on the verge of extinction... again

depressing shit

Sau de ce sa minti in CV e cea mai mare idiotenie cu putinta... Da, am draci, pentru ca tocmai am mai primit un telefon prin care am fost anuntata ca CV-ul meu a fost selectat... in fine, cred ca toata lumea care a depus CV-uri stie poezia.

Toata lumea m-a batut la cap (da, exprimarea initiala era putin alta, ceva mai urata) sa "plusez" la CV, sa bag si chestii la care ma pricep doar suficient de bine cat sa nu fiu total in plop, ca nu se stie de unde "pica" ceva si, daca exista o baza, pe urma invat eu.

Ei bine, da, pica oferte, si inca pica bine, cu zecile, in conditiile in care nu m-am chinuit fenomenal de tare sa caut ceva din moment ce oricum nu pot sa incep imediat. Din pacate, e vorba de chestii pe care nu le stiu mai bine pentru ca nu m-au prea pasionat ca si idee sau nu m-a pasionat procesul de invatare a asa ceva.

La capitolul limbi straine. Ca stiu engleza al dracului de bine e putin spus. Pentru cineva care nu ma cunoaste si ma aude prima data vorbind in engleza este aproape imposibil sa-si dea seama ca nu e limba mea materna. Poate doar daca e vorbitor de engleza de la mama lui. Dar nivelul nu conteaza, toaaata lumea stie engleza, nu-i asa? Se pare ca e al dracului de interesant faptul ca stiu italiana/ germana. Singura problema e ca... mmm, limbile astea n-am avut niciodata ocazia sa le invat vorbind, asa cum a fost cazul cu engleza si cu franceza. Iar eu mai sunt si groaznic de timida/ mutulica. Asa ca nu prea conteaza ca inteleg ce-mi zice careva si ca as sti ce sa-i raspund, pur si simplu nu imi vine sa ii zic cu voce tare. Daca pocesc un cuvant sau... Am mai citit uneori cu voce tare acasa (da, stiu ca pare ridicol) si nu sunt catastrofa care imi imaginez ca as fi, dar tot nu cred ca m-as descurca. Ma oprise odata un italian ratacit prin Brasov si, pana nu mi-a fost clar ca nu intelege ce-i explic eu in engleza, n-am trecut pe italiana.

La capitolul programare. Nu m-a pasionat niciodata altceva in afara de partea grafica, interfata cu utilizatorul, fie ca a fost vorba de Java (o, da, am ajuns experta in SWT... in rest... cam cat e imposibil sa nu stie orice copil care totusi si-a facut temele la programare?), fie ca a fost vorba de programare web. Da, stiu Visual Basic, dar n-am mai avut tangenta cu asa ceva din primavara lui 2006. Da, stiu C, dar, din nou, nu am mai avut tangenta cu asa ceva din primavara lui 2007. Da, nu sunt chiar asa varza la algoritmica incat sa nu pricep un bubble sort sau un Needleman-Wunsch. Dar n-am fost in stare sa fac o singura tema la vreo materie de algoritmica din creierul meu. Scheletele algoritmilor au fost mereu luate de pe net. Ca am incercat mereu sa inteleg mecanismul si macar partial am reusit mereu, sau, na, mereu macar suficient incat sa pot sa imbunatatesc algoritmii ca sa iasa ceva impresionant e cu totul alta chestie. Ideea e ca nu am gandit eu nimic de la zero. Nu sunt "material de inovator" aici. Chestiile de algoritmica au fost cauza multor nervi, pumni in ce s-a nimerit... si chiar mai rau, da' nu despre asta e vorba aici. Baze de date. Nici aici nu ma descurc cine stie ce, au fost unele chestii pe care nu le-am priceput de nici o culoare la materiile de baze de date si presupun ca nu e asa interesant pentru nimeni ca totusi ma descurc cu interogari in interogari. Web, server-side. Da, stiu PHP si zic eu ca as sti chiar bine, am incercat cam de toate, m-am jucat chiar multisor cu el ultimul semestru la Programare Web... si chiar imi place. Hmmm, incerc sa-mi dau seama cu ce nu m-as descurca aici. Momentan nu-mi vine nimic in minte, dar sigur exista ceva. Stiu sigur ca nu m-as simti bine sa stiu ca partea de securitate depinde de mine, sunt convinsa ca exista destui care stiu mult mai multe. Dar chiar daca stau bine cand vine vorba de PHP, tot ma simt mai relaxata cand vine vorba de CSS/ manipulare CSS via JavaScript.

