on the verge of extinction... again

the curious eye and the critical taste buds: some old easter stuff

[Am scris asta acum o saptamana. Ceva mai pe scurt de data asta. Si iar mi-a fost lene sa pun pozele.]

Alemagna. Il Tartufo. Panettone. Nu Pandoro. Am mai explicat diferenta acum un an si jumatate. Citez:

Panettone & Pandoro. E vreo diferenta? Da! Si o sa explic intai asta pe scurt pentru ca pana acum vreo 5-6 ani nu stiam nici eu. In primul rand, originea este diferita: in timp ce Panettone provine din Milano, Pandoro a aparut la Verona (desi Bauli au doua sortimente de Panettone care se numesc Panettone de Verona). Apoi forma: Panettone are la baza un cilindru, o prisma sau un trunchi de piramida (de obicei avand la baza un octogon regulat), iar restul se revarsa; Pandoro, in schimb, are o forma stelata si este mai mare la baza decat in partea de sus. Panettone contine stafide si/ sau bucatele de coaja de portocale si/ sau lamaie (desi uneori se folosesc si bucatele de fructe de padure sau bucatele de ciocolata). Au devenit insa tot mai raspandite sortimentele cu diverse creme (ciocolata, lamaie, vanilie, diverse lichioruri, tiramisu, etc). Pandoro este simplu sau cu diverse creme. Ambele pot fi acoperite de o glazura de ciocolata sau pot fi pudrate cu zahar sau cacao dulce.

Panettone vs. Pandoro in cele 2 perechi de poze de mai jos:

panettone pandoro panettone pandoro
[Sursa primului set de poze si mai multe detalii despre fiecare]

[Ce spune Wikipedia despre Panettone & Pandoro]

Revenind la cel incercat anul trecut (dupa Paste, e drept, ca era si la reducere asa). Tot ce stiu despre Alemagna este ca au fost cumparati de catre Nestle in urma cu ceva vreme si apoi vanduti anul trecut, impreuna cu Motta, catre Bauli. Si atat. Cum a fost? Crema foarte buna, fulgii de ciocolata au constituit un element mai interesant decat la alte dracii de genul asta. "Painea" in sine nu mi-a placut la gust, parca ar fi continut si ceva nisip. Si mai era si putin cam arsa pe margini. Majoritatea draciilor de genul asta pe care le-am incercat sunt arse pe margini, de obicei ridic din umeri si iau cu cutitul ce e ars. Si atat. M-am obisnuit sa ignor arsura daca in rest e bun.

In continuare, tot Bauli, dar de data asta nu e vorba de nici un panettone. E vorba de doua dracii ce poarta numele de Pulci. Oua, Bauli Pulci Ovetti 200g (link, screenshot), si un pui de ciocolata, Bauli Pulci 100g (link, screenshot). La capitolul aspect... mi se par foarte simpatici puii de pe ambalaje. La capitolul gust... ouale nu sunt cine stie ce. Ciocolata e foarte dulce si se simte un gust de alune in ea. Puiul de ciocolata mi-a placut mai mult la capitolul asta. Gustul acela de alune e aproape insesizabil.

Daca tot am vorbit de oua mici de ciocolata, sa amintesc si cele de la Baron. Daca in cele de la Bauli m-a deranjat influenta gustului de alune... ce-as mai putea sa spun de astea, unde gustul de alune e chiar mult mai puternic. Bleah. Nu ma mai ating vreodata de asa ceva. Le-am vazut si anul asta, intr-un alt ambalaj, asta. Nu, multumesc, m-am invatat minte. Singurele chestii de sarbatori pe care le iau de fiecare data raman figurinele Lindt, au cea mai buna ciocolata cu lapte din cate am gustat vreodata.

Milka. L'Oeuf Coque. Un ou de ciocolata cu lapte cu o crema de lapte. Mie nu prea imi plac cremele de lapte in general. Nu mi-au placut Milkinis si nici chestiile similare de la Kinder. Si am detestat mereu stratul ala alb din interiorul oualor Kinder Surprise. Asa ca ar fi trebuit sa ma astept ca n-o sa ma prea incante nici asta. Sigur, mi s-a parut foarte draguta ideea cu cartonul de oua sau cu linguritele mov cu care poti manca crema din ou, ca si cum ar fi un ou fiert moale, mi-a placut modelul de pe oul de de ciocolata in sine. Ce nu mi-a placut a fost gustul. Desi se pare ca sunt singura. Toti ceilalti cu care am mai vorbit si l-au incercat au fost incantati.

Laica. Nocciola. La astea scrie pe ambalaj ca sunt cu crema de alune, n-a fost o surpriza. Au un interior cremos destul de placut. Nu sunt grozave, dar sunt in regula.

In continuare, tot oua de ciocolata. De la Guylian. Mini Eggs (link, screenshot). Peste celelalte oua incercate despre care am scris pana acum. Imi place mult cum arata ambalajul, mi se pare foarte elegant (ca mai toate ambalajele Guylian, de altfel). Oale in sine arata si ele foarte bine. Si, cu siguranta, sunt cele mai bune oua non-Lindt incercate de mine anul trecut. Totusi m-as fi asteptat la ceva mai mult de la Guylian...

O chestie mai ciudata. E vorba de un clopot de ciocolata luat din Carrefour. Nici nu stiu exact cum se numeste. Dar a fost foarte frumos si foarte bun la gust.

Si o sa inchei tot cu ceva din categoria panettone. Il Vecchio Forno Artigiano. Cuor di Crema Chantilly (link, screenshot). Dementiala crema. Destul de placuta "painea". Ars si asta pe margine si pe deasupra pe sub invelisul de ciocolata.

Si cam astea au fost chestiile cu specific de Paste incercate de mine anul trecut (cu exceptia celor Lindt).

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)