on the verge of extinction... again

we are not acting natural

Nu ca asta ar fi ceva nou, surprinzator. Stiu asta de mult timp. Pot sa observ fenomenul foarte des. Dar in noaptea asta parca ma si sperie putin. In ciuda faptului ca, daca stau bine si ma gandesc, incep sa nu mai fiu sigura pe afirmatia din titlu. Incep sa nu mai fiu sigura pe faptul ca stiu ce e natural.

S-a intamplat azi ieri in metrou. Metrou de tip nou. Se urca o femeie grasa cu multe fuste si cu un copil mic si incepe sa se plimbe pe la fiecare, plangandu-si situatia financiara si cerand bani. Asta pana cand se trezeste unul din indivizii plantati de paza in metrou si isi aduce aminte de ce o fost pus el acolo de fapt, in timp ce din stanga mea se aude o voce trista "tocmai la mine ti-ai gasit sa vii!" Femeia e chiar in fata mea acum, incearca sa il convinga sa o lase sa cerseasca in continuare. Nu merge. Se lasa pagubasa si se indreapta spre o usa. De undeva din stanga, de pe un alt grup de scaune s-a ridicat o fata cu fata rotunda. Dar nu coboara la prima statie. Vine si se asaza pe unul din scaunele ramase libere in fata mea. Si incepe sa vorbeasca cu cineva din stanga mea, destul de incet incat sa nu-mi inteleg ce zice cu tot zgomotul metroului. Zambeste. Si prind cateva cuvinte - "nu merita... cine? parintii tai? nu mai plange... eu sunt asa, mai sociabila... hai, linisteste-te... ai terminat facultatea? e bine atunci..." Fata din stanga mea plange. Eu nici nu observasem. E cu telefonul in mana, probabil in urma unei discutii la telefon. Statie. Si cobor.

Acum... multe, multe luni. De fapt, e un interval care se masoara deja in ani. Prima impresie. Da, conteaza. Din nu-stiu-ce motive unii oameni se intampla sa-mi fie simpatici. Majoritatea nu. Unii totusi da. Sunt groaznic de timida, n-as indrazni sa intru in vorba cu cineva asa cum a facut-o fata cu fata rotunda azi ieri in metrou. Dar stiu ca zambesc si ma luminez la fata cand isi face aparitia o persoana care a reusit sa-mi devina simpatica. Si, da, uneori ma port intr-un fel asa idiot ridicol copilaresc. Aproape ca ma gudur ca un catelus. Si apoi... nu stiu, depinde de reactia persoanei respective. N-am patit-o pana acum, dar stiu ca nu mi-ar pica bine... asa cum nu cred ca i-ar pica bine unui catelus care se gudura sa isi ia un sut si un "mars de aici, potaie!" Pentru ca nu m-am apropiat cu intentii rele. Cred ca pot sa ma consider norocoasa, de obicei mi s-a acordat o minima atentie. Si da, ma bucur de atentie si devin chiar mai prietenoasa. Si in continuare se ofera cate ceva din fiecare parte. Si deodata ma simt vinovata ca eu am initiat tot si ca e posibil ca persoana cealalta sa continue doar pentru ca se simte vinovata ca eu am oferit mai mult si simte ca trebuie sa compenseze, ceea ce ma face pe mine sa ma simt vinovata si sa simt ca a venit randul meu sa compensez si sa ma intreb ce am facut oare, cum de am reusit sa intru intr-un astfel de "joc" si sa mai bag si pe altcineva impreuna cu mine.

Where does "I like you" end and where does "I feel guilty" start?

Nu vreau ca altii sa se simta vinovati. Nu vreau sa ma simt nici eu vinovata. Pentru ca mi-e teama ca as putea sa o iau ca pe o invitatie de a profita de ei. Si ca ei ar putea sa ia sentimentul meu de vinovatie ca pe o invitatie de a profita de mine.

Mi-e asa neclar ce vreau eu de fapt. Ce sa mai zic despre ce rezulta in urma tuturor ideilor care de care mai ciudate referitoare la ce vor ceilalti de fapt. Ceva neclar... dar clar gresit, insa. Nu pot citi gandurile. Cu atat mai putin pe cele care poate nici macar nu sunt clar definite in mintea in care se nasc.

Fum. Asta sunt gandurile mele. You cannot grab them.

9 pareri

cine
krossfire
cand
joi, 7 ianuarie 2010 la 10:12:00 EET
Legea compensatiei pare a fi inerent umana dar afirmatia din titlul tau acopera mult mai multe comportamente. Nu ne comportam natural nici la job, nici acasa si nici macar intre prieteni.
cine
thetruthfullies
cand
joi, 7 ianuarie 2010 la 15:57:00 EET
Un gest sau nişte cuvinte spuse chiar şi de un necunoscut pot să te facă să te simţi mult mai bine, chiar dacă nu îţi sunt adresate. Eu am făcut cadou o ciocolată unei persoane care m-a ajutat să găsesc ceva, şi nici măcar nu o cunoşteam.
It's little things like this that resonate with you and bright up your day.
cine
brontozaurel
cand
joi, 7 ianuarie 2010 la 16:35:00 EET
@krossfire: De acord cu ideea pe care ai enuntat-o :) Pe mine insa acum ma roade in continuare ca "natural" acolo suna cliseistic si ca poate nu e cel mai potrivit cuvant...

