on the verge of extinction... again

ce este o stire?

Poate ca e putin aiurea sa scriu asta eu. Scurta nota explicativa pentru cine nu stie: nu mai am televizor de opt ani, nu iau ziare in forma fizica decat extrem de rar, nu intru pe site-uri de ziare online decat prin link-uri de pe Y!M, twitter, vreun alt blog si... cred ca am epuizat cam toate sursele posibile. Singurele stiri zilnice pentru mine sunt alea National Geographic. Cred ca am mai spus-o, de patru ani de cand ma numar si eu printre oamenii cu acces la internet acasa, pagina mea de start este nationalgeographic.com. Chiar m-a surprins cand am fost intrebata aseara pe Y!M ceva de genul "ai intrat pe libertatea azi?" Am ramas putin "ce dracu'?" Pentru ca, in cazul meu, nu se pune problema de "azi" - pur si simplu nu intru... decat printr-un eventual link.

In seara asta am iesit putin. Si am descoperit ceva ce o sa ma faca sa-mi calc promisiunea de a nu mai lua ciocolata vara (editii limitate, hehe). Sau in fine, o sa ma faca sa transform respectiva promisiune in promisiunea de a nu mai lua ciocolata ambalata in carton vara. Dar despre asta... alta data. Acum e vorba despre altceva.

La intoarcere, la mine la colt, am vazut doua masini din alea mari de pompieri urmate de o ambulanta alba intrand pe bulevardul perpendicular pe cel pe care stau eu, pe contrasens. Asta avea logica doar daca trebuiau sa faca apoi stanga sa intre pe o straduta fara sa fie nevoiti sa mearga prea departe si sa intoarca (e zona aia cu iarba si cu gard din mijlocul bulevardului). Mai mult, sunt doar doua stradute in situatia asta - una care se infunda (mai mult sau mai putin... un om curajos si cu o masina mica poate trece printre stalpi... asta daca e si norocos si nu e nimeni parcat de o parte sau de cealalta a stalpilor) si una care trece fix pe dincolo de blocul din spatele blocului meu. Intre bulevardul pe care stau eu si prima staduta, cea care se infunda este, dupa cele doua blocuri turn din colt, un spatiu de joaca. Dincolo de acel spatiu de joaca, intre prima si a doua straduta de care ziceam, e o parcare. Eu imi vazusem de drumul meu pe bulevard (cel pe care stau eu). As fi putut sa o iau si pe oricare din stradutele alea si sa ajung in spatele blocului (intrare exista doar prin spate, la parter sunt magazine), dar am preferat sa merg prin fata pentru ca la plecare o luasem prin spate si o javra neagra s-a simtit prea puternic atrasa de mine (n-a parut javra agresiva, da' la cum se ridicase din senin si venise alergand spre mine... nu mi-a picat bine intamplarea). In fine, ideea e ca am putut sa vad masinile de pompieri trecand pe a doua straduta si o ambulanta alba pe straduta care se infunda (pentru o ambulanta nu mai e chestie de pricepere si noroc, clar nu are loc sa treaca printre stalpi) si apoi luand-o prin parcare spre a doua straduta. Nu stiu daca era tot ambulanta pe care o vazusem intrand pe bulevard in urma celor doua de pompieri sau alta. Nu stiu cata logica ar fi avut sa o ia ambulanta asa aiurea prin alta parte, plus ca am vazut-o acolo la ceva timp dupa ce trecusera cele doua masini de pompieri pe a doua straduta (insa nu fusesem atenta daca erau imediat urmate si de o ambulanta sau nu). Si apoi am mai vazut o ambulanta rosie a SMURD intrand pe straduta din celalalt capat al blocului meu. Punand toate astea cap la cap, logica mea spunea ca orice era, era in spatele blocului meu.

