on the verge of extinction... again

idee cu probleme

In ultimele trei zile am tot bibilit la o tema. Am pornit de la o tema deja existenta, pentru ca n-as fi avut in veci suficienta inspiratie sa fac eu una de la zero. N-am suficient simt artistic. Mai am si alte lipsuri cand vine vorba de facut o tema noua, dar de asta mi-am dat seama pe parcurs. Si din pacate lipsurile mele atunci cand vine vorba despre problemele care pot aparea intr-un browser sau in altul sau la diferite rezolutii sunt mari. Asa ca n-o sa-i dau drumul pe blogul asta deocamdata. Nu mai am timp sa lucrez la ea, intru in presesiune, si are inca multe bube. Ce-a iesit se poate vedea aici (nu va speriati de liniile colorate, alea sunt pentru mine si bineinteles ca o sa le scot), iar problemele de care stiu eu sunt urmatoarele:

  • Prima problema e cea cu colturile care nu-mi apar rotunjite in IE. Stiu ca nu se poate rezolva. Sau, ma rog, nu se poate rezolva decat folosind imagini cu colturi rotunjite ca background si mi-e mie prea lene sa ma complic. Asa ca doar ma plang (da, stiu, fara rost!) pentru ca am muncit mult mai ales la meniul de sus. Ca veni vorba de meniul de sus, observ ca nici Google Chrome nu-mi vede colturile rotunjite acolo, desi in rest le vede. Hmmm, s-ar putea sa stiu de ce.
  • A doua, pe toate browserele, si groaznic de enervanta, apare atunci cand dau click de pe prima pagina pe x pareri. Nu ma duce la comentarii, asa cum ar trebui. Da, la tema originala, ala nu era link. In IE imi spune 'href.match(...).1' is null or not an object, desi e posibil sa nu aiba legatura...
  • De ce spun ca e posibil sa nu aiba legatura? Pentru ca... alta problema in IE. Cu o functie javascript facuta de mine. Ca aia folosita de template-ul original merge. Si de ce n-o folosesc pe aia? Pai... in primul rand sunt doua: la una am renuntat si am scris eu alta de la zero si pe cealalta am modificat-o. Apoi ar trebui sa explic ce fac. Imi iau din post doar prima parte si prima imagine (daca exista) ca sa fie afisate doar alea pe prima pagina. Si mai fac ceva, de fapt, corect spus ar fi face, pentru ca e vorba doar de cea pe care am inlocuit-o eu aici - HTML stripping. Aham. Pe prima pagina se pierd formatarile, link-urile. Un exemplu foarte bun e al doilea post de aici. Si n-am vrut asta. Asa ca am facut o noua functie. Care pur si simplu imi ia primul paragraf asa cum e. Doar ca in IE imi afisaza in continuare tot, nu doar primul paragraf... exceptie facand primele doua posturi in care bagasem eu manual tagul more (si aici vine parte frumoasa!) INAINTE sa inlocuiesc eu functia aia. Pentru ca am bagat si in celelalte dupa aia si tot mi le afisaza intregi pe prima pagina. Asaaa. Si, desi tema originala merge bine pe IE7, mie IE7/8 imi gaseste o buba la o linie din functie pe care eu nu am modificat-o. Sunt destul de sigura ca la linia aia - am un getElementsByTagName acolo. Just google search functia + IE + mesajul Object doesn't support this property or method. Aham. Aham ce? Pentru ca, da, au mai avut si altii problema asta, da' eu sunt prea dobi sa inteleg care e de fapt problema, de ce IE nu sare ca ar fi vreo problema acolo si la tema originala desi eu nu am modificat linia aia aia si nici nimic altceva inaintea ei. Si evident ca nu-mi merge nici una din solutiile gasite pe net. Poi daca le-am incercat si eu ca vaca... fara sa inteleg exact ce trebuie sa faca, da' hai sa incerc ca poate merge. Sau poate nu... In fine, eroarea de la punctul precedent, 'href.match(...).1' is null or not an object e tot la o linie in care am un getElementsByTagName, desi in alta functie in care nu am modificat nimic si care aparent face exact ceea ce ar trebui sa faca... in toate browserele.
  • Problema la rezolutiile mai mari de 1280x1024: se vede aiurea imaginea de sus. Asta o sa se rezolve. O sa fie "faded" catre gri si in laterale.
  • In Google Chrome mi se incarca a al dracului de incet... uneori. Si de multe ori nu mi se incarca imaginile din posturi de pe pagina principala. Am patit-o de doua ori si cu Firefox.
  • In IE7 arata ca dracu headerul. Imaginea deplasata la dreapta, titlul deplasat in stanga. O sa vad ce pot sa fac...
Da, stiu, sunt varza. N-am mai facut in veci asa ceva for real. Doar exemple simple, clasice, elegante, didactice, sau cum dracu' vreti sa le spuneti. Si visez css si javascript. De html ce sa mai zic. Dar in momentul in care apare chiar si cea mai mica problema ma uit ca vita. In momentul in care dau de o bucata care zice fix for blabla iar ma uit ca vita. Uneori le scot sa vad ce se intampla. D-aia am stat un car de ani la meniul de sus. Initial mi-am zis "drace, da' ce le-a ametit omu' asta aici! Las' ca refac eu tot ca stiu mai bine..." Pe dracu'! Nu vrea sa mearga cum trebuie daca e sa il fac asa cum ma duce pe mine creierul, asa cum mi se pare mie ca e curat, logic, inginereste. Si se pare ca omu' facuse bine ce facuse. Uite d-aia. Da' daca brontozaurelului i se pare ca e "murdar" css-ul si se apuca sa refac bucata cu meniul de la zero inainte sa dea dracului un simplu search pe Google... ahhh!