Ah, da. Sunt varza cand vine vorba de configurat un IDE. NetBeans, JCreator, Eclipse, JBuilder... ore intregi dupa instalare cu documentatia in fata incercand sa-mi dau seama de ce dracu' nu merge. Si uneori fara nici un rezultat. Nu am reusit niciodata sa impac SWT cu NetBeans. Cu Eclipse... sunt instructiunile pe site. Cu JCreator... doar cu ajutorul instructiunilor de la un coleg. Ah, si mi-a luat patru zile sa incep sa ma descurc cu Visual Studio acum 4 ani.

Sunt varza cand vine vorba de configurat un sistem de operare. Toata lumea mi-a laudat Windows 7, "lasa, Ana, Vista... ce daca e ala original care ti-a venit gata instalat pe laptop?" Ei bine, mi-am instalat si eu Windows 7. Nu reusesc sa fac sa-mi mearga o groaza de chestii, se misca mai greu decat Vista, desi ala venise cu o tona de softulete de la Sony (some of which I must admit were pretty cool) si pe asta nu mi-am instalat mare lucru. Dar na, toata lumea presupune ca m-as pricepe la asa ceva, avand in vedere facultatile prin care am trecut. Da, bine, pot sa pun un Win sau un Linux. Da' nu pot sa garantez ca n-o sa aiba o tona de probleme, fiind pus de mine.

Ce mai era? Hmmm, cred ca se cheama pachete office si toata lumea trece asa ceva in CV. Ma rog, majoritatea trec Microsoft Word, Excel sau porcaria aia de Outlook. Si na, exact ca in cazu' cu engleza... nivelu' nu conteaza. Nu conteaza ca eu m-am jucat si cu alte pachete office, nu doar cu cele de la Microsoft. Nu conteaza ca pentru altii cunoastere inseamna doar deschis si trantit text acolo, fara sa aiba macar habar de formatare (drace, asa ma enervez cand vad documente in care cineva a dat Enter-Enter ca sa lase spatiu intre paragrafe... exista Paragraph Spacing, ce dracu'!), ca sa nu mai vorbim de chestii gen formule in Excel sau generari automate de cuprins in Word, in timp ce pentru mine inseamna inclusiv automatizari via VBA. Am avut timp sa iau la puricat bine toata tripleta Access-Excel-Word in 12 ani.

Luni au fost ai mei pe la mine. Si tati mi-a lasat un catalog (din 2000, apropo) al firmelor din Bucuresti in care pusese cateva semne la "firmele bune". L-am urat pentru chestia asta cu "firme bune". Da, stiu, in afara de Politehnica (unde nici macar n-am mai fost platita pana la urma), am lucrat doar la "firme bune". La dracu'! Nu-mi trebuie sa lucrez intr-o firma buna. Nu-mi trebuie un salariu bun. Toate facturile mele le scot la 100 de lei pe luna. Mai e intretinerea care e ceva mai groasa pentru ca, na, fac eu dusuri lungi si dese. Dar tot ma descurc cu sub 400 lei pe luna. Da, stiu ca is absolventa de studii superioare. Daca asa putea, as renunta la asta. Nu-mi doresc sa-mi asigure excursii, restaurant la pranz, oricum sunt eu sociopata si nu prea suport sa mai respire altcineva in jurul meu. Vreau doar sa fac ceva care sa-mi placa. Si sa plateasca facturi (inclusiv intretinere) de maxim 300 lei pe luna. Si chestii de curatat prin casa si propria persoana. Si atat.

Mdeh. Pana acum, majoritatea ofertelor (undeva intre 20 si 30) au fost din cauza ca in CV e trecuta limba italiana. Restul au fost pentru C++ si germana. Absolut nimic pentru altceva. Mbun, macar stiu ce sa scot. Si dupa aia logic ca n-o sa mai primesc nici un telefon, nici un mail. Nu stiu, poate ca is o idioata pentru ca mi-as dori sa fac ceva ce chiar imi place si la care chiar ma pricep. Rope and a bar of soap... Yeah, I know, I'm acting like an idiot.

