... nu ma pricep la asta! Dar n-am putut sta departe nici macar un minut. Hai inca o incercare!

O planeta mai mica, nu foarte departe de stea. Cu o viteza intiala potrivita, m-am gandit eu. Dar nu prea am nimerit-o. Iar mi s-a prabusit repede in stea. Am modificat iar vectorul vitezei. A durat ceva mai mult pana cand sa se intample dezastrul, dar s-a intamplat din nou. Alt "bummm!", alta "moarte in flacari". Umblat iar la viteza. De data asta n-a mai picat in stea... s-a pierdut in spatiu. Aaaaahhh!!! Modificat iar viteza. De data asta s-a rotit o data in jurul stelei si mie imi venea sa incep sa topai de bucurie. Mi-a trecut repede, pentru ca inainte sa o termine pe a doua s-a prabusit iar in stea. Nuuu!!! Bibilit iar la viteza. Si, pentru prima data, am nimerit-o bine!

Bineinteles ca nu m-am multumit cu atat. Am adaugat o a doua planeta. Si, de data asta, am reusit sa-i gasesc o traiectorie buna din prima. Ah, ce frumos aratau invartindu-se asa amandoua... M-am lacomit si am pus si o a treia planeta, una mai mare. Si la asta am nimerit-o din prima cu traiectoria. Doar ca... prezenta ei a influentat traiectoriile celorlalte doua care mi s-au ciocnit. Asa ca i-am modificat traiectoria. Si totul a mers bine din nou.

Pentru o vreme. O chestie interesanta e ca apar din cand in cand comete, unele se prabusesc in stea, unele doar sunt deviate. Cum planetele mele (in special primele doua) erau cam micute, una din comete a reusit sa le influenteze orbitele. Si asa una din cele doua planete mici a ajunsa sa se piarda in spatiu, in timp ce cea de-a doua s-a ciocnit cu planeta mai mare. Si asa am ramas iar fara planete...

Reset si o noua incercare. De data asta, am avut surpriza ca, in mai putin de 3000 de ani, pe una din planete sa imi apara viata. Dupa care mi-a facut-o praf o cometa.

Apoi m-am lacomit si mai tare si am adaugat o noua planeta - Gas Giant Planet de data asta. Au, au, au! A reusit sa le ameteasca pe celelalte care au plonjat fie in ea, fie in stea. Dupa multe (si multe chiar inseamna muuuuuuuulte) incercari am reusit sa fac sistemul solar sa functioneze frumos cu patru planete. Dar bineinteles ca dupa aia mi-a trebuit o a cincea planeta. Ei, cu asta chiar am stricat lucrurile si n-am mai reusit sa le repar... Planetele mai mari le influenteaza orbitele celor mici, care ajung sa se ciocneasca intre ele, cu planetele mai mari sau cu steaua. In doua randuri mi s-a intamplat chiar ca cea mai mare planeta sa prinda o alta ca satelit...

Deci, da, cum zice si titlul... boala noua!

20 pareri

cine
Fumatorul
cand
vineri, 5 august 2011 la 18:07:00 EEST
... 2 planete... atat pot :)) damn! hard game!

http://i54.tinypic.com/20r5ug0.jpg
cine
nightwish
cand
duminică, 7 august 2011 la 23:09:00 EEST
Saru-mana,ti-am tot citit demult blogul,inclusiv cand il aveai pe cel vechi,mi se pare foarte interesant ce scri tu pe aici,deasemenea am mai descoperit blog ce mi se pare la fel de interesant...
http://dracusori.blogspot.com/
tu mergi la artmania,dak da poate imi lasi si mie,idul tau te rog frumos si mai vbim,poate ne vedem pe la sibiu,mai ales ca eu nu prea stiu loome care sa mearga...asa iti cunosc si prietenii tai,cine stie :))
cine
Anonymous
cand
luni, 8 august 2011 la 01:43:00 EEST
am gasit idul...scuze ca is asa de prost si nu mi-am dat seama de la inceput :)
cine
krossfire
cand
miercuri, 10 august 2011 la 17:09:00 EEST
Si eu am aruncat niscaiva comete in soare :)
cine
krossfire
cand
vineri, 12 august 2011 la 15:05:00 EEST
Planete, nu comete :)
cine
Vylly
cand
vineri, 12 august 2011 la 15:46:00 EEST
planetele mele se tot dau de soarele ala, de ce?!
cine
brontozaurel
cand
vineri, 12 august 2011 la 15:54:00 EEST
Nu au o viteza initiala suficient de buna. Cu cat sunt mai aproape de soare si cu cat sunt mai mari, cu atat au nevoie de o viteza initiala mai mare. Nu prea mare, pentru ca atunci "scapa din lant" si se pierd in spatiu. Ca sa le dai planetelor o viteza initiala mai mare, trebuie sa tragi de "bazdagania" aia care iese din ele. Plus ca segmentul punctat dintre planeta si "bazdaganie" trebuie sa fie oarecum perpendicular pe cel care ar uni centrul planetei cu centrul soarelui.
cine
cartim
cand
luni, 15 august 2011 la 02:25:00 EEST
Mda, am fost atras de o gorta maleficca spre Farmville, il joc mai rar , dar inca il joc...Ce am descoperit mai nou, e faptul ca sunt pasionat de jocuri gen Hidden Objecys, unde grafica este atat d buna ca ti-e mai mare dragul..

