on the verge of extinction... again

half-light

Am fost un copil cuminte. Si tacut. Foarte tacut, genul de copil de care se face misto ca e "mutulica", genul de copil care se ascundea atunci cand veneau musafiri in vizita, cand se intalneau parintii pe strada cu niste cunoscuti, caruia i se facea mereu observatie "da' tu nu stii sa saluti?" Vorbeam foarte rar, cu foarte putini oameni. Am fost si eu la gradinita. Pe unii copii inca ii tin minte. Nu tin minte sa fi vorbit vreodata cu ei, desi tin inca minte unele conversatii de-ale altora in fata mea. Eu ascultam si nu spuneam nimic. La scoala am ajuns sa fiu in aceeasi clasa cu o fata de la gradinita. O stiam, dar nu vorbisem niciodata cu ea. Am ajuns pana la urma sa mai schimb ceva cuvinte cu toti cei cu care am stat de-a lungul timpului in banca in scoala generala.

Intai cu Radu, la fel de tacut ca si mine. Si dupa aia s-au facut mutari. Intotdeauna se faceau mutari dupa ce se formau prietenii... si un zumzait in timpul orelor in clasa. Apoi am stat cu Ionut. Si apoi s-a intamplat ca invatatoarei sa-i vina ideea de a ne distribui pe randuri pe baza interesului manifestat pentru invatatura. Pe randul de la geam copiii silitori, la mijloc cei asa si asa si la usa... restul. Bine, ea s-a exprimat ceva mai urat atunci.

Eu am ajuns in banca a doua de pe randul de la geam, impreuna cu o fetita blonda cu cordeluta alba (da, stiu, cu cordeluta alba eram toate), mai mare decat mine, atat la ani cat si la inaltime. As scrie si frumoasa ca un inger (atat atunci cat si acum), dar, sa ma ia dracu', daca bag ingeri pe aici, nu mai suna a ceva scris de mine. A devenit cea mai buna... aaa, hai sa fim sinceri, singura mea prietena din scoala generala. Singura dintre colegi cu care am mai vorbit in afara salilor de clasa... asta cu exceptia drumurilor inapoi spre casa cu cei care stateau in aceeasi zona, drumuri in timpul carora mai dadeam nume (Lacul Ramei, Fluviul Canalului, Oceanul Trabantului si asa mai departe) unor baltoace aparute dupa ploaie, mai culegeam castane si mai behaiam la mielul tinut beciul unei case neterminate (ohooo, de-abia acum au ajuns la acoperis cu casa aia... dupa 20 de ani).

Apoi clasele 5-8. Diriginta a tot avut tentative de a ne lasa sa ne asezam cum vrem in clasa, dar ajungea de fiecare data sa-si puna mainile in cap de cata galagie trebuia sa suporte la ore. Si se apuca sa faca mutari. Dar cand incepea un nou trimestru iar ne lasa liberi. Si asa am ajuns sa stau in banca cu Florin si mai tarziu cu Mihnea, zis Bebe. Ah, si in ultimii doi ani am facut si chimie si aia se facea in laborator iar acolo erau banci de cate trei pe doua randuri. Acolo stateam la mijloc, intre Laura si Cristina. Mult povestit si m-am indepartat de idee. Aia cum ca n-am vorbit mai deloc cu nimeni in afara de cei cu care am impartit banca.

Si acasa eram la fel. Au fost oameni care s-au mutat in bloc si care le-au spus alor mei ca nici n-au stiut initial ca ar avea un copil. Nu ieseam des pe afara. Si, daca ieseam, eram pe bara de batut covoare, incercand tot felul de acrobatii. Singura. De fapt... m-a apucat sa scriu toata chestia asta pentru ca am citit asta (si cele dinaintea ei). Pentru mine... jocurile respective nu au nici o legatura cu copilaria. De unele nici nu mai auzisem, de altele am auzit doar de la altii... si recent, nu cand eram mica. Eu nu prea ieseam din casa in afara de mers la scoala. Detestam si sa ies cu ai mei la cumparaturi. Asta poate explica de ce eu am ajuns sa am buletin inainte sa invat cum se cumpara o prajitura. Da, salbatica rau.

Iesirile in oras asa, pur si simplu, erau extrem de rare. Altii erau afara la joaca, eu eram in casa, citeam Jules Verne, apoi am trecut la Alexandre Dumas, Henryk Sienkiewicz si asa mai departe. Sau visam, imi imaginam eu propriile aventuri de genul celor din carti. Sau desenam pe ascuns. Pe ascuns pentru ca ai mei faceau mereu urat ca stric colile de scris. Sau ma antrenam sa devin acrobata. Sau lucram la mate. Aveam o multime de culegeri, imi placea enorm matematica. Mi-a placut mereu, inca de la inceput.

