on the verge of extinction... again

romania asa cum o vad altii - bine ca macar malaria lipseste

Nu prea am obiceiul sa scriu despre ce scriu si altii (cu exceptia situatiilor in care ma enervez si scriu despre cum se fac scolile in tara asta sau despre diversi cretini pe strada sau in magazine). Dar chestia asta nu are legatura cu scandalul brandului de tara.

De cele mai multe ori conversatiile mele cu mama se incadreaza ori la "ce mai faci? ai ce-ti trebuie" - "pe aici... da..." (in timp ce gandesc "ce dracu' ai cu sufletu' meu de nu poti sa ma lasi dracului o zi in pace fara sa ma suni, oricum nu-ti pasa si vrei doar sa auzi un raspuns care sa-ti placa altfel reactionezi urat") ori la certuri prea urate ca sa reproduc mostre pe aici. Dar cateodata mai si discutam diverse tampenii. Cainii vagabonzi din Bucuresti, ghena de la mine de la bloc (drace, trebuie sa duc punga de gunoi, ce dracu' or fi aruncat ai mei ieri de pute asa?), vremea, preturile la diverse, comparatii intre Brasov si Bucuresti, diverse chestiuni muieristice (haine, incaltari, cosmetice, tampoane), imi mai povesteste diverse de la munca... Ieri mi-au facut o vizita surpriza. Si ne-am certat urat. Dar azi am vorbit putin la telefon. Si mi-a povestit despre un italian de la o firma cu care lucreaza ei. Asta pentru ca i-am spus ca in dimineata asta m-am trezit cu un paianjen pe mana - aspiratorul meu este stricat si nici nu-l pot desface pentru ca s-a deformat plasticul ala din cauza supraincalzirii. Este adevarat ca n-am insistat nici eu prea tare pentru ca mi-a fost teama ca o sa-l crap.

Omu' ii venit in Romania ca asa ii cere serviciul. Nu plateste cazarea, ii este asigurata de colaboratorul roman pentru care lucreaza mama. Insa, din ce mi-a povestit ea... el este cel care ar trebui sa fie platit. Pentru ca rezista sa stea acolo. Sa explic putin situatia. Este vorba de un bloc al fabricii, construit relativ recent. Trei din apartamentele de acolo nu erau inca ocupate la momentul in care omu' asta a venit in Romania (cel care fusese trimis de firma respectiva inaintea lui nu avusese nevoie sa-i asigure cineva cazarea pentru ca avea el casa lui in Brasov) asa ca l-au trimis sa stea acolo, ca sa nu mai cheltuie alti bani. Apartamentul ala nu fusese niciodata imbunatatit in nici un fel. Asta n-ar fi fost nimic. Insa... are artropode (gandaci, paianjeni si alte neamuri). El spune ca nu este deranjat de asta, ca a mai fost si prin India si acolo este mai rau, au malarie, au de toate. Dar are o sotie si un copil in Italia. Care nu l-au insotit in India. Si mai are si net si webcam ca sa se mai auda si sa se vada. Iar mama mi-a zis ca omul i-a povestit ca nevasta-sa s-a speriat cand a vazut chestii miscandu-se pe pereti, cazand pe el si plimbandu-se pe pieptul lui. Si cum ca el intentiona la inceput sa ii aduca in Romania, ca ii place Brasovul, ca parca ar fi un oras din Austria. Dar ca acum s-a razgandit, pentru ca "molia" lui (daaa, era sa pic de pe scaun de ras cand am auzit-o pe mama; ea spune ca omul chiar asa s-a exprimat, intr-o italiano-romana, cu "molie mea"; si da, stiu ca in italiana mai este si un 'g' acolo, da' ii prea tare ce iese scriind ca in romana... n-am putut sa nu ma gandesc ca aici are saracu' alt fel de molii.. si nu doar molii) s-ar speria de miscatoare. Miscatoare de care nu scapa, desi a incercat toate solutiile disponibile in magazine. Partea asta imi suna cunoscut. Si eu aveam gandaci atunci cand m-am mutat aici. Si, in ciuda eforturilor mele, nu am reusit sa scap de ei. Pana cand n-a murit baba de sub mine. Atunci s-au mutat altii in loc si s-au apucat sa arunce tot de acolo, sa dezinfecteze. Si dupa aia n-am mai vazut nici macar un gandac. Asa ca stiu ca degeaba da cu de toate la el in apartament, atata timp cat blocul e locuit si, la cel putin unul din locatari, mizeria se simte ca acasa.