Si nu, postarea asta nu e reclama mascata la Dove, in ciuda a ceea ce se vede in baie in videoclip - la 0:56-0:57 (in cel mai rau caz... sunt eu dusa rau de tot pentru ca trebuie sa disec fiecare cadru din videoclipuri). Momentan folosesc in principal un gel de dus cu aroma de ciocolata de la Bottega Verde. E drept ca printre gelurile de dus secundare la momentul asta se numara si unul Dove, ala cu aroma de nectarine. Dar si doua de la Yves Rocher (unul cu aroma de cafea si unul cu aroma de mandarine si arome de Craciun) si doua de la Fresh & Clean (unul cu aroma de portocala si unul cu aroma de mure).

PS - Nu ma dau in vant dupa ei. Come Clarity si A Sense of Purpose sunt singurele pe care nu ma enerveaza vocea omului. Inainte de astea chiar nu l-am putut inghiti, fie ca a fost vorba de Clayman (care chiar mi-ar fi placut altfel) sau de Reroute to Remain (care mie nu mi s-a parut ca ar fi de rahat asa cum zic multi, doar ca nu mai seamana cu nimic din ce s-au vrut initial a fi).

10 pareri

cine
dreamr
cand
sâmbătă, 7 august 2010 la 23:18:00 EEST
Enter-enter :)) Ma oboseste si faptul ca dupa virgula si punct nu se lasa spatiu, punctele de suspensie foarte rar sunt 3, cate ar trebui (La titlul blogului meu am pus intentionat numai doua. Asa am simtit :) si ma enerveaza ca printre oamenii simpli de cele mai multe ori intalnim oameni mai de calitate decat in cercurile mai "elevate". Atat intelectuala cat si morala...

Si apropo de cv, l-am simplificat putin... Altfel poate credeau ca sunt prea "pretentios". Ma selecteaza si dupa ce batem palma o sa vada "pretentiile" mele :)
cine
DeMaio
cand
sâmbătă, 7 august 2010 la 23:38:00 EEST
Ce bine că măcar îți vin oferte :)
cine
brontozaurel
cand
sâmbătă, 7 august 2010 la 23:50:00 EEST
@dreamr: Ahhh, nu-mi aminti. Regula pe care o stiu eu e cam asa: [cuvant][semn de punctuatie][un singur spatiu][cuvant]. Din pacate... :( nu multi o respecta.


@DeMaio: Da, e bine ca totusi primesc astfel de telefoane. Doar ca mi-e frica de cat de haotica ar putea sa devina viata mea daca ajung sa fac ceva ce nu-mi place si la care nu ma pricep prea bine. Ma cunosc suficient de bine ca sa stiu cat de urat reactionez in anumite situatii.
cine
mircea
cand
duminică, 8 august 2010 la 04:19:00 EEST
In CV ai trecut virsta ta reala, nu-i asa?
Ei bine, NIMENI din cei care decid pe cine angajeaza nu vor crede tot ce scriu canddatii acolo. Mai ales cind e vorba de 3-4 limbi straine. Iar la capitolul programare, cam fiecare stie ce sa se astepte de la o pustoaica, asa ca in privinta asta poti fi linistita: aproape sigur le vei depasi asteptarile.
Motivele pentru care te-au selectat sint:
- virsta (= capacitate mare de a invata chestii de programare sau whatever si probabil si un salariu entry level)
- faptul ca au dedus din CV ca ai capacitatea sa inveti si alta limba decit engleza-cea-necesara-in-programare si franceza-probabil-predata-la-scoala.
- faptul ca i-ai convins ca in timp te vor putea FORMA ca programator sau whatever in firma lor.
Eu am selectat de citeva ori CV-uri pentru angajari si asta am urmarit la "pustani": sa vrea sa invete. Ca daca vrei, poti.
Ma rog, era vorba de pustani ingineri constructori, da' nu-i mare diferenta...
cine
brontozaurel
cand
duminică, 8 august 2010 la 06:06:00 EEST
Logic ca am trecut varsta reala in CV. Cine o sa ma angajeze o sa o afle oricum. Problema e ca varsta nu ma avantajeaza. Am 26 de ani si nu am mai lucrat absolut deloc in domeniu. E irelevant ca am lucrat intr-un departament comercial/ ca traducator/ ca m-am ocupat de designul unor cataloage de produse.

