on the verge of extinction... again

told you so!

told ya so!

Spuneam acum cateva zile ca nivelul elevilor de azi probabil nu e prea diferit de nivelul elevilor de acum zece ani.

Se pare ca am avut dreptate. Intai a fost tweetul asta. Apoi seara am vorbit cu mama la telefon. Mama tocmai se uitase la stiri pe un post local...

Asa ca mi-a spus ca la liceul la care am terminat eu promovabilitatea a fost de 99% (daca numarul de clase si de elevi a ramas acelasi, asta inseamna ca un singur elev a picat), iar la celalalt liceu cu renume al judetului promovabilitatea a fost de 100%. Apoi m-a chinuit sa intru pe pagina liceului. Am revazut mediile noastre si m-am apucat sa numar si sa fac statistici. Mai bine de jumatate din clasa noastra a avut medii peste 9 si a existat o singura medie sub 8. Eu apar acolo cu 9.06 (hmmm, parca tineam minte ca as fi avut sub 9... 8.88?). Asta in conditiile in care la geografie m-am enervat si am plecat din examen inainte sa apuc sa scriu mare lucru, asa ca n-am luat decat... naiba mai stie, undeva intre 5 si 6 (dupa cum am povestit aici). Astfel de note am avut noi la bac. Nu s-a pus problema de luat sau nu. S-a pus problema de luat cu medie mare. Medie mare insemnand nu peste 8, ci peste 9.50. Si in cei patru ani de liceu am vazut toti note ca la patinaj artistic in multe ocazii.

Deci am avut dreptate. Nivelul real al elevilor a ramas aproximativ acelasi. Ridicat la unele licee, extrem de scazut la majoritatea celorlalte. Repet, in caz ca nu s-a inteles ideea din postarea de vinerea trecuta: in 2002, elevii liceului teologic din Brasov dadeau bacalaureat la o materie numita Geografia Romaniei fara sa fi auzit macar de Olt sau de Muntii Fagaras. Aia si altii de la alte licee la fel de degeaba trebuiau sa pice toti. Nu s-a intamplat, n-a fost scandal. Acum s-a intamplat, acum e scandal (and for some strange reason this reminded me of Eminem's The Way I Am - now it's a tragedy, now it's so sad to see). Dar asta nu inseamna ca problema e noua. Pentru ca nu este!

Faptul ca eu (sau alt revoltat cu blog care a dat bacul in urma cu ceva ani) n-am vazut elevi pe care sa-i doara fix in dos de scoala atata timp cat am fost in liceu nu inseamna absolut nimic! N-am fost intr-un mediu in care sa existe asa ceva. Daca eu as spune ca pe vremea mea nu existau elevi dezinteresati... ar fi cam acelasi situatie ca si urmatoarea: un pusti cu tatic miliardar ar spune ca nu exista oameni saraci. Mhm. Doar pentru ca el n-a cunoscut oameni saraci nu inseamna ca nu exista.

Examenul de bacalaureat este unul fenomenal de simplu. Din perspectiva unora. Nu a majoritatii elevilor. Nu e in nici un caz o tragedie ca majoritatea elevilor l-au picat. Asa e normal si e sanatos. Ce e tragic e ca tot l-au trecut multi care nu meritau sa-l treaca si ca cei care l-au picat nici macar nu ar fi trebuit sa ajunga intr-un liceu teoretic. Pentru ca, oricat de dur suna, nu ii duce capul.

Asa ca... va rog, nu urlati ca au picat multi elevi bacul anul asta, urlati ca l-au trecut prea multi pe nemerit de prea multi ani.

1 parere

cine
Chaika
cand
miercuri, 6 iulie 2011 la 16:41:00 EEST
Subscriu, se face prea mult tam tam pe tema asta. Ziarele vuiesc: "mare tragedie în învăţământ","catastrofă în România" etc. când în fond nu e nicio catastrofă, ci un motiv de bucurie!

În fine, rămâne să ne punem noi, ăştia care înţelegem, la masă şi să ciocnim în cinstea normalităţii.

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)