In timp ce mama imi povestea astea, eu radeam ca nebuna si tot faceam mistouri. Desi ma racaia o chestie pe creieras. Chestie pe care a zis-o mama, chiar daca si ea se amuza: "noi radem, dar iti dai seama ce parere despre Romania isi formeaza in Italia?" Pacat, mai ales ca omul fusese placut impresionat de oras la inceput. Daca nu s-ar fi zgarcit si s-ar fi chinuit sa-i asigure niste conditii decente... uf! Insa asa, probabil singura chestie pozitiva o sa ramana... faptul ca macar n-avem malarie?!?! Mda, ce sa zic, grozav.

Asa cum am spus-o in postarea despre hi5, calitatea membrilor determina calitatea unei comunitati. Daca strainii au o parere proasta despre Romania in general... ei bine, o meritam! Si o sa o meritam atata vreme cat majoritatea locuitorilor din tara asta o sa-si arunce gunoaiele pe strada cand au cos de gunoi la cativa pasi (drace, tot spun ca o sa fac o poza la mine pe bulevard - sunt cosuri de gunoi din maxim zece in zece metri si totusi spatiile verzi de pe marginea trotuarului sunt albe de cate ambalaje de plastic si hartii sunt aruncate pe acolo), atata vreme cat micile furturi de la angajatori o sa fie o chestie atat de normala incat sa-i faca pe acestia sa testeze angajatii cu poligraful, atata vreme cat turistii straini vor fi taxati (nu cu sume enorme, ce-i drept) la intrarea in manastiri, dar nu li se va asigura un tur cu un ghid care sa le povesteasca ceva intr-o limba pe care s-o priceapa si nici macar nu vor primi un zambet din partea persoanei care le ia banii, atata vreme cat vom avea drumuri nationale partial fara asfalt si care trec prin rauri (da, direct prin apa - se intampla pe langa Moinesti... imi pare rau ca n-aveam telefonul si nici nu m-am gandit sa-i cer lui tati aparatul atunci), atata vreme cat exista atatia nesimtiti care vandalizeaza produsele aflate la vanzare in magazine, atata vreme cat va fi plin de cersetori cu "da si mie!" (chiar, cica in Bucuresti ar reprezenta peste 1% din populatie), atata vreme cat va exista mereu riscul de a te trezi usurat de niste bani (eu am patit-o de doua ori de la inceputul anului), atata vreme cat o sa se ceara spaga la vama (si sincer, chiar ma bucur ca n-au tacut si ca a iesit cu scandal). Si bineinteles, atata timp cat o sa cazeze reprezentantii colaboratorilor straini (adica ai alora datorita comenzilor carora mai exista, ca doar cu internu' nu s-ar descurca) in apartamente pline de gandaci, paianjeni si alte artropode doar ca sa nu dea un ban in plus.

