on the verge of extinction... again

notiuni incompatibile

Unui prieten nu ii fortezi mana. Nici unui partener de afaceri, chiar daca si partenerul respectiv a incercat (fara succes) sa iti forteze mana anterior. Culmea este, ca, daca ai fi cedat atunci, acum ar fi luat masurile pe care incerci sa il fortezi sa le ia fara ca macar sa ii ceri asta, iar rezultatul final ar fi fost mult mai avantajos pentru amandoi, pentru ca intamplator partenerul este mai cerebral. In fine...

Religia, credintele personale sunt in general un subiect destul de delicat. Asa ca as face bine sa am grija ce o sa iasa din contactul degetelor mele cu tastatura, nu?

Dumnezeu il trimite pe Sf. Petru sa vada ce fac studentii.
Se intoarce Sf. Petru si zice:
- Pai aia de la medicina invatza de rup, aia de la drept la fel… iar aia de la politehnica… aia petrec.
Nu trece mult timp si iar este trimis Sf Petru.
Se intoarce si tot asa, aia de la medicina invatau de rupeau, aia de la drept la fel infipti in carti, la politehnica tot bairam.
Se mai intampla faza de vreo cateva ori, in cele din urma Dumnezeu zice:
- Sfinte Petru ia vezi ce mai fac studentii in sesiune
Se intoarce Sf. Petru si da raportul:
- Pai doamne aia de la medicina se rup cu invatatul, aia de la drept la fel rup randurile….
- Si politehnica? intreba Dumnezeu.
- Pai politehnica se roaga…
- Bun!! Pe astia ii trecem…

Am auzit de prea multe ori bancul asta. Si aproape de fiecare data reactia creierasului meu a fost ceva in genul "ain't that cute? but it's WROOOOOOOOOONG!!!" (da, exact ca in desenele alea pe care eu nu le suport, dar care se pare ca plac multora). Nu imi place cand oamenii incearca sa amestece divinitatea in chestiuni practice. Rugaciunile nu sunt o solutie. Oricat m-as ruga, n-o sa-mi pice din cer un Ferrari F50.

La inceputul lui octombrie anul trecut eram nerabdatoare sa scap de tije. Si, trebuie sa admit, si putin agitata, desi primisem asigurari ca operatia e simpla, de 5 minute, dureaza mai mult pana intra in sala, etc... Si discutam despre toate astea cu un coleg de la FILS, care mi-a sugerat sa intru intr-o biserica, pentru ca sigur ma va ajuta sa ma calmez. Aproape ca am luat foc. I-am spus ca prefer sa fie relaxat omu' care ma opereaza (ok, raspunsul meu a fost mai lung, dar ar trebui sa fac blogul asta blog nerecomandat minorilor ca sa il reproduc aici integral). Rugaciunile nu influenteaza calitatea actului medical (si nu am o parere foarte buna despre intelectul celor care isi imagineaza altceva). Sunt constienta de faptul ca la disperare, chiar si o persoana ca mine ajunge la o forma sau alta de rugaciune, ajunge sa isi doreasca o minune. Ma bucur ca nu a fost cazul.

Tot legat de aripa mea si de minuni, tin minte ca mi-a picat extrem de prost sa vad icoane pe pereti in seara in care am aterizat pentru prima data in spitalul ala. Stiu ca babelor bisericoase le face o imensa placere sa vada icoane peste tot. Insa mie nu. Combinat cu faptul ca spitalul e departe rau de ce am vazut in pozele primite din Belgia de la fosta mea colega de banca din scoala generala (poze cu spitalul unde lucra ea), icoanele alea parca erau puse acolo ca sa imi transmita un mesaj de genul "Dumnezeu sa va ajute, ca noi nu avem cu ce!" Now ain't that sweet. No, it's actually creepy. Si iar nu pot decat sa ma bucur ca n-am avut motiv sa ajung sa ma rog la icoanele alea.

Ca sa ajung in sfarsit la ce m-a derajat suficient de tare incat sa scriu toata tampenia asta: detest sa mi se spuna ca o minune ar putea compensa incompetenta/ lipsa de implicare a cuiva (mai ales cand este vorba despre mine!). Detest sa mi se spuna ca nu trebuie sa trag tare pentru ca exista un Dumnezeu si ca, daca fac o fapta buna (fapta buna insemnand ajutor oferit persoanei care imi spune asta), rezultatul final va fi acelasi ca si in situatia in care as fi muncit ca sa imi ating scopul... a sort of "I've helped you, and a miracle has happened for me; now you help me, even though you have better things to do with your time; but don't worry you don't get your thing done 'cause I'm making you feel like you owe me and you have to help me - there is a God and a miracle will happen for you as well."