@thetruthfullies: Da. Si nu, uneori. Pentru ca e posibil ca persoana sa fi avut experiente neplacute (a hstory of abuse) si sa i se fi intiparit prea bine in memorie ca s-a ars. Si atunci nu se mai bucura, din contra, se sperie, poate chiar intra in panica si poate sa nu reactioneze pozitiv, poate chiar sa reactioneze violent.
cine
thetruthfullies
cand
joi, 7 ianuarie 2010 la 18:08:00 EET
E drept că eu nu m-am gândit la versiunea asta (a history of abuse), ci mă refeream la ceva mai general.
Revenind la subiect, sentimentul de vinovăţie este mai pregnant la unii decât la alţii (te poţi simţi vinovat chiar dacă lucrul pe care l-ai făcut pare, la prima atenţie, nesemnificativ). Still I think it's too much to say "Where does "I like you" end and where does "I feel guilty" start?". Poate că acea persoană nu priveşte lucrurile astfel, nu consideră că e obligată să încerce să compenseze "surplusul" de atenţie primită de la tine.
Not everything is black and white, there are shades of grey too.
cine
brontozaurel
cand
vineri, 8 ianuarie 2010 la 06:00:00 EET
Si chiar multe nuante de gri.

Stiu ca este aproape imposibil ca altcineva sa vada lucrurile la fel ca mine. Oamenii sunt diferiti si, prin urmare, si felul in care percep lumea, tot ce se intampla este diferit. Stiu ca nu pot sa ghicesc gandurile altora. Stiu ca nimeni nu detine adevarul absolut.

Stiu ca e imposibil ca felul meu de a fi, tot ceea ce am trait pana acum sa nu influenteze felul in care vad un anumit gest, o anumita intamplare.

Iar intrebarea aia era pentru mine. Nu sunt sigura pe motivele mele. Nu sunt sigura daca fac ceva pur si simplu sau o fac pentru ca ma simt constransa de sentimentul ala de vinovatie pentru ceva primit... trecut sau viitor. Pentru ca uneori sunt suficient de disperata incat sa imi doresc un colac de salvare. Chiar daca sunt prea timida si prea orgolioasa ca sa o cer direct. Doar expun situatia si poate se ofera sa ma ajute. Sau poate ca nu. Caz in care ajung sa ma urasc pe mine, pentru ca probabil e ceva in neregula rau de tot cu mine daca nu mi-a oferit ajutorul.

Toata chestia asta nu inseamna ca ajung sa incerc sa ma folosesc de persoana respectiva? Si daca imi ofera ajutorul nu o face oare ca sa aiba pe viitor un avantaj, un motiv sa isi doreasca macar daca nu sa imi ceara direct ceva in schimb?
cine
thetruthfullies
cand
vineri, 8 ianuarie 2010 la 17:00:00 EET
Este o barieră foarte subţire (şi foarte neclară, uneori) între a te folosi de o persoană şi a accepta ajutorul venit din partea ei (aici mă refer la un ajutor necondiţionat). Până la urmă şi eu stau să mă gândesc dacă persoana care m-a ajutat nu are vreun interes anume sau sunt eu doar foarte paranoică.
Nu îmi place să cer ajutorul cuiva, dar când o fac apelez la cineva în care am încredere (un alt subiect mult prea vast cu prea multe faţete). Dar nu mă simt mereu obligată să îi întorc, într-un fel sau altul, favorul. Asta nu înseamnă că m-am folosit de el/ea. Putea, la fel de bine, să nu îmi mai ofere ajutorul, dar a ales contrariul. Nu pot ghici dacă s-a simţit obligat sau dacă a făcut-o pentru că avea un interes ascuns. I can only obsess over it:)), deşi nu cred că aş ajunge la vreun rezultat concludent.
Nu cred că ţi-am răspuns la întrebări şi am vaga impresia că am luat-o pe arătură (aşa mi sunt eu). Mi-aş fi dorit ca unele comentarii(ale mele) să fi fost mai pertinente. Încă mai am timp să mă perfecţionez:))
cine
brontozaurel
cand
vineri, 8 ianuarie 2010 la 17:39:00 EET
Don't worry, you're doing just great :)
cine
ipo
cand
vineri, 8 ianuarie 2010 la 18:04:00 EET
Mda, stiu cum e sentimentul asta, ti se pare ca ar fi "the right thing to do", esti aproape sa faci un gest de care esti convins ca ar fi potrivit si pe urma apar indoielile. Ce-o sa zica persoana aia ca un necunoscut se baga in seama, daca de fapt am interpretat gresit situatia si tot asa, pana renunti. Chiar zilele trecute am incercat sa o ajut sa se ridice de jos pe o fata care alunecase pe gheata si era cat pe ce sa o ia la goana de langa mine. Traim intr-o societate usor dezarticulata si prea stresata...
cine
brontozaurel
cand
vineri, 8 ianuarie 2010 la 22:52:00 EET
Da, niciodata nu poti sti sigur cum ar trebui sa procedezi de fapt.

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)