Da. Chiar inainte sa ajung in spatele blocului am simtit mirosul ala de ars. Si mi-a sarit in ochi ca nu mai erau acolo nici multe din masinile care erau parcate atunci cand plecasem. Probabil le mutasera ca sa intre masinile pompierilor. Care s-au inmultit cu inca una venind din cealalta directie chiar in momentele alea. Si cu inca una cu ditamai scara deasupra si de un rosu ceva mai maroniu decat primele trei la putin timp dupa ce am ajuns sus la mine. Nu stiu ce s-a intamplat. Nu am vazut flacari. Incidentul s-a petrecut undeva la scara de langa, nu la scara mea. Ar fi fost cazul sa imi fac griji? Cel putin patru masini de pompieri si cel putin trei ambulante (nu stiu daca e vorba doar de cele pe care le vazusem intrand sau mai erau si altele pe care eu nu le vedeam din cauza copacilor si a geometriei blocului) nu se trimit, dupa creierasul meu, doar pentru o pisica blocata in copac. La fel cum asta nu constituie un motiv pentru nimeni sa-si mute masina. Si, oricat ar zgaria scoarta copacului cu ghearele, n-o sa miroasa a ars pe o raza de 50 metri.

Dupa cum am mai spus, am urcat repede sus la mine. Numarul de gura-casca oricum era destul de mare si in crestere. Si acum ajung la ce am vrut sa ajung de fapt. Toti cei cu care am vorbit dupa mi-au spus sa cobor, sa intreb ce s-a intamplat, sa intreb daca exista pericol sa sara ceva in aer ca incendiu plus instalatie de gaz nu prea da egal cu mare fericire. Sau sa cobor sa fac poze/ sa filmez. N-am coborat. Nici nu am iesit pe balcon decat de doua ori. Prima data a fost chiar cand am ajuns sus, iar a doua oara a fost cand am auzit sosind a patra masina de pompieri, aia cu ditamai scara si de un rosu ceva mai maroniu decat primele trei. De ce nu am iesit afara? Pentru ca era oricum de gura-casca, oameni care ar fi putut incurca. Sau care poate chiar incurcau. Poate ca n-ar fi contat un om in plus, dar mi-ar placea sa cred ca poate a contat un om in minus.

Am fost de partea cealalta. Stiu cum e sa fii in postura cuiva care are nevoie de ajutor. Si stiu ca acel card de gura-casca nu ajuta cu nimic. Comenteaza incidentul de parca ar fi un eveniment sportiv - "e cu mortaciune, ceva?" Nu e inventata, chiar am auzit asta trecand pe langa locul unui accident unde se stransesera ambulante, masini de politie si, bineinteles, curiosii. Uneori se apuca sa dea sfaturi pretioase sau sa ii critice pe cei care chiar fac ceva. Insa n-ar avea curajul sa dea chiar ei o mana de ajutor. Vorbesc aici din experienta proprie, nu ajuta niciodata. In cel mai bun caz, sunt doar enervanti prin atitudine. Insa uneori chiar si incurca.

Am fost sfatuita/ rugata sa fac poze. Sfaturi/ rugaminti insotite de zambete si ranjete pana la urechi pe Y!M. Si sa scriu pe blog. Ei bine, uite ca scriu. Dar n-am facut poze. N-am coborat sa aflu ce s-a intamplat de fapt. Cine vrea sa afle n-o sa afle de la mine. Pentru ca eu n-am vrut sa cobor jos si sa incurc. Pentru ca eu am considerat ca n-as ajuta pe nici unul din cei implicati in incident (orice s-ar fi intamplat acolo de fapt) in felul asta. Pentru ca eu am considerat ca mie nu mi-ar folosi la nimic sa fac asta. "Bagi si tu o stire senzationala pe blog, transmiti in direct..." Nu. Tocmai pentru ca stiu ca exista foarte multi amatori de asa ceva. Nu vreau sa le hranesc viciul pentru ca apoi tot eu sa ma plang ca sunt viciati.

De ce ar fi un incendiu o stire? In afara faptului ca sunt foarte multi pe care i-ar atrage sa citeasca despre asa ceva. Ceea ce ma face sa ma intreb de ce ii atrage pe atatia asta. Si totusi, daca asta nu e o stire, ce e o stire? Foarte serios acum, nu sunt sigura ca imi este mie prea clar. Mi-ar placea sa cred ca este ceva care poate sa foloseasca cuiva. De exemplu, trupa [orice nume aici] vine in Romania. Nu imi foloseste la nimic simplul fapt ca vin daca eu nu aflu despre asta. Sunt constienta ca stirile nu pot fi doar stiri pozitive. Un exemplu de stire negativa si utila ar fi acela ca apa de la robinet nu este buna de baut pentru locuitorii din zona [orice zona].