Asa ca... dupa mine, chiar n-ar trebui sa ne plangem ca suntem prost vazuti. Ar trebui sa ne tinem gura si sa facem fiecare tot ce putem ca sa schimbam asta. Pentru ca totul porneste de la nivel individual. Si nici strainii nu-s asa prosti si pot sa deosebeasca oamenii care sunt in regula de uscaturi. Imi spunea cineva aseara pe Y!M ca nicaieri nu i s-a intamplat sa fie prost tratat din cauza ca este roman. Depinde doar de fiecare din noi. Sa nu ne comportam ca animalele si sa le atragem atentia altora atunci cand se comporta ca animalele. Si daca nu se poate din motive de genu' aia care fac problema is cu juma' de metru mai inalti si au de trei ori in greutate... exista paza, se pot face reclamatii. Ma zgarie pe creier ca la metrou tot exista aia cu "nu incurajati cersetoria [...]", "va rugam ca in cazul savarsirii unei infractiuni sa nu ramaneti indiferenti [...]" si parca nimeni nu tine cont. Ce dracu'! Vine unu' cu "da si mie!" - da-i... un sut! Zbiara la el sa iasa dracului din metrou ca nu-i nimeni obligat sa-i asculte povestea cum ca ma-sa este pe moarte (a dracului femeie, de opt ani tot moare) sau sa-i suporte putoarea. Si nici ragetele care s-ar dori a fi colinde in preajma sarbatorilor. Il vezi pe unu' ca baga gheara intr-un buzunar sau intr-o geanta, urla, cheama pe cineva de la paza, fa o reclamatie daca aia is incompetenti. Chiar daca altii se uita ciudat la tine ca nu lasi lucrurile "sa fie." Pai nici n-ar trebui sa fie asa. Nivelul nesimtirii a crescut pentru ca nesimtitii au fost lasati in pace... sa fie. Sa fie nesimtiti in continuare.

Stiu, chiar ma aprind cand vine vorba de chestii din astea. Dar eu pur si simplu nu pot sa las in pace ceva ce nu-mi convine. Chiar daca practic nu pot sa fac nimic pe moment si pe fata. Dar trebuie sa fac ceva. Chiar daca de foarte multe ori n-a ajutat, chiar daca a avut de atatea ori consecinte urate pentru mine.

Incheiere. Cred ca m-am mai racorit. Tocmai am sunat-o iar pe mama.
"Fi-ti-ar gandacii sa-ti fie... de fapt nu tie, italianului!"
"?!?!"
"Ma tot scarpin pe incheietura stanga de cand mi-ai povestit..." Da, m-am tot scarpinat in timp ce am scris asta...
"Da' tu nu mai ai gandaci..." Razand.
"Mai conteaza? Dupa ce mi-ai povestit..."

13 pareri

cine
alinropan
cand
miercuri, 4 august 2010 la 18:59:00 EEST
aoleu, nu mai pot. ma omori. si eu m-am spart de ras la "molia mea" :))
cine
alinropan
cand
miercuri, 4 august 2010 la 19:06:00 EEST
mda...si eu sunt foarte revoltat, dar sunt convins ca in urmatorii 100 de ani nu se va intamppla nimic. Daca vrem respect trebuie sa plecam. Asta e singura solutie.
cine
brontozaurel
cand
joi, 5 august 2010 la 01:11:00 EEST
Asta daca vrem respect si nu conteaza de la cine. Plecand... nu ii educam pe cei care raman sa ofere rescpect.
cine
alinropan
cand
joi, 5 august 2010 la 13:04:00 EEST
pai si ce sa fac ? sa stau aici si sa fiu bataia de joc a politicienilor ? nu mersi
cine
brontozaurel
cand
joi, 5 august 2010 la 13:20:00 EEST
Nu e vorba de politicieni aici... ca nu s-au nascut direct politicieni in pampersi. Au fost, inainte de a ajunge unde sunt, niste nesimtiti normali. La fel ca fiecare Gigel care scuipa seminte si da foc unui tomberon atunci cand pierde echipa de fotbal favorita. Ceva mai inteligenti decat Gigelu' din moment ce au reusit sa urce. Problema mare e ca nu le-a dat nimeni peste bot ca sa-i educe inainte sa ajunga unde sunt.
cine
alinropan
cand
joi, 5 august 2010 la 14:49:00 EEST
pai cine sa le dea, ca romanii nu au fost langa ei sa vada ce fac. au distrus tot, in vreo 2-3 ani o sa murim toti. toti ce raman, eu plec. nu mai pot
cine
brontozaurel
cand
joi, 5 august 2010 la 15:08:00 EEST
Romanii care au plecat n-au fost langa ei sa vada ce fac ;) Restu' au tacut si au inghitit. Iar in situatii de de genul asta vina e pe jumatate a celor care tolereaza. De distrus au distrus in primul rand cei de jos, nu cei de la varf.