In afara de cele doua oferte pentru C++, nu a mai existat absolut nimic pe partea de programare. :( Restul au fost chestii de genul call-center, traduceri cataloage de produse + comunicare cu colaboratorii.
cine
Ionut
cand
duminică, 8 august 2010 la 12:02:00 EEST
fata mea, f rau faci! baiatu, adica eu, am bagat in cv tot ce exista .. de la limba franceza la greaca la .. tot tot. ca stiu sa inghit sabii ca merg pe sticla, ca-s un bucatar excelent ... am trecut ca stiu sa asez si posturile in ordine la tv. win7 e joaca, am zis ca am lucrat la linux ... word excele, acces si dracu stie ce mai e ... as in paint si porno.ro .... am pus in cv ca stiu economie, chestii juridice, tot! ca imi plac animalele ... si cele salbatice, ca-s ecologist ... stii ce inseamna TOT? adica tot ce exista pe lumea asta ... am zis ca-s si cameraman la nunti, toooot!

bine, am 2 ani de cand am un job stabil, dar chjiar si asa l-am pus pe net sa vad care-i treaba ... pe ejobs ... stii ca m-au sunat unii? de la o banca ... imi scapa numele, ceva cu europe .... sau nu era banca banca ci o institutie financiara ... gen camatari cu acte? probabil le-a placut ca ma pricep la mintit! :))

nu m-am dus la interviu ca mi-a fost rusine la ce am scris acolo, dar deh, a fost fun!

baaai, cum sa te descurci cu 4 mil? si inteleg ca stai cu chirie, pai ... numai tel, netul si shaorma daca o adun imi dau mai mult de 4 mil pe luna! :)) de alcool nici nu mai vorbesc!

spor la vanatoare si ... atat! :)
cine
brontozaurel
cand
duminică, 8 august 2010 la 12:34:00 EEST
Mie mi se pare penibil. De fapt eu am fost penibila. Cand primesc e-mail e ceva mai simplu, ca nu raspund, da' cand ma suna imi vine sa intru in pamant de rusine si nu stiu cum sa explic ca de fapt eu nu...

In momentul de fata ma descurc cu sub 400 lei pe luna. In fine, exceptand chestii de genu' bilete la concerte. Nu stau cu chirie, garsoniera e a mea, platita integral la cumparare. Telefonul e 25 lei/luna abonamentul. Si nu doar ca nu il depasesc, dar nici macar nu ajung sa consum toate minutele. Curentul e sub 20 lei/luna, ca oricum nu am altceva in afara de calc si aparatele de parfumat prin casa. Si la cateva zile cuptorul cu microunde. Abonamentul pentru internet e 40 lei/luna. Intretinerea e cam 80 lei vara, sa zicem ca iarna se dubleaza. Alcool n-am mai cumparat de aproape doi ani, inca nu am terminat sticlele alea. Saorma nu mananc. De fapt nu mananc niciodata in oras pentru ca papilele mele gustative nu suporta anumite chestii si n-am nici o sansa sa gasesc ceva gata facut (in afara de inghetata si poate uneori ciocolata calda) care sa le satisfaca. Chestiile gata facute au sare/ condimente si eu nu suport chestiile chiar si doar putin sarate/ condimentate. Si oricum n-am putut niciodata sa mananc prea mult cantitativ. Nu mi-am facut calculele prost. Ma descurc perfect cu suma asta.
cine
Ionut
cand
duminică, 8 august 2010 la 19:37:00 EEST
sotia perfecta! :)))
cine
Garm
cand
duminică, 8 august 2010 la 21:30:00 EEST
Foarte bine ca ai trecut multe chestii in CV. Nu cred ca se asteapta cineva sa fii experta in tot ce ai trecut acolo. Altfel mult succes in gasirea unui job bun.

Si nu pleca de la premiza ca te descurci cu 400 RON pe luna. Meriti mult mai mult :)
cine
brontozaurel
cand
luni, 9 august 2010 la 03:54:00 EEST
@Ionut: Pe dracu'. Nu gatesc si nu suport sa locuiesc fie si o zi cu cineva.


@Garm: Ba da. Ma astept eu. Si tot eu nici nu imi mai doresc un salariu mai mare. Stiu ca am lucrat pe mult mai mult de atat. Lucrurile s-au schimbat. Candva eram ambitioasa. Acum nu mai vreau. Deloc.

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)