Disclaimer: In case you read this, remember I did tell you how I feel before putting it here. And no, I don't have a problem with using 4 hours of my time to help you instead of using them to work on my thing, I have a problem with the theory about compensation, good deeds and God. (Especially since I'm helping you cheat, for crying out loud!)

6 pareri

cine
Stefan
cand
vineri, 19 iunie 2009 la 08:42:00 EEST
"si nu am o parere foarte buna despre intelectul celor care isi imagineaza altceva"

Nu ca as vrea sa pornesc o discutie pe teme religioase, insa ... Subscriu!
cine
Boboja
cand
luni, 29 iunie 2009 la 23:24:00 EEST
Stii inca din vechime oamenii credeau in cate o zeitate..ceva le spunea ca nu sunt singuri..timpul a trecut..obiceiurile s au transmis..si uite asa incet incet..biserica a devenit o 'afacere":)) ..nici eu nu ma rog cand am examene..insa deh..trebuie sa fie cineva sa ne acompanieze cand ne ingropam mortii etc.. nici eu nu sunt f bisericos..mai ales de cand am aflat cum a murit Galileo galilei pe calsa a 5 a :))
cine
de ce?
cand
miercuri, 8 iulie 2009 la 19:30:00 EEST
rugaciunile nu sunt o solutie, dar politehnistii spera in continuare... :D
cine
brontozaurel
cand
vineri, 10 iulie 2009 la 03:52:00 EEST
@Stefan: asa s-ar supara babele bisericoase...

@Boboja: pentru examene e mai sigur daca te pregatesti intr-un fel sau altul.

@de ce?: cam degeaba, daca nu fac si altceva, orice ar implica acel altceva.
cine
Olivian BREDA
cand
vineri, 21 august 2009 la 10:34:00 EEST
Am două observaţii (uuu, vin chestii "dure") :)

1. Nu văd legătura între banc şi afirmaţiile din mesaj. E evident că bancul e banc, că politehniştii greşesc, şi că morala bancului nu e deloc "rugaţi-vă ca să treceţi"; Eu văd bancul mai degrabă ca "uite şi la ăştia, ce greşit fac că se roagă" şi "dacă Dumnezeu te-ar ajuta doar că te rogi, situaţia ar fi hilară".

2. "Rugaciunile nu influenteaza calitatea actului medical (si nu am o parere foarte buna despre intelectul celor care isi imagineaza altceva)."
Medicii îţi dau uneori o aspirină sau nişte bomboane colorate şi îţi zic că e un medicament minune, netestat pe oameni, dar care funcţionează. Şi tu crezi şi crezi şi speri în medicamenul ăla. Şi la un moment dat afli (sau nu) că doctorul te-a păcălit, şi e doar o banală aspirină. Dar jocul ăsta de-a speranţa poate să te ajute să faci multe lucruri bune; Aşa că speranţa că un Dumnezeu te poate ajuta într-o operaţie poate fi nedemonstrabilă ştiinţific, dar poate fi şi un lucru care să te ajute (doar pentru că eşti optimistă). :)
cine
brontozaurel
cand
duminică, 23 august 2009 la 08:41:00 EEST
1. E vorba de faptul ca atat bancul, cat si colegul incurajeaza superficialitatea.

2. Evident ca starea de spirit conteaza, dar pentru asta exista o explicatie perfect stiintifica, nu are nici o legatura cu minunile. Medicamente minune n-am primit, dar s-au purtat foarte frumos cu mine, au incercat si au (cam) reusit sa ma inveseleasca. Si stiu ca asta a ajutat. M-am simtit foarte bine imediat dupa ce am fost operata... de fiecare data. Insa apoi m-am certat cu ai mei si m-am simtit ca dracu'. I started crying like crazy after they left. Si apoi a venit omul care era de garda prima data cand am aterizat la urgente... and he was really nice to me and that really helped...

Da-ti si tu cu parerea!

Mai jos se pot scrie tampenii. Nu mai mari ca alea de mai sus...
Insa inainte de orice altceva, vezi cum se comenteaza: indrumar tehnic si reguli!
HTML acceptat: <b>, <i>, <a href=""> (fara alte atribute)