Cat despre murit, neh! Am constatat pe pielea proprie ca sunt cu mult mai rezistenta si mai descurcareata decat as fi crezut, ca se poate trai fara absolut nici un ban (foarte la propriu, ma refer la zero, virgula zero lei) timp de jumatate de luna, ca nu se moare de la nemancat timp de o saptamana si nici macar matele nu fac scandal, ca pot face diverse cu degetele de la picioare atunci cand am o mana imobilizata iar pe cealalta nu pot s-o indoi si alte chestii de genul asta...
cine
alinropan
cand
joi, 5 august 2010 la 15:40:00 EEST
1. Da, sunt de acord. E vina noastra. Dar eu si tu pana acum eram copii, nu stiu ce puteam face. poate altii
2. Da, sigur, suntem oameni, putem fi foarte creativi. Dar pana cand ? Nu e normal asa ceva intr-o tara civilizata. In mod normal nu trebuie sa fi nevoit sa gasesti astfel de solutii alternative. Suntem in mileniul 3, ar trebui sa ne purtam ca atare, ca oameni ai viitoorului, sa ne gandim la cum sa schimbam lumea. Dar Romania inca se mai zbate in propria mocirla din pricina unor chestii incredibil de depasite !! Altii fac orase ale viitourului, noi inca ne certam din cauza banilor. Incredibil cat de inapoiati suntem
cine
brontozaurel
cand
joi, 5 august 2010 la 16:12:00 EEST
Da, eram mica, nu stiam, cei dinaintea mea au lasat lucrurile sa curga... insa pot sa fac cate ceva de acum inainte. Atunci cand mai dau de dobitoci care nu stiu ca muzica se asculta in casti cand sunt in metrou, ma duc la unu' de la paza. Si daca ala ridica din umeri, il intreb de nume si ii zic ca fac plangere. Si chiar fac. Da, o sa pierd ceva timp. Insa nesimtitii devin din ce in ce mai indrazneti daca nu li se da peste bot cand trebuie.

Au, da. Prin alte tari se studiaza planete din afara sistemlui solar, se transplanteaza maini, plamani. La noi cele mai iuti trenuri merg cu 50-60km/h. Suntem ramasi in urma. Si vom fi in urma multa vreme. Nu putem sa sarim pur si simplu niste etape.

Pornim foarte de jos... insa riscam sa ajugem si mai jos daca mai amanam momentul. Cu pasi mici si trebuie acceptat ca rezultatele nu vor fi in nici un caz spectaculoase in viitorul apropiat...
cine
alinropan
cand
joi, 5 august 2010 la 16:15:00 EEST
nici cat timp traim noi. si daca am reusi sa facem ceva, tot nu facem mare branza in cativa zeci de ani. eu sincer simt ca e o pierdere de vreme sa mai stau aici, e o bataie de joc la adresa vietii mele sa o pierd in tara asta
cine
morbo
cand
joi, 5 august 2010 la 23:59:00 EEST
da, sa stiti ca am primit si eu una peste bot din cauza nesimtirii mele. luni dimineata, cand mergeam la lucru, mai cocosat asa, din cauza bronsitei, am avut tupeul sa-mi scuip in iarba mucusul adunat in gura in urma unui tusit. credeam ca nu ma vede nimeni, dar cat m-am putut insela! imediat, prompt, dintr-o masina in trecere, ma aud sanctionat verbal de catre un instructor auto: ''uite la el, frumos, la costum si scuipa!''. (ca o paranteza,mda, se pare ca lumea inca mai are asteptari mari-morale-de la oamenii in sacou si cu cravata. in special lumea care le poarta doar la nunti, nu ca uniforma zilnica). roman nesimtit ce sunt!
cine
alinropan
cand
vineri, 6 august 2010 la 00:07:00 EEST
mare nesimtit esti ahahaha. pai nu mai purta costum ca e demodat, poarta si tu o camasa de aia la mod :)) cum se poarta acum
cine
mircea
cand
sâmbătă, 7 august 2010 la 21:33:00 EEST
Las' ca "animale domestice" din astea se gasesc peste tot. Exista locuri si mai imputite, chiar in tari civilizate.
Mi-ai dat o idee, poate o sa o si pun in practica: sa fac poze la gunoaiele ce le vad. Nu in Romania, fireste....

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)