De la aceste jocuri am inceput sa ma antrenez pe tableta grafica...

E bine ca iti place si ca te relaxezi :))
cine
brontozaurel
cand
luni, 15 august 2011 la 07:22:00 EEST
Aaaaahhhh, il ai pe Baby Sylvester :x pe profil de blogger...
Scuze, n-am putut sa ma abtin, e atat de dulce versiunea bebe de Sylvester in Baby Looney Tunes ;))

Eu nu sunt cu jocurile, pot sa le numar pe degete pe cele jucate - Minesweeper, Tom & Jerry RefridgerRaiders, fruitix, Jigsaw Puzzle Generator, Solar System Builder si atat.
cine
căpcă1
cand
luni, 15 august 2011 la 15:39:00 EEST
Bre, te joci de-a Doamne-Doamne şi asta-i tare frumos ! E bine când ştii că, în cel mai rău caz, dai "reset" şi-o iei de la capăt!
Totuşi, nu poţi să nu te întrebi : "Marelui Anonim " cum i-or fi ieşit, toate, din prima ?! :)
cine
cartim
cand
luni, 15 august 2011 la 18:29:00 EEST
a bucr ca ti-l place :)) nu dde alta dar sunt fan Sylvester si nu toata lumea pricepe ce gasesc la el .

Nici eu nu ma prea joc doar cele mentionate, Hidden Object (nu cel de pe Facebook ci jocurile de genul acesta vezi Dark Parables) sunt de imaginatie si iti pun mintea la contributie..
cine
cartim
cand
luni, 15 august 2011 la 18:40:00 EEST
Am facut si eu un peisaj :)) sper sa nu ma "prinda"...
cine
brontozaurel
cand
luni, 15 august 2011 la 20:33:00 EEST
@capca1: Da, ma face sa ma simt foarte incapabila. Sistemul nostru solar functioneaza cu 8 planete + destule alte planete pitice, nu prea se intampla ca o cometa sa influenteze semnificativ orbita unei planete. Plus ca ar fi fost interesant de construit in 3D, sa pot sa am orbitele in planuri diferite, sa pot sa reglez cumva inclinatia axelor...


@cartim: Nu stiu cum ar putea sa nu-mi fie simpatic in versiunea bebe. Arata adorabil, plus ca in desene se comporta atat de dulce, e asa timid...

Iar ca a adult... e greu sa nu-mi fie mila de el avand in vedere de cate ori si-o ia incercand sa-l prinda pe Tweety.

PS - Am si farfuriute, castronele & altele cu personajele
cine
Anonymous
cand
luni, 22 august 2011 la 19:25:00 EEST
Deci. Te iubesc. Universul este intr-adevar fascinant si noi suntem pipi in dunare, praf in vant, nisip pe plaja. Mi se pare cel mai interesant subiect pe care il putem concepe. OK, am incercat acum sa creez un sistem solar si nu mi-a iesit. Mi se pare ca nu prea am spatiu acolo. Nu am vazut controale pentru fine-tuning stuff, gen solar masses si chestii de genul, orbite, forta gravitationala, e un soi de pin the tail on the donkey. Faza e ca noi avem sistemul solar perfect, si a fost nevoie de multe miliarde de ani sa avem reteta de acum.

Este normal ca planetele apropiate de soare sa fie rocky, din cauza caldurii, gazele se evapora. La fel, e normal ca pe planetele indepartate de soare sa se condenseze zisele gaze in forme lichide sau solide si sa se dezvolte in gas giants gen Jupiter. Jupiter asta e the bee's knees. Pe drept cuvant a fost asociat cu Zeus. Forta sa gravitationala este atat de imensa incat a "absorbit" 99% din cometele si asteroizii care ne-ar fi facut noua probleme. Alta bafta pe care am avut-o a fost sa fim chiar in zona propice dezvoltarii vietii -- daca eram mai aproape apa s-ar fi evaporat, daca eram prea departe am fi fost o planeta mica si inghetata ca satelitul Europa. Mai mare bafta am avut si cu materia prima, am avut bafta cu un nucleu de fier care se invarte suficient de repede incat sa dezvolte un camp electromagnetic care sa ne fereasca de radiatia solara, fara el nu am fi avut o atmosfera. Deci sa innebunesc... sistemul nostru solar e un miracol. Jeezus o fi hranit el o gloata de oameni cu cinci pesti si doo chifle, dar nu se compara cu adevarata creatie.