Cui ii poate folosi sa afle de un incendiu in particular? Nu e vorba de faptul ca omului caruia ii arde casa ii foloseste sa afle pompierii cat mai repede ca sa ajunga acolo si sa stinga flacarile. Asta e cu totul altceva. Eu intreb cui ii foloseste sa stie ca incendiul a avut loc la adresa [orice adresa], unde sta [orice nume] si a pornit de la faptul ca dama casei a lasat fierul de calcat pe nu stiu ce camasa din nu stiu ce material pentru ca incepuse sa-i urle copilul si s-a dus la el pentru ca probabil urlatul insemna ca facuse pe el sau ii era foame. Eventual si imagini cu dama respectiva schimband scutece sau alaptand. Cui naiba ii foloseste sa afle toate astea? Ca se fac statistici in urma carora rezulta ca [orice procent]% din incendii au fost provocate de [orice cauza] e altceva. Da, e util sa mai afle tot boul care din obiceiurile lui tampite ar putea provoca un incendiu. Dar nu stiu cui i-ar folosi sa vada scutecele murdare ale unui anumit bebelus al carui plans a facut-o pe ma-sa sa-si treaca neuronii pe banca de rezerve si sa provoace un incendiu.

Un mic test Google. Se ia dintr-un ziar online (.ro) un titlu de pe partea de monden. Copy & paste. Rezultate: aproximativ 2 milioane. Apoi se cauta "primul transplant complet de fata" - rezultate: 317 mii. Nu stiu de ce am impresia ca o persoana care a scapat cu fata arsa dintr-un incendiu ar putea fi ceva mai interesata de asa ceva decat de ce se intampla in chilotii vedetelor de plastic. Ah, daca ma mananca, ma scarpin. Hai sa incercam si altceva. "Lutetia Rosetta" - rezultate: 18 mii (bineinteles, e vorba de pagini in limba romana, altfel sunt de 100 de ori mai multe rezultate aici). Si o cautare pe care nu o scriu explicit pe blog. Insa pun un screenshot. Ce concluzii ar trebui trase de aici?

3 pareri

cine
dojo
cand
duminică, 1 august 2010 la 18:48:00 EEST
Concluziile sunt nasoale din pacate. Chestiile frivole sunt mereu degustate. Apoi ne plangem ca televiziunile ne ofera rahaturi, desi publicul nu face niciun efort de a forta o "educare"
cine
krossfire
cand
duminică, 1 august 2010 la 19:19:00 EEST
Ca definitia stirii a ramas inca cea intiparita in manualele de jurnalism :P ?
cine
brontozaurel
cand
duminică, 1 august 2010 la 23:08:00 EEST
@dojo: Eu ii vad pe ai mei cand mai merg pe la ei de doua ori pe an. Au renuntat la cablu pentru ca oricum nu stiu limbi straine. Nici macar cat sa inteleaga un buletin de stiri. Schimba canalele de nu stiu cate ori pe minut, rar gasesc ceva sa-i intereseze pe posturile romanesti, dar la televizoare nu renunta.


@krossfire: Eu manual de jurnalism n-am avut, chiar daca am facut si doua semestre de asa ceva in clasa a IX-a. Profa a n-a insistat chiar asa mult pe "newsworthiness" la noi, desi ne-a prezentat si listuta aia cu criteriile pe baza carora se decide daca ceva e stire sau nu. Ne-a frecat mult mai mult cu maniera de prezentare, care trebuie sa fie obiectiva, cu "a journalist must never assume, because assume makes an ass out of u and me". Plus ca de obicei stirile noastre erau din basme (n-o sa uit niciodata cum ne-a pus sa venim cu trei neamuri de relatari pentru... Goldilocks) si politica - exact atunci s-au nimerit si alegerile din 2000, de la noi si de la americani (profa era americanca), la care s-au lungit atunci mult pana a cedat Gore (asa ca aveam subiecte).

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)