Bun. Pareri? Ce altceva nu mai merge? Daca se poate... idei? (= HEEEEELP!)

PS - As mai fi curioasa sa stiu ce browsere si ce rezolutii folosesc oamenii care mai trec pe aici. Multumesc.

10 pareri

cine
Mjöllnir
cand
duminică, 3 ianuarie 2010 la 00:21:00 EET
Firefox 3.5.
Rezoluție 1400x1050 :)
Imaginea de sus se vede perfect. Poate fi și o problemă de setare a browserelor care trec pe la tine pe blog, că au și acelea micile lor minuni.
În general, optimizarea pe IE am înțeles că este cea mai grea, mai ales pentru că 6,7 și 8 folosesc algoritmi de interpretare cumva diferiți și e plin de distruși care nu au mai făcut un update de ani de zile...bine, unii din ei nici nu pot, că au OS-urile date jos de pe torenți :)
Opera iar face unele probleme, dar mult mai mici, mai ales la ultimele versiuni care trec de Acid 3.
Habar nu am cum se comportă Safari, Google Chrome a sărit aseară din schemă, când am constatat că a înhățat un trojan :) Scurt, așa, e drept...bântuiam pe la niște ruși, dar asta nu este o scuză pentru el :)
Spor să ai și răbdare, că pariez că-ți iese!
cine
masinutacutelecomanda
cand
duminică, 3 ianuarie 2010 la 00:28:00 EET
:)) am dat direct la comment-uri... vodka e de vina. eu am rezolutie de 1920x1080 :))
cine
masinutacutelecomanda
cand
duminică, 3 ianuarie 2010 la 00:51:00 EET
gata... am citit si poastarea. Din experienta mea de saităr cel mai simplu e sa lucrezi direct pe IE. am sa ma uit care sunt bubele tale si ma gandesc ce solutii pot sa gasesc. :)
cine
Michael
cand
duminică, 3 ianuarie 2010 la 03:40:00 EET
Well, eu ți-aș recomanda să nu te mai chinui cu Blogspot și să încerci să îți iei un domeniu personal pe care să bagi Wordpress... Mi se pare mult mai simplu de modificat o temă de Wordpress pentru că poți face diverse chestii direct din PHP. Pe Blogspot va trebui să reformatezi chestii din CSS și să te limitezi la a modifica HTML deja existent ceea ce nu e întotdeauna foarte flexibil...
cine
brontozaurel
cand
duminică, 3 ianuarie 2010 la 19:15:00 EET
@Mjöllnir: mersi frumos :)

@masinutacutelecomanda: am ajuns la concluzia ca se lucreaza asa: facut o modificare, testat pe cat mai multe browsere, vazut ce nu merge, modificat, testat iar la fel... nu pe un singur browser, chit ca asa-i mai comod.

@Michael: Pentru mine nu e mai simplu pentr ca n-am reusit sa inteleg php-ul pana acum. La o tema pentru blogspot modific xml-ul, css-ul & javascriptu' - cu astea ma descurc bine zic eu, avand in vedere ca acum un an nici nu stiam ce e ala css si nu umblasem vreodata intr-un xml - tot ce stiam pe partea de web se rezuma la html chior si javascript.
cine
Michael
cand
luni, 4 ianuarie 2010 la 01:01:00 EET
@brontozaurel: Ah, ok :D Oricum, dacă plănuiești să înveți, nu e tocmai rocket science. De fapt, Wordpress nu prea e Object Oriented, majoritatea chestiilor fiind făcute din funcții simple care au documentații bune pe net... Până atunci, spor la treabă :)

PS: Firebug for Firefox is your friend. Dacă ai nevoie de ajutor sau sfaturi, let me know.
cine
brontozaurel
cand
luni, 4 ianuarie 2010 la 01:38:00 EET
Pai am incercat de cateva ori si n-a mers. Poate de data asta o merge.

Mda... Firebug si o groaza de alte chestii care pentru altii sunt niste instrumente fantastice, dar la care eu ma cam uit ca vitica la poarta noua... (=sunt catastrofa cand vine vorba de debugging)
cine
Michael
cand
luni, 4 ianuarie 2010 la 01:54:00 EET
Eh, Te obișnuiești relativ repede cu Firebug, după ce te prinzi cum să ocolești bug-urile din el...
cine
bogdan
cand
luni, 4 ianuarie 2010 la 21:59:00 EET
FireBug mi se pare foarte fain pentru javascript si html dar daca ai cumva apeluri ajax ,stai si mori langa el si nu stii unde se stinge in cazul in care ai erori.Parerea mea de neavizat
cine
brontozaurel
cand
marți, 5 ianuarie 2010 la 23:22:00 EET
@Michael: au trecut 2 luni, nu m-am obisnuit cu el

@bogdan: no ajax :)

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)