Si acum incerc sa-mi dau seama de ce dracu' scriu asta. Nu se vrea a fi o rautate la adresa altora. Nu inseamna ca-mi plang de mila, ca as fi vrut ca lucrurile sa fi fost altfel. E doar un fel de... nu stiu, eu sunt diferita, intodeauna am fost... E mai mult de timiditate, e ceva... dincolo de timiditate... Si da, m-am schimbat enorm in liceu, nu mai sunt asa tacuta, nu-mi tin gura daca nu-mi convine ceva, nu mi-e teama sa critic, dar inca sunt... Foarte retrasa, salbatica, antisociala. Uneori se intampla sa treaca si doua saptamani fara sa ies din casa, fara sa vad pe nimeni la fata. Unii oameni se plang de singuratate. Pe mine ma omoara sa am constant oameni in jur. Ma omoara sa fiu nevoita sa petrec chiar si o zi sau doua sub acelasi acoperis cu altcineva.

11 pareri

cine
DeMaio
cand
marți, 6 iulie 2010 la 23:44:00 EEST
Eu am fost opusul. Genul de copil pe care trebuia să-l ascunzi cât timp aveai oaspeți. Și asta pentru că pe stradă nu era bine să-l lași, în 5 minute se umplea de vecini la ușă...
cine
brontozaurel
cand
miercuri, 7 iulie 2010 la 05:28:00 EEST
:)
cine
Pavel
cand
miercuri, 7 iulie 2010 la 14:10:00 EEST
Eu zic doar atat, am fost un dracusor inimaginabil cand fu si eu mic. Acum, mi-s mai inger, asa : ))
cine
Bogdan Epureanu
cand
miercuri, 7 iulie 2010 la 20:18:00 EEST
Brontozaurel, stai linistita ca se poate si mai rau... eu cred ca sunt chiar mai antisocial decat tine. :P
cine
brontozaurel
cand
joi, 8 iulie 2010 la 01:07:00 EEST
@Pavel: Majoritatea copiilor evolueaza asa. Se zice.

@Bogdan Epureanu: E greu de evaluat, nu exista aparat de masura pentru asa ceva.
cine
fleurdulys
cand
joi, 8 iulie 2010 la 02:03:00 EEST
'Sau visam, imi imaginam eu propriile aventuri de genul celor din carti' <- that sounds so familiar... Dar la mine a fost mai echilibrata treaba, ieseam si afara. Nu de alta, dar la un moment dat ma dadeau ai mei afara din casa.:)
cine
brontozaurel
cand
joi, 8 iulie 2010 la 02:21:00 EEST
Daaa, cunosc. Si pe mine ma mai dadeau afara. Doar ca nu ne intersectam asa mult pe lumina. Pana veneau de la lucru, pana imi faceam temele... si de obicei lucram si suplimentar la mate... era deja intuneric si nu mai putea fi vorba de iesit. Iar in vacante ma faceau pachet si ma expediau la Braila. Si acolo nu ieseam din curte singura ca le era frica sa nu ma fure. Mergeam in parcul de distractii, pe faleza, prin oras, dar cu mamaia si cu tataia. Cu alti copii nu prea intram in contact nici acolo.
cine
Vlaicu
cand
joi, 8 iulie 2010 la 09:50:00 EEST
Eu vorbesc foarte putin si acum. Nu ma deranjeaza sa stau cu cineva sub acelasi acoperis pentru ca oricum, atunci cand vreau sa fiu singur, pur si simplu nu observ ca mai e cineva langa mine. Si prietenii mei s-au obisnuit cu asta si ma lasa in pace, cand vad ca nu vorbesc.
cine
brontozaurel
cand
joi, 8 iulie 2010 la 12:32:00 EEST
Pentru mine e chiar mai stresant sa fie cineva langa si sa nu schimbam nici un cuvant pentru ca incep sa-mi imaginez tot felul de scenarii la ce se gandeste oare, cum o sa ajungem sa ne certam, pentru ca am fost mereu criticata ca sunt "muta," pentru ca ma simt amenintata de prezenta fizica a cuiva in jur, pentru ca mi-e groaza de ideea de a fi studiata doar ca sa mi se descopere defectele si sa mi se dea in cap cu ele...
cine
Vlaicu
cand
vineri, 9 iulie 2010 la 10:16:00 EEST
Tie iti e frica de prea multe chestii.
Critica nu e neaparat ceva rau. Ai putea invata ceva. Iar daca cineva te critica doar de dragul de a critica pe cineva, daca o face cu rautate, nu trebuie luat in seama.
cine
brontozaurel
cand
vineri, 9 iulie 2010 la 23:06:00 EEST
Nu conteaza prea mult daca intr-adevar ma critica sau nu. Sau pentru ce ma critica, in cazul in care chiar o face. Eu tot vad exact aceleasi defecte care ar fi de criticat la mine, mereu.

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)