Daca stai si cauti pe net chestii astronomice, ramai paf, stellar nurseries, hyper-giants, supernove si gauri negre... is this cool or what ? Nici nu tre' sa iesim Daca evolutia a meritat pentru ceva, a meritat pentru asta. Fuck iphones si farmville. Daca pustanii din ziua de azi ar sta pe apod.nasa.gov in loc de facebook, ar fi o lume mai buna.

A, si nu am vrut sa fac pe smecherul cu chestiile de mai sus, doar ca i get carried away cand e vorba de Spatiu, si sunt sigur ca nu sunt chestii noi pentru tine si cei ce frecventeaza blogul aista. Oricum, respect ca iti plac chestiile astea.
cine
Anonymous
cand
luni, 22 august 2011 la 19:28:00 EEST
A da, si gas giantu' meu a luat-o aiurea si a iesit din sistemul meu solar, rocky planetul s-a ciocnit cu soarele, si water rocky planet a dezvoltat viata care a tinut vreo 7000 de ani, cand un meteorit pe care ar fi trebuit sa il prinda gas giantu' m-a wiped. Mrrrh.
cine
brontozaurel
cand
luni, 22 august 2011 la 20:56:00 EEST
Masa soarelui se poate regla din dreapta de unde scrie Your Star (dai click pe open daca nu e deschis panoul). Orbitele planetelor se calculeaza luand in considerare viteza la inceputul simularii (pe care o poti controla tu, atat directia vectorului, cat si marimea sa) si influenta pe care o au soarele si celelalte planete (legea atractiei universale, unde distanta o reglezi tu, pentru ca poti controla distantele dintre o planeta si soare & dintre acea planeta si celelalte planete... iar masele corpurilor le reglezi tot tu). Intr-adevar, nu dau explicit unitati ca sa poti sa calculezi clar clar si tu. Si da, si mie mi se pare spatiul cam mic... chiar nu vad cum as putea face sa functioneze un sistem cu 5 planete de toate soiurile.

Evaporarea e tranzitia din starea lichida in starea gazoasa. Gazele nu se evapora. Pot trece in stare lichida prin condensare, in stare solida prin... dracu' stie cum ii zice in romana, in engleza ii zice "deposition"... sau -> plasma prin ionizare. Multe planete din categoria "gas giants" din afara sistemului solar sunt mult mai aproape de soarele lor decat Jupiter de soarele nostru, unele la mai putin de o treime din distanta care desparte Pamantul de Soare (ma refer la distante medii). Si alea nu se evapora. Temperatura lor este mult mai ridicata decat cea a lui Jupiter si sunt mai mari pentru ca sunt... aaa... "puffed up"? cred ca in romana ar merge "umflate" de la caldura. Planetele respective mai sunt numite si Hot Jupiters


PS - Si niste link-uri daca te pasioneaza subiectul:
Frontiers/Controversies in Astrophysics - Yale

Cosmology & Astrobiology and Space Exploration - ambele cursuri de la Stanford

Exploring Black Holes: General Relativity & Astrophysics de la MIT
cine
Anonymous
cand
luni, 22 august 2011 la 21:35:00 EEST
OK, nu e evaporare, gazele sunt blown away by solar winds. My bad, my bad. Cel putin asta era teoria acum cativa ani, se pare ca lately au fost observate planete gazoase destul de aproape de anumiti sori si nu mai e asa sigura teoria.

Mai si nenea Alex Filippenko de la Caltech care vorbeste foarte misto de astrofizica, nu gasesc pe youtube momentan, materialele pe care le am eu cu dansul sunt obtinute ilegal de pe torrente. Multam de linkuri.
cine
brontozaurel
cand
luni, 22 august 2011 la 22:34:00 EEST
Depinde de "lately" :P
Se poate spune ca toate planetele din afara sistemului solar au fost descoperite "lately", ca e vorba doar de ultimii ~ 20 ani. Totusi, notiunea de Hot Jupiters are cu siguranta mai mult de 5 ani.

PS - M-am gandit la Milka Choco & Rice (cu orez expandat = "puffed rice") cand am scris "puffed up"
cine
Anonymous
cand
luni, 22 august 2011 la 22:56:00 EEST
In lumea astrofizicii, "lately" banuiesc ca e destul de recent, a evoluat mult domeniul asta de cand au lansat hubble-ul. Nu stiam de hot jupiters, stiam numa' de ce planetele interioare sunt de fel rocky si alea exterioare nu. Oricum, mai avem ceva pana sa descoperim planete interioare in alte sisteme, astea mari le mai vezi cu un wobble sau o mini-eclipsa, dar presupun ca James Webb o sa fie mult mai smecher, tinand cont de cum a evoluat tehnologia din '90 incoace... poate atunci putem sa vorbim de earth-like planets si viata pe altundeva. We live in exciting times. Daca ne tinem bine, mancam sanatos si ne lasam de fumat poate prindem si cometa halley in 2061.

De asemenea, cand zici "expandat", eu ma gandesc la pufarine :)
cine
krossfire
cand
marți, 23 august 2011 la 18:04:00 EEST
Play now: http://kerbalspaceprogram.com/ - Time for you to